Juventus 2001 a dat 14 antrenori
“Bătrâna Doamnă” n-a câştigat titlul în Serie A în sezonul 2000-2001, AS Roma luându-i atunci faţa la mustaţă. Carlo Ancelotti, tehnicianul acelei echipe, a inspirat însă o serie de elevi de-ai săi, care au furat meserie la greu. Consecinţa: 14 din 27 au devenit manageri sau antrenori principali, la diferite niveluri.
1. Tacchinardi are numele gravat pe stadion
Mijlocaşul care a petrecut 13 ani pe Delle Alpi s-a retras din activitate în 2008. Numele lui Alessio e scris pe noul stadion al lui Juventus alături de alte 49 de legende, dar în antrenorat n-a rezistat la fel de bine. A avut două mandate nefericite la Pergolettese, în Serie D, de care s-a despărţit anul trecut.
2. Zidane, erou de conjunctură
Zizou a fost cel mai mare jucător din acea echipă, dar ca antrenor a luat-o de foarte de jos şi se părea că va rămâne acolo. Realul l-a numit însă interimar în ianuarie 2016, după concedierea lui Rafa Benitez, iar rezultatele l-au ţinut în viaţă până azi. Are deja în palmares o Ligă a Campionilor, o Supercupă a Europei şi un Mondial al cluburilor.
3. Antonio e “Conte” pe bancă!
Fostul mijlocaş a avut succes încă de la începuturile meseriei. Promovare în Serie A, cu Bari, trei titluri cu Juve şi probabil încă unul cu Chelsea, în acest sezon. În 2014 a preluat naţionala Italiei şi a reformat-o. Cu o echipă tânără s-a oprit în sferturile Euro 2016, învins de Germania la penalty-uri.
4. Dinastia lui Tudor la Istanbul
Croatul are şi el un start fulminant în antrenorat la doar 38 de ani. Retras de la Hajduk Split în 2008, a condus această echipă doi ani, iar apoi a stat alţi doi pe banca lui PAOK, unde a dat de Raţ şi Lazăr. După un sezon la Karabuk, cu Latovlevic, Tănase şi Găman, a prins marele contract, la Galatasaray.
5. Inzaghi, oportunist şi ca antrenor
Imensul atacant al lui Juventus şi-a încheiat cariera la AC Milan şi în 2013 s-a apucat de antrenorat chiar pe San Siro. A fost un rateu însă şi anul trecut a luat-o de jos, aşa cum pare şi normal. Acum e la Veneţia, în Serie C, aproape promovat în Serie B.
6. Zambrotta a descoperit India
Gianluca a fost 7 ani om de bază la Juventus, iar după Barcelona şi Milan s-a retras de la Chiasso, din Elveţia, unde a şi debutat ca antrenor, în 2013. Anul trecut a acceptat provocarea indienilor de la Delhi Dynamos, cu care a terminat sezonul pe podium.
7. Davids, prea “nebun” ca să fie antrenor
Edgar a fost o plăcere de privit ca jucător al lui Juventus şi mai apoi al lui Inter, Tottenham sau Barcelona, dar ca antrenor nu i-a ieşit. A avut doar două sezoane la Barnet, cu care a retrogradat în Liga a 4-a engleză, şi a încheiat demis după ce a refuzat să meargă cu echipa în unele deplasări pe motiv că erau prea departe.
8. Montero colindă America de Sud
Paolo a câştigat 12 trofee cu Juventus, dar uruguaianul a fost tot timpul atras de locurile natale. S-a retras acasă, la -Penarol Montevideo, unde a debutat ca antrenor, iar acum stă pe banca argentinienilor de la Ro-sario Central, după o scurtă aventură la vecinii de la Colon de Santa Fe.
9. Ciro Ferrara are stofă, dar n-are noroc
Fostul fundaş central cu 500 de meciuri în Serie A a avut toate şansele să reuşească în meseria de antrenor, dar încă n-a dat lovitura. A fost secund la naţionala Italei în mandatele lui Lippi şi Donadoni, apoi principal la Juventus, dar demis în 2010 după un sezon slab. A continuat la tineretul Italiei, apoi la Sampdoria şi, în sfârşit, Wuhan Zall, din China.
10. Gianluca Pessotto, vic-tima unei poveşti triste
Fostul mijlocaş care deborda de maturitate şi echilibru putea deveni un antrenor de mare succes, dar s-a stins repede. În 2006 a fost oprit de Didier Deschamps în staff-ul său la Juventus, dar s-a aruncat de la etajul 4, încercând să se sinucidă după procesul de corupţie, “Calciopoli”. A scăpat cu viaţă şi conduce sectorul juvenil al lui Juventus.
11. Rampulla creşte portari pentru Lippi
Michelangelo s-a retras în 2002 şi a fost o singură dată an-trenor principal, la modesta Derthona, din Serie D. A intrat apoi sub aripa protectoare a marelui Marcelo Lippi, care l-a luat cu el la Guangzhou Evergrande şi la naţionala Chinei, unde se află şi în prezent. În ambele locuri a fost secund responsabil cu antrenarea portarilor.
12. Marco Zanchi, un fel de Torje italian
Fostul fundaş a fost cinci ani sub contract cu Juventus, dar puţini şi-l aduc aminte pentru că a fost mai mereu împrumutat la alte echipe. A devenit şi el antrenor, modest ca şi jucător, la Vicenza şi Venezia, unde acum conduce centrul de copii şi juniori.
13. Athirson, fantoma braziliană
Fostul fundaş stânga a prins cinci meciuri şi o poză în tricoul lui Juventus şi poate fi pe bune poreclit “nomadul”, pentru că n-a jucat la nici o echipă prea mult. Îi antrenează pe amatorii de la Tocantins.
14. Juan Esnaider, samuraiul argentinian
Fostul atacant a prins Juventusul pe final de carieră şi din 2009 s-a apucat de antrenorat. A început ca secund al lui Michel la Getafe, unde a fost şi principal în 2016, a antrenat apoi echipa secundă a Zaragozei, pe Cordoba, iar acum e în Japonia, la Jeff United, din liga a doua.