Jocurile de grup salvează Dinamo

1 aprilie 2015 21:45   Fotbal intern
Ultima actualizare:

Dinamoviştii traversează o perioadă cenuşie din punct de vedere sportiv. Şefii au încercat să producă un şoc la echipă schimbând antrenorul, însă mutarea n-a dat rezultate, aşa că s-au gândit să scoată formaţia din blocajul mentaj în care se află cu ajutorul unui psiholog.

Click! a luat legătura cu un astfel de terapeut şi vă prezintă care sunt paşii pe care dinamoviştii îi vor urma în cadrul şedinţelor de consiliere individuală sau colectivă. 

"În general se merge pe două direcţii: evaluarea psihoogică a jucătorilor şi a grupului şi intervenţia propriu-zisă", ne-a dezvăluit Andreas Hniatiuc, psiholog sportiv care lucrează în Liga 1 cu echipa lui Gică Hagi, Viitorul. 

“În astfel de situaţii se începe direct cu  partea de intervenţie, când se doreşte creşterea motivaţiei la nivelul grupului şi individual, stabilirea unor relaţii şi conexiuni între jucătorii, creşterea potenţialului de grup. Toate informaţiile trebuie adaptate de la caz la caz, iar informaţiile se culeg de la antrenor, de la staff, apoi se stabilesc obiectivele terapiei. Dacă sunt probleme personale ale jucătorilor, se intervine la nivel individual, dacă nu, totul se face colectiv, încercând, în primul rând, motivarea grupului”, precizează psihologul.

Andreas Hniatiuc a explicat şi cum decurge, concret, o astfel de şedinţă de terapie: “Se lucrează în echipe de câţiva fotbalişti şi se încearcă dezvoltarea comunicării între ei. Se fac jocuri de grup, în care se definesc cei care au calităţi de lider, cei care sunt buni executanţi etc. Jocurile nu durează mai mult de 15-20 minute, apoi “rezultele” sunt traduse fotbalistic. În cele mai multe cazuri, la nivel motivaţional, rezultatele se văd rapid, de la primele şedinţe”.

Mai multe