Începe săptămâna europeană
22 iulie 2017 19:49
Fotbal intern
Ultima actualizare:
Echipele din Liga 1 se bat un an întreg pentru perspectiva de a da lovitura în Europa, dar când vine momentul, acesta ne cam prinde descoperiţi! Cel puţin aşa s-a întâmplat în ultimii ani, când doar Astra şi FCSB au gustat faza grupelor. Acum suntem la un nou început, dar sorţii parcă vor din nou să ne scoată repede din circuit! Iată însă cum stăm înaintea marii săptămâni europene!
- Viitorul se bate cu o multinaţională din Cipru. Fără glumă, cam asta reprezintă APOEL Nicosia! Deşi nu sună de speriat la început, campioana insulei în ultimii cinci ani e o adunătură de spanioli, brazilieni, portughezi, olandezi, bulgari şi cu antrenor batav, Mario Been. Astfel, trupa lui Hagi, care îi va primi în vizită miercuri, de la ora 20.00, pe stadionul din Ovidiu, are mult de furcă pentru accederea în play-off-ul Ligii Campionilor. Singurul avantaj este faptul că APOEL n-are ritm, campionatul din Cipru urmând să înceapă abia pe 19 august. Acest lucru s-a văzut şi în turul 2 preliminar, când cei din Nicosia s-au chinuit cu luxemburghezii de la Dudelange, învinşi doar cu 1-0 în ambele manşe.
- FCSB nu trebuie să-i subestimeze pe cehi. Gigi Becali a făcut petrecere la Palat când a auzit că a picat cu Viktoria Plzen, latifundiarul considerându-se deja calificat în play-off-ul Ligii Campionilor. Totuşi, ar fi bine ca Dică şi compania să nu aibă aceeaşi atitudine! Deşi e clar că cehii sunt sub celelalte posibile adversare, Ajax, CSKA Moscova, Dinamo Kiev şi FC Brugge, totuşi, nu sunt nişte amărâţi din lumea a treia a fotbalului european. Plzen are o echipă experimentată, care în ultimii şapte ani a lipsit o singură dată din grupele competiţiilor europene. În plus, lotul e format din jucători cu ani buni la echipe puternice de pe continent, cum sunt Andreas Ivanschitz, fost la Mainz, Roman Hubnik, fost la Hertha Berlin, sau Vaclav Pilar, fost la Wolfsburg, iar antrenor este fostul selecţioner al Cehiei, Pavel Vrba. FCSB – Plzen va fi marţi, de la 20.30, în direct pe Pro TV.
- Dinamo încearcă imposibilul cu Bilbao. Alb-roşii revin în cupele europene după cinci ani de absenţă şi încearcă să facă mai mult decât în 2012 şi 2011. Atunci, două echipe din Ucraina, Vorskla Poltava şi Metalist Harkov, i-au eliminat cu un singur pas înainte de grupe, iar acum pare să se întâmple chiar mai devreme. Asta pentru că doar o minune îi poate ajuta să treacă peste Athletic Bilbao, una dintre cele mai bune echipe din Spania în sezoanele trecute. Bascii au în componenţă oameni cu finală de Liga Europa jucată, la Bucureşti, în 2012, cum sunt Oscar de Marcos, Iker Muniain sau Markel Susaeta. Cel mai mare pericol al lui Bilbao este însă de departe atacantul Aritz Aduriz. Meciul se va jucajoi, de la ora 20.30, pe Arena Naţională.
- Feriţi, muică, vin italienii! De departe cea mai mare onoare în acest tur 3 preliminar de Liga Europa o are CS U Craiova, care primeşte vizita marelui AC Milan. Echipa cu 7 Ligi ale Campionilor în palmares, doar Real Madrid, cu 12 trofee, depăşind-o la acest capitol, încearcă să redevină o forţă sub un patron chinez, iar drumul trece prin Severin. S-au vândut deja 15.000 din cele 18.000 de tichete, iar micuţul oraş dunărean va lua foc joi, de la ora 21.00. Donnarumma, Bonucci, Bacca şi Montolivo par să nu le dea nicio şansă lui Băluţă şi compania, dar acesta e genul de meci pe care e suficient să-l joci, nefiind o dramă dacă nu-l şi câştigi.
- Astra vrea să se strecoare iar în Europa. Cea mai nebăgată în seamă, dar cu şansele cele mai mari să prindă din nou grupele Ligii Europa, este Astra. Mulţi îi cântă prohodul trupei din Giurgiu, mai ales după exodurile de jucători din această vară, dar echipa s-a stabilizat şi Edi Iordănescu a făcut-o să se exprime frumos. Pentru a ajunge în turul trei preliminar, Astra a trecut, într-o dublă manşă, de FK Zira, din Azerbaidjan. Românii au învins cu 3-1 acasă şi au făcut 0-0 în deplasare.În plus, nici adversarul nu e de calibrul celor de mai sus, Oleksandria, din Ucraina, prinzând conjunctural cupele europene. Astfel, după minunile cu West Ham United, eliminaţi de români doi ani la rând, n-ar fi de mirare să mai vină una, când lumea se aşteaptă mai puţin.