Gigi, el e Steaua ta! Puştiul Ianis Stoica, debut de senzaţie la FCSB

26 octombrie 2017 12:45   Fotbal intern
Ultima actualizare:

Meciul Sănătatea Cluj – FCSB (1-6) din Cupa României a lansat în fotbalul autohton o nouă „stea”. La aproape 15 ani, Ianis Stoica e doar cu o lună mai în vârstă decât Steaua lui Gigi Becali.

Să debutezi în fotbalul mare atât de devreme (14 ani şi 10 luni) şi să dai gol pentru echipa de suflet a tatălui tău poate fi oricând un scenariu de film. „Cred că o să scriu o carte despre acest meci”, a recunoscut puştiul-minune Ianis Stoica la finalul unui meci pe care îl va ţine minte toată viaţa.

La 5-0 pentru FCSB, Nicolae Dică l-a scos de pe teren pe Golofca pentru a-i oferi şansa debutului unui copil care abia şi-a luat buletinul. „Mi-a explicat tata cât de greu e să porţi tricoul Stelei. Şi la antrenament mi-e greu să-l port. Să vină Alibec şi să-mi spună salut e mare lucru la 14 ani. A fost incredibil. Mi s-au înmuiat picioarele când am fost chemat de la încălzire”, a mărturisit Stoica, cel care a închis tabela (6-1) în confruntarea de Cupă cu Sănătatea Cluj cu o reluare simplă, cu poarta goală. „Acest debut şi acest gol au venit în urma muncii mele. De opt ani fac fotbal, toată viaţa mi-am dedicat-o acestui sport. Fac şi câte două antrenamente pe zi”, spune adolescentul Ianis, devenit cel mai tânăr jucător şi cel mai tânăr marcator din istoria glorioasă a Stelei (sau FCSB-ului, în varianta actuală). Ca o coincidenţă interesantă, Ianis Stoica (născut în decembrie 2002) are exact aceeaşi vârstă ca şi clubul preluat în ianuarie 2003 de Gigi Becali.

Ianis Stoica a venit pe lume într-o perioadă în care tatăl său, Pompiliu Stoica, era om de bază în echipa Stelei. Fostul fundaş stânga a evoluat patru sezoane (2000-2004) în tricoul roş-albastru, perioadă în care a strâns şi câteva selecţii la naţională. „M-am simţit fericit şi împlinit. Una e când debutezi ca jucător, alta e când asisşti la debutul copilului tău. I-am spus să respecte cerinţele antrenorului şi să vină cu ceva în plus”, a declarat Pompiliu Stoica, acum în vârstă de 41 de ani. Dacă Pompiliu era fundaş lateral, Ianis Stoica e mijlocaş dreapta şi e cu aproape 15 centimetri mai înalt decât tatăl său. „Eu am mai multă forţă, el avea mai multă viteză”, a precizat Stoica junior.

Mai multe