Iordănescu, controlor pentru Hagi

6 iunie 2011 17:51   Fotbal intern
Ultima actualizare:

Răzvan Lucescu e deja istorie. Preşedintele FRF, Mircea Sandu, e hotărât să revoluţioneze fotbalul românesc.

Luat pe nepregătite de Lucescu jr., care şi-a prezentat demisia, „Naşul” nu mai pune preţ pe actuala campanie de calificare, fiind decis să înceapă de pe-acum proiectul pentru CE din 2016

. „Hagi are valoare ca antrenor, numai că a fost lipsit de şansă. Aşteptăm până pe 13 iunie răspunsul. Va urma o reformare totală a fotbalului românesc, care va dura 4 ani. Vom aduce şi doi antrenori străini să facă o evaluare a echipelor de juniori şi tineret”, a declarat Sandu.

În staff-ul tricolorilor va fi şi Iordănescu, nume de care se leagă cele mai mari performanţe ale fotbalului românesc, de la jumătatea anilor ’90. Actualmente senator, „Puiu” va avea o misiune specială în cadrul echipei.

Orgolios până la încăpăţânare, Hagi refuză de cele mai multe ori părerile diferite de cele ale lui. Singurul om de care Gică ascultă e chiar fostul său antrenor de la naţională, astfel că Sandu a vrut în acest fel să se asigure că Iordănescu îl va controla pe „Rege” şi-l va ajuta să ia cele mai bune decizii.

„Acest proiect prezentat e deosebit de interesant. Am acceptat şi datorită lui Gică Hagi, este o idee provocatoare, care poate fi în beneficiul fotbalului, dar nu voi renunţa la funcţia mea din parlament”, a declarat „Generalul”.

Gică Hagi

Puncte forte

-Are o imagine bună. Este considerat cel mai bun fotbalist din toate timpurile şi este asaltat mereu pentru autografe. - Are ochi la fotbalişti. I-a transferat pe Arda Turan şi pe Ribery la Galatasaray şi i-a promovat pe Torje şi pe Latovlevici la prima echipă a Timişoarei - E perceput ca un antrenor care nu poate fi influenţat în privinţa selecţiei- Are o relaţie bună cu foştii colegii din generaţia de aur, dar şi cu liderii actualei echipe naţionale- Promovează tinerii. A investiti deja milioane de euro în academia care îî poartă numele.

Puncte slabe

-N-a reuşit să confirme ca antrenor. Doar într-un singur caz a stat un sezon întreg pe banca unei echipe. S-a întâmplat în 2004/2005, când era la Galatasaray, cu care a şi câştigat Cupa Turciei.- E conflictual şi orgolios. A fost implicat în conflicte cu jucătorii la toate echipele la care a antrenat. - Nu este un bun pedagog. A fost acuzat în multe rânduri că nu ştie să le explice jucătorilor ceea ce vrea de la ei.- E campion la scuze. Când echipa pierde toată lumea este de vină, jucătorii, vremea, arbitrii etc, mai puţin el.- Comunică greu cu suporterii prin intermediul presei. Apare rar şi se fereşte să spună lucrurilor pe nume.

Anghel Iordănescu

Puncte forte

-A fost antreno­­rul “Ge­­neraţiei de Aur”. Sub conducerea lui, naţionala a fost sfert-finalistă la Campionatul Mondial din 1994.- A făcut parte din staff-ul tehnic al Stelei, care a câştigat în 1986 Cupa Campionilor Europeni. Era secundul lui Emerich Ienei şi a câştigat Supercupa Europei tot cu Steaua din postura de antrenor principal.- Este singurul om care îl poate influenţa pe Hagi din punctul de vedere al deciziilor tehnice- Ştie să se facă respectat şi înţeles de jucători- Are trecere la toţi şefii FRF.Puncte slabe

-N-a confirmat la nici o echipă străină pe care a condus-o.- Intrarea în politică şi relaţiile cu personaje controversate din această zonă. Este senator PSD şi nu vrea să renunţe la mandat pentru a se dedica total fotbalului.- E considerat un antrenor învechit. Imaginea de tehnician perimat persistă asupra lui, după ce a încheiat ruşinos ultimul mandat pe banca naţionalei, 1-1 cu Armenia.- Se fereşte să spună lucrurilor pe nume. Toate ieşirile lui publice sunt previzibile şi banale.- E ieşit de mult din circuit. A refuzat de mai multe ori să revină în fotbal.

Varianta de rezervă: neamţul Schafer

Înainte de a ajunge la cuplul Hagi-Iordănescu, Mircea Sandu s-a mai gândit la câteva nume care să-l înlocuiască pe Răzvan.

„Zilele trecute am mai avut negocieri cu Olăroiu, dar el a spus că nu poate aşteptă până pleacă Lucescu. Am mai vorbit cu Bölöni, dar sunt probleme contractuale la el. Varianta de rezervă e neamţul Winfried Schafer”, a spus Naşu’. 

Tehnicianul german de 51 de ani a mai antrenat pe Karlsruher, Stuttgart, Al-Ahli, Al-Ain, iar ultima dată a pregătit FK Baku. Schafer a fost selecţionerul Camerunului între 2001 şi 2004.

Mai multe