Ghidul suporterului la EURO
Turiştii care îşi vor urmări idolii la lucru trebuie să fie precauţi. Chiar dacă autorităţile dau asigurări că situaţia e sub control, totuşi străinii vor fi expuşi la tot felul de pericole, de la ultraşii locali, renumiţi ca fiind rasişti, până la riscul de a contracta vreo epidemie. Vestea bună e că se poate bea bere pe stadioane.
Printre cei care vor să profite de pe urma invaziei de suporteri sunt şi hotelieri, care au mărit de câteva ori tarifele. Preţurile au "explodat" atât de mult, încât problema a fost dezbătută şi de politicieni, iar preşedintele UEFA, Michel Platini a acuzat.
"Nu poţi să treci de la 40 la 100 de euro, iar apoi la 500, de pe o zi pe alta. Nu se face asta. Sunt nişte bandiţi şi escroci", a spus Platini. Se estimează că numărul turiştilor de la EURO va fi de aproape 1,5 milioane de persoane.
Pentru a reduce violenţa pe arene, autorităţile poloneze nu permit consumul băuturilor alcoolice la meciurile din campionat, însă pentru turneu vor face o excepţie.
Pentru a preîntâmpina eventualele incidente, Berea va fi servită în pahare de plastic, aşa cum se întâmplă spre exemplu în Germania. "În drum spre stadion, un suporter cumpără de la barul de lângă arenă câte şase pahare de bere pe care le bea chiar în timpul disputei. Vom urma exemplul Marii Britanii şi Germaniei", au spus oficiali federaţiei de fotbal din Polonia.
O bere costă între 5 şi 15 zloţi la o terasă şi 3 dacă o cumperi din magazin. Raportat la moneda euro pentru o bere trebuie să scoateţi din buzunar 3,5 euro.
Ultraşii polonezi sunt printre cei mai duri din Europa. Sunt recunoscuţi pentru acţiunile lor rasiste şi antisemite. Au existat filme documentare în care se prezentau galeriile poloneze, membrii acestora salutând în stil nazist, imitând sunetele maimuţelor sau aruncând cu banana în jucători de culoare.
Un exemplu: clubul Legia Varşovia a fost amendat cu 10.000 de euro după ce fanii au afişat mesajul "Jihad Legia" la un meci cu Hapeol Tel Aviv. Şi jucătorul englez Sol Campbell şi-a sfătuit compatrioţii să stea acasă pentru că se vor întoarce morţi de la EURO. Autorităţile au ripostat şi au anunţat că nu există astfel de probleme în Polonia.
Prostituate scumpe şi infectate cu HIV
Şi damele de companie aşteaptă turişti, însă aceştia trebuie să fie atenţi. Conform unor studii, în Ucraina există cele mai multe prostituate din Europa bolnave de SIDA, numărul celor infectate fiind în jur de 83.000.
Tarifele se vor dubla şi dacă acum o damă de lux costă între 100 şi 200 de euro, preţurile vor ajunge şi la 400 de euro.
În Ucraina este epidemie de rujeolă
Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile a avertizat în privinţa epidemiei de rujeolă din Ucraina şi îi sfătuieşte pe turişti să se vaccineze înainte de a ajunge în fostul spaţiu sovietic.
În timpul evenimentelor de masă, boala se contractează uşor, iar simptomele sunt erupţie cutanată, febră, tuse, tulburări respiratorii sau conjunctivită.
Atenţie la vamă!
În Ucraina puteţi intra cu paşaport turistic valabil. Aveţi voie să transportaţi până la 200 de ţigări sau 50 de ţigarete de foi, 1 litru de băuturi spirtoase, 2 l de vin şi 5 l de bere.
Suma de până la 10.000 € nu se declară. În Polonia puteţi intra cu paşaportul sau cartea de identitate valabile. Aveţi voie să transportaţi 200 de ţigări, 1 litru de băuturi alcoolice, 50 ml de parfum sau 250 ml apă de toaletă.