Ginola, la un pas de moarte! Legendarul francez a avut inima oprită 8 minute

20 septembrie 2017 17:47   Fotbal intern
Ultima actualizare:

Fostul campion al Franţei cu PSG a făcut un stop cardiac în luna mai, când juca într-o partidă cu scop caritabil, şi putea să-şi piardă viaţa la doar 50 de ani

David Ginola a făcut istorie la Paris Saint Germain, Newcastle şi Tottenham Hotspur, iar pentru naţionala „Cocoşului galic” a bifat 17 partide între 1990 şi 1995. Fostul atacant s-a retras în 2002, după o ultimă aventură la Everton, iar de la 35 de ani n-a mai jucat decât cu prietenii, la amtori. Deşi e genul care s-a păstrat destul de în formă, Ginola era s-o păţească grav! În luna mai, David a acceptat o propunere de a juca într-un meci cu scop caritabil, iar asta putea să-i fie fatal! După un efort susţinut, venit după o noapte de petrecere, Ginola s-a prăbuşit la pământ inconştient şi toată asistenţa a intrat în panică! S-a intervenit prompt, cu defibrilator, adică genul de aparat care la noi nu prea există, deşi e obligatoriu de câţiva ani pe toate stadioanele. Medicii şi-au dat seama imediat că e vorba de un stop cardio-respirator, dar chiar şi aşa au avut probleme cu resuscitarea. Abia la al patrulea electroşoc cordul lui Ginola a răspuns şi acesta şi-a recăpătat funcţiile vitale. Între timp s-au scurs însă opt minute în care practic francezul a avut inima oprită şi putea fi considerat mort!

„Mă retrăgeam din atac spre linia de centru a terenului şi dintr-o dată am simţit o înţepătură, urmată de ameţeală şi bum, am căzut cu faţa în jos, pe gazon. Prietenii cu care jucam s-au gândit că mimez, că glumesc, dar unul dintre ei şi-a dat seama că nu mă prostesc şi a chemat salvarea. Între timp, îmi înghiţisem deja limba, iar băieţii s-au luptat cu dinţii mei încordaţi să mi-o scoată de pe gât. Cineva mai inspirat a spus să lase limba în pace pentru că sunt mort şi inima mi s-a oprit, colo fiind nevoie de intervenţie imediată. Au început să-mi masese pieptul şi au făcut asta până a venit elicopterul de urgenţă cu un defibrilator. Practic, murisem”, a spus Ginola pentru The Sun, care dezvăluie cum a revenit miraculos la viaţă!

„Am fost resuscitat de trei ori cu electroşocuri şi după ce nici al treilea n-a dat roade, medicii îşi cam pierduseră speranţa. Prietenii mei au insistat să nu renunţe pentru că mă ştiu un luptător şi erau siguri că-mi voi reveni. După al patrulea electroşoc, medicii s-au întors către prietenii mei şi le-au spus că inima a pornit şi am puls. Cu toţii au început să ţipe de fericire şi să plângă”, a spus Ginola.

Partea mai interesantă vine abia la capitolul diagnostic, iar aici David are ce să-şi reproşeze! În ciuda faptului că după retragere Ginola a continuat să facă mişcare, fostul fotbalist a căzut, din păcate, şi într-o viaţă de huzur! S-a apucat să bea şi să fumeze tot mai mult şi, chiar dacă stopul-cardiac s-a produs din cauza unei malformaţii din naştere, cele două vicii au creat momentul propice pentru declanşarea catastrofei. Francezul recunoaşte că, inclusiv cu o seară înaintea meciului fatidic de la Mandelieu-La Napoule, a fost la un concert al lui Chris Brown şi s-a întors dimineaţa, cu multe sticle de Roze ingerate şi mai multe trabucuri cubaneze inhalate. David spune că după acest episod şi-a schimbat modul de viaţă radical. Nu putem decât să-l felicităm şi să-i urăm să-l ţină!

Mai multe