FOTO Vasile Şiman a pus lacăt pe Sportul Studenţesc
Sportul Studenţesc a împlinit 97 de ani şi e al doilea cel mai vechi din ţară, după CFR. Însă, echipa unde au evoluat Gică Hagi sau Mircea Sandu e acum în colaps din cauza datoriilor acumulate şi neplătite de patronul Vasile Şiman. Luni, echipa a fost retrogradată în Liga a treia.
Încă o formaţie de tradiţie riscă să dispară din fotbalul românesc. În Regie, acolo unde e stadionul „studenţilor", porţile sunt ferecate cu lanţuri, iar bălăriile şi-au făcut loc şi printre tribunele, odată neîncăpătoare.
Porţile stadionului din Regie sunt închise cu lacăt. Nmeni nu a mai intrat pe ele de anul trecut
Gazonul stadionului din Regie nu e udat decât de ploaie, apa fiind prea scumpă pentru Şiman
Utilităţiile au fost oprite, tot din cauza restanţelor către furnizori, dar acum măcar s-a dat drumul la apă. Totuşi, gazonul nu e udat pentru că operaţiunea costă prea mult şi iarba e arsă de razele soarelui, marcajele nu mai există fiindcă ultimul meci s-a disputat aici acum mai bine de un an şi doar buturile mai amintesc că în acest loc s-a jucat odată fotbal. Însă, asta e ultima problemă a „găştii nebune", aşa cum era alintată echipa.
Prin aceste porţi intrau odinioară suporterii
Luni, Federaţia Română de Fotbal a anunţat că formaţia e exclusă din liga a doua şi va trebui înscrisă în al treilea eşalon. Motivul? În iunie, Sportul a jucat cu Rapid CFR Suceava şi bucureştenii ar fi trebuit să suporte cheltuielile de deplasare, cazare şi masă ale moldovenilor, factura fiind de 9.474 lei.
La tribuna 1, locul fanilor a fost luat de bălării
Finanţatorul „studenţilor", Vasile Şiman, nu a făcut-o însă şi acum „gaşca nebună" nu mai e programată în acest sezon al ligii secunde. Exclusă din campionat, ea trebuie înscrisă la anul în a treia divizie! Ce spune Şiman? „Ce datorie? Nu e nici o datorie?", a făcut el pe neştiutorul, după care a revenit: "O să analizăm şi-n termen legal vom face recurs". Din câte se pare e dispus să se adreseze şi la TAS dacă membrii comisilor îşi vor menţine hotărârea.
Oricum, suporterii „studenţilor" sunt sătui de „manevrele" lui Şiman şi-l consideră vinovat pentru situaţia actuală. Susţinătorii trupei din Regie nu pot uita cum au rămas fără jucători, iar cazul lui Dacian Varga, care a ajuns să se bată cu Şiman pentru că patronul îi falsificase semnătura, a pus capac.
„Nu mă mai întrebaţi de Varga! Nu mă mai întrebaţi de aşa ceva", a reacţionat Şiman. Însă, iubitorii echipei nu-l iartă. Pe Facebook există un profil intitulat „Salvaţi Sportul Studenţesc", iar majoritatea mesajelor sunt „Şiman, la puşcărie!". În plus, există şi postere sugestive. „Căutat. Viu sau mort. Sile Escrocu. Recompensă 1 ron", e un anunţ, un altul aduce aminte de acuzaţiile de evaziune fiscală ale patronului, iar o altă persoană a ars o fotografie cu Şiman.
Stadionul din Regie e în proprietatea Ministerului Educaţiei şi Cercetării, dar are doi administratori: Facultatea de Arhitectură şi Universitatea Politehnica Bucureşti. În prezent, la arenă e menţinută o curăţenie aparentă şi există şi pază, dar în interior, în vestiare, totul este deteriorat. „Ce dacă e lacătul pe porţi în Regie? Nu are legătură cu echipa!", a declarat Şiman.
Pagina oficială a echipei era www.fcsportulstudentesc.ro, dar dacă încerci să o deschizi îţi apare mesajul: "Site-ul accesat nu este disponibil". Oricum, finanţatorul Sportului nu plătea niciun ban firmei care administra pagina de web, compania respectivă mulţumindu-se cu-n banner la marginea terenului. Cum meciurile nu s-au mai disputat, înţelegerea a picat, iar Şiman nu a vrut să înceapă să plătească pentru a menţine site-ul. Pe internet, informaţiile despre echipă se pot afla doar de pe pagini susţine de suporterii „studenţilor".
Printre jucătorii legendari ai Sportului Studenţesc se numără şi Gică Hagi, Mircea Sandu sau Gino Iorgulescu. „Regele" a marcat 58 de goluri în Regie, actualul preşedinte al FRF a jucat peste 400 de meciuri şi a punctat de 167 de ori, iar Iorgulescu a înscris 49 de goluri în 324 de meciuri. Clubul a fost recunoscut mereu ca o pepinieră a fotbalului românesc şi aici s-au format şi jucători ca Şumudică, Petre Marin sau Răzvan Lucescu.