În Kazahstan a fost război, nu fotbal!
Christoph Daum fusese avertizat de selecţionerii Poloniei şi Germaniei, care au jucat de curând împotriva Kazahstanului, că terenul prost şi durităţile gazdelor transformă fotbalul într-un coşmar. Din păcate, exact de asta am avut parte, tricolorii terminând partida cu două puncte pierdute şi trei jucători accidentaţi grav.
Întâlnirea de la Astana ne-a lăsat un gust foarte amar, iar întrebarea care se pune tot mai des e de ce joacă Kazahstan preliminarii în Europa din moment ce nici fotbalistic, nici geografic nu se regăsesc pe acest continent. Băieţii de preerie au părut marţi seara nişte ciomăgari puşi pe rupt şi le-ar fi stat perfect în calificări alături de Turkmenistan, Irak sau Siria, ţări de altfel mult mai aproape fizic de „bătrânul continent” decât Kazahstan. Petrolul şi diamantele de acolo au ajuns însă sub o formă sau alta şi în Elveţia, la sediile FIFA şi UEFA, iar europenii trebuie să meargă la război în stepele Asiei. Protejaţi şi de arbitru, care s-a făcut că nu vede coatele şi capetele în gură date de Nurgaliyev şi ai lui, kazahii s-au dat în stambă rău de tot. Dragoş Grigore a ieşit în minutul 12 cu fractură de piramidă nazală, Cristi Săpunaru are şase dinţi sparţi, iar Alexandru Chipciu o ruptură musculară care îl face indisponibil pentru meciul cu Polonia, din noiembrie. Şi nu a fost doar atât, fiecare intrare a gazdelor nefiind la minge, ci parcă să-şi agreseze adversarul.
În aceste condiţii, tricolorii nu au decât să se lamenteze şi să spere că nu vor mai fi nevoiţi să joace prea curând într-un asemenea mediu. „Jucătorii au trecut prin iad: de la vreme la gazon, la deplasarea lungă şi agresiunile gazdelor. Trebuie să îi felicităm pentru că au dat totul”, a declarat selecţionerul Christoph Daum. „Am avut un sentiment de nesiguranţă, m-am simţit neprotejat în această partidă. Echipa kazahă putea să facă orice şi nu i se întâmpla nimic. Nu se poate vorbi de fotbal. Sunt mort, n-am dormit deloc. Am toţi dinţii sparţi”, a declarat şi Cristi Săpunaru la revenirea în ţară. „Dur, foarte dur. Din păcate, nu a fost o duritate sportivă. E normal să fie un joc bărbătesc, tare, care îmi place şi mie. Tot timpul simţeam că vor să ne lovească intenţionat”, crede Moţi, intrat pe parcurs în locul căpitanului căzut pe câmpul de bătălie. „Văzusem în meciul cu Polonia intrări de-ale lor şi că nu sunt sancţionate. Joacă foarte dur şi arbitrul nu face nimic. Avem toţi lovituri. Şi eu am primit un cot în faţă. Arbitrul lasă jocul prea liber la ei acasă”, s-a plâns şi Nicolae Stanciu. Nimic nu se mai poate face însă în acest moment. Poate doar FIFA şi UEFA să-i pună unde le e locul! Altfel, rămâne să sperăm că nici celelalte echipe nu vor scăpa mai ieftin la Astana.
Andone: «Aşa fac şi la antrenamente!»
Tratamentul excesiv de agresiv oferit de kazahi nu a fost unul special pregătit pentru naţionala noastră. Ioan Andone, care în 2013 a antrenat-o pe Astana, iar anul trecut pe Aktobe, spune că aşa se comportă jucătorii şi la antrenamente. „Sunt nebuni. Le-am dat amenzi de 40.000 de dolari că se băteau la fiecare antrenament între ei. Pumni în gură, picioare, nu aşa, glumă! N-am avut ce să le fac. Acesta e nivelul acolo”, a declarat actualul antrenor al lui Dinamo.
FRF face memoriu împotriva arbitrului
Kazahii au jucat fotbalul pe care l-au ştiut şi sunt de acuzat până la un punct. Marea vină o are însă centralul portughez, Manuel de Sousa, care nesancţionând durităţile gazdelor nu doar că a părut complice, dar i-a şi încurajat să continue. Astfel, pentru măcar două cartonaşe roşii şi două penalty-uri care trebuiau acordate României, FRF a anunţat prin preşedintele Răzvan Burleanu că va face memoriu la UEFA pentru pedepsirea acestui central şi nedelegarea lui pe viitor la partidele tricolorilor.