Islanda, minunea fotbalului mondial!

10 octombrie 2017 15:57   Fotbal intern
Ultima actualizare:

Nordicii au uimit lumea când au ajuns la Euro 2016 şi s-au dus până în sferturi, dar nu s-au oprit din a scrie istorie, acum calificându-se la turneul final ce va avea loc la anul în Rusia.

Islandezii nu se dezmint şi după meciul cu Kosovo, 2-0, şi-au asigurat biletul pentru Mondialul din 2018. Ei au triumfat într-o grupă în care au dus Croaţia la baraj şi au lăsat Turcia acasă.

Insularii s-au remarcat încă din preliminariile Campionatul European de acum doi ani, când au învins forţe ca Olanda, Cehia şi Turcia. Nici în grupe nu s-au lăsat şi salutul viking, aşa cum sărbătoreau victoriile, a început să aibă din ce în ce mai mulţi adepţi. Au atins sferturile turneului, unde au fost învinşi de Franţa, dar acasă au fost primiţi ca nişte eroi. Pentru ei acasă înseamnă o insulă cu o populaţie de circa 330.000 de suflete, cam cât are oraşul Timişoara. Scepticii credeau că evoluţia lor e efemeră, dar islandezii au arătat contrariul. Şi-n această campanie de calificare la Mondialul din 2018 au făcut furori. Iar au zdrobit Turcia şi au mai învins naţionale ca Ucraina sau Croaţia, ultima victimă fiind Kosovo, 2-0, luni seara. Tot atunci nordicii au dat tonul fiestei.  „Nu ştiu ce să mai spun. Îmi zboară mintea în toate direcţile...E Pele, Maradona şi Aron Einar Gunnarsson”, a spus selecţionerul Hallgrimsson, care până nu de mult era dentist în satul natal, lăudându-l pe căpitanul său. Şi totuşi nimic nu e întâmplător. Din anul 2000 ei au început să construiască terenuri acoperite de fotbal fiindcă nu puteau juca tot timpul anului din cauza climei. Stadionul lor naţional are doar 10.000 de locuri, în rest au apărut zeci de micuţe arene şi sute de mini-terenuri artificiale, majoritatea fiind plasate lângă şcoli. Astfel, sportul rege s-a dezvoltat alert, iar antrenorii au trecut de la statutul de amator la licenţiaţi UEFA, fiind acum câte unul la fiecare 500 de locuitori. Generaţia de acum a popularizat masiv fotbalul, iar succesul constă şi-n faptul că unii ca Sigurdsson sau Gunnarsson joacă împreună încă de la naţionala Under 17.

Mai multe