Gheorghiţă Geolgău: "Mi-au dat lacrimile când am păşit pe Central"

4 decembrie 2014 23:14   Fotbal intern
Ultima actualizare:

Partida CSU Craiova - Steaua, disputată aseară, în Cupă, a fost ultima găzduită de o arenă legendară. Stadionul „Ion Oblemenco”, locul unde s-a scris una dintre cele mai frumoase poveşti ale fotbalului, cea a Universităţii Craiova, va fi demolat pentru a fi construită o arenă modernă. Geolgău, fost mare jucător al Craiovei Maxima, a rememorat, pentru Click!, ce a simţit când a păşit prima oară pe această arenă.

„Eram copil când s-a făcut stadionul ăsta şi apoi am cunoscut bucuria de a juca aici şi am avut vreo două sute de meciuri! Când am păşit prima dată pe acest stadion, nu-mi venea să cred şi chiar mi-au dat lacrimile. Aveam 14 ani când am călcat pe iarba de acolo. Era visul copilăriei să ajung la Universitatea! Apoi, nea Titi Teaşcă mi-a arătat locul în vestiar la prima echipă şi nu am mai plecat de acolo mai bine de 14 ani”, a povestit fostul mare mijlocaş.

El, alături de alte foste glorii, au asistat joi seară la ultimul joc aici! „Amintirile nu poate să ţi le ia nimeni şi când treci pe acolo şi nu mai vezi fostul «Central» ai un regret, dar dacă apare un stadion nou la standarde europene... Dacă ar dispărea şi nu s-ar construi altul atunci regretul ar fi enorm”, a mai spus Geolgău.

El a rememorat şi cum vibra oraşul când Ştiinţa avea meci: „La Craiova, fotbalul a fost perceput ca o religie, iar în faţa jucătorilor toată lumea s-a închinat. Noi am avut parte aici, cel puţin de când am venit eu, din 1975, de foarte mulţi susţinători, venea lume multă inclusiv la antrenamente”, ne-a spus Geolgău. Apoi, a continuat: ”Chiar vorbeam cu Ilie Balaci şi ne aduceam aminte ce tineri eram... Cel mai în vârstă avea 26 de ani în echipa care a luat Cupa în ’77 şi apoi vreo opt inşi ne-am regăsit şi în cea din ’82-’83, care a scris istorie”

Şi fostul antrenor Mircea Rădulescu şi-a adus aminte de vremurile de atunci. “În Bănie e unul dintre cele mai fierbinţi locuri unde se joacă fotbal şi cel mai bun exemplu e campania Craiovei Maxima din cupele europene, iar eu am stat pe bancă la meciuri lângă Tică Oţet. La noi, venea lumea şi la antrenamente, câte două-trei sute, depinde cu cine jucam”, a spus acesta. Fostul tehnician regretă că va dispărea vechea arenă: „Stadionul ăsta îmi creează nostalgie şi atunci când îl văd la televizor, am trăit atâtea meciuri aici”

Cine a fost Ion Oblemenco

Atacantul poreclit „Tunarul din Bănie” s-a născut la data de 13 mai 1945 şi a decedat la 1 septembrie 1996, la 51 de ani. Mare parte a carierei a petrecut-o la Universitatea şi, în ciuda faptului că a marcat 167 de goluri, fiind golgheterul all-time al oltenilor, nu a fost chemat la naţională, decât la tineret. „Un tip cu o personalitate extraordinară. Avea un umor sec, totul transmitea prin ironii, dar fără să jignească. Şi-a atras mulţi admiratori! Nu vorbea mult, transmitea doar ce trebuie, dar era un lider adevărat”, ne-a povestit Mircea Rădulescu.

Click! spune

“Centralul” a fost construit pentru a înlocui fostul “Tineretului”, inaugurarea având loc la 29 octombrie 1967. Primul meci disputat aici a fost la tineret, între România şi Polonia, dar debutul Universităţii a avut loc la data de 5 noiembrie 1967 în faţa celor de la ASA, 4-0. În 1991 stadionul a fost dotat cu nocturnă. Din 1996 poartă numele “Ion Oblemenco”.

Mai multe