Italienii au «reînviat» cârciuma lui Adrian Mutu

5 decembrie 2015 21:27   Fotbal intern
Ultima actualizare:

2006-2011. Perioada în care ”Briliantul” Adrian Mutu a strălucit la Fiorentina, devenind jucător emblematic pentru clubul viola. Tot atunci, românul a investit într-un local de fiţe, însă proiectul, pus pe picioare în 2010, a fost dezastruos. Declarat falimentar în 2012, restaurantul a fost scos la licitaţie şi cumpărat de un italian, care l-a transformat într-unul vestit printre turiştii şi locuitorii Toscanei.

Adrian Mutu a avut cinci ani de vis la Fiorentina. În perioada 2006-2011, atacantul român a marcat nu mai puţin de 69 de goluri pentru gruparea din Florenţa şi a intrat rapid la inima fanilor. Era văzut extrem de bine în oraş, cunoscut de toată lumea, nu doar de suporterii clubului „viola”, aşa că s-a gândit că notorietatea l-ar putea ajuta într-o afacere.

Alături de amicul său Tomaso Butti, un tip controversat, acuzat şi arestat pentru spălare de bani şi fraudă, cel care a pus pe picioare restaurantul Fashion Cafe din New York, a realizat un proiect îndrăznet: un local de fiţe amplasat în Piazza degli Scarlatti, pe malul lacului Arno. Mutu şi partenerul său au inaugurat în octombrie 2010 ”Nove”, considerat la acel moment locul unde se va strânge lumea bună a oraşului. La deschidere au fost prezente multe vedete din zona sportului, politicului şi din showbizul italian. Cam acolo s-a oprit însă gloria restaurantului.

Preţurile piperate au ţinut turiştii departe de „Nove”, localnicii nu s-au înghesuit nici ei, aşa că falimentul a bătut rapid la uşa acţionarilor. Mutu a plecat de la Fiorentina în 2011 şi momentul a culminat cu prăbuşirea restaurantului. După ce au adunat, potrivit jurnaliştilor italieni, datorii uriaşe, inclusiv 27 de luni chiria neplătită, judecătorii au decretat falimentul afacerii. Au scos la licitaţie localul, care şi-a găsit rapid investitor. Aşa se face că la nici un an distanţă, a apărut „Lungarno Bistrot”. Restaurantul este unul dintre cele mai apreciate de turişti, dar şi de localnici, atât pentru mâncarea bună cât şi pentru preţurile moderate.

N-a avut deloc noroc în afaceri

Pe cât de bun jucător a fost, pe atât de prost afacerist. Adrian Mutu a investit sute de mii de euro într-un club din Bucureşti, pe care l-a închis după câteva luni. A urmat o afacere cu haine, lansată cu mare fast în Italia şi Franţa, firma lui şi a fostei soţii Consuelo dând faliment relativ repede. A urmat, pe când juca la Fiorentina, un parteneriat cu un producător de băuturi alcoolice care a scos pe piaţă “Dieci di Mutu”, un vin care n-a avut deloc succes.

În ţară a încercat să dea lovitura cu o firmă de biodiesel, pe care a cedat-o cu aproape 5 milioane de euro, de două ori mai puţin decât a fost investiţia iniţială, făcută în 2013.

Mai multe