La Steaua începe lupta pentru succesiune
Odată cu intrarea în închisoare a lui Gigi Becali, la Steaua s-a declanşat lupta pentru putere şi influenţă. Acum în club există două tabere: Teia Sponte, Virgil Becali şi Vali Argăseală sunt oamenii de încredere ai lui Becali şi toţi au un duşman comun, pe Meme Stoica. Ei vor avea puterea financiară şi administrativă, în timp ce manangerul supravieţuieşte având de partea sa cuplul Reghecampf - Anamaria Prodan.
„Nimeni nu va mişca un deget fără acordul lui Gigi. În cele câteva minute cât va avea voie la telefon sau în vizitele de o oră, el le va comunica subordonaţilor săi ce au de făcut", a anunţat Ioan Becali, vărul finanţatorului stelist. Dar, tacit, fiecare tabără va încerca să submineze autoritatea celeilalte, simţind că acum e momentul de a da lovitura.
Grupul Teia Sponte - Virgil Becali - Vali Argăseală nu-l suportă pe Meme din diferite motive - cu Sponte au existat disensiuni în privinţa cheltuielilor atunci când echipa a plecat în cantonamente, Virgil nu-l iartă că l-a jignit pe Gigi în public, iar Argăseală nu a uitat că Meme a vrut să-l înlocuiască cu Felix Grigore, fostul colaborator de la Unirea Urziceni.
Acum, managerul a rămas fără spirjinul direct al „fratelui mai mare" Gigi Becali, dar are atuul că Reghe şi Anamaria sunt de partea sa. Totuşi, Stoica ar putea rămâne fără aliaţi dacă Reghecampf se hotărăşte să plece, iar motive există: deţine oferte din străinătate, se teme că nu vor mai fi bani pentru transferuri, iar soţia sa e în conflict cu Ioan şi Victor Becali, verii patronului şi apropiaţi ai lui Teia Sponte, din cauza faptului că sexy-impresara a reuşit să semneze contracte de reprezentare cu jucători importanţi din Ghencea.
Dacă antrenorul va părăsi echipa la finalul sezonului, Meme e în bătaia puştii şi nu va dura mult până când se va recunoaşte înfrânt. Dar, dacă Reghe rămâne şi echipa ajunge în Liga Campionilor atunci va fi indestructibil.
În acest moment viitorul Stelei depinde de banii care vor veni în vistierie din drepturile tv şi de la UEFA (calificarea în grupele Champions League ar putea aduce 20 de milioane de euro) pentru că deocamdată Gigi „a închis robinetul".
Preşedintele LPF, Dumitru Dragomir, susţine ideea că Gigi Becali nu va mai investi în echipă, din spatele gratiilor. „Cu Steaua am mari emoţii, pentru că sigur se opresc investiţiile. Nu ştiu dacă Gigi Becali mai este dispus, de acolo de unde este, să bage aceşti bani în echipă. Îi doresc să fie tare şi sănătos", a spus ieri Dragomir.
Teia Sponte (dreapta) este prieten din copilărie cu Gigi Becali, ambii fiind aromâni. În timp au devenit şi parteneri de afaceri şi neamuri, dar faptul că era în structura clubului (membru CA) a apărut în 2007, după ce Becali a demis toată conducerea. Apoi, Virgil Becali e vărul lui Gigi, iar porecla sa este „Cancelarul". În trecut, el s-a ocupat şi de transferuri la Steaua, una dintre achiziţiile făcute la sugestia sa fiind Juan Toja. Totuşi, e ştiut faptul că Virgil nu iese niciodată din cuvântul patronului.
Meme Stoica este aliat cu Reghecampf şi speră să aibă el “pâinea şi cuţitul“ la Steaua în această perioadă
Mihai Stoica se află la al doilea mandat în Ghencea, prima perioadă fiind între 2002 şi 2007. Atunci a părăsit clubul după o ceartă cu Becali şi a declarat că preferă să trăiască într-o cutie de carton decât să mai vină în Ghencea. S-a întors însă şi acum e managerul general al echipei. Reghecampf (dreapta) a fost jucător la Steaua, după care a făcut carieră în Germania. A început să antreneze în 2009 şi a ajuns din ligile inferioare până la Steaua, pe care a făcut-o campioană.
Presa internaţională a relatat despre arestarea lui Gigi Becali, iar portretul este unul variat. "Excentricul Becali, fost cioban, care a înfuriat grupurile pentru apărarea drepturilor omului cu opoziţia sa afişată faţă de homosexuali şi drepturile minorităţilor", e un pasaj din articolul postat de agenţia Reuters. "România nu e ţara lui Hristos. E ţara Satanei", l-au citat spaniolii de la EFE, L'Equipe a relatat despre afacerea cu terenuri.
Fotbaliştii au de încasat salariul pe ultimele două luni, plus prima de campionat în valoare de 100.000 de euro de titular, dar care a fost apoi condiţionată şi de participarea în Liga Campionilor. Totuşi, în condiţiile actuale, elevii lui Reghe trebuie să fie mulţumiţi dacă vor încasa lefurile restante, însă banii nu vor veni de la Becali, ci de la UEFA, cei de la forul internaţional urmând să achite clubului patru milioane de euro pentru performanţa obţinută în Liga Europa.
Şi ei au păţit-o ca Gigi Becali
Gigi Becali nu e o raritate în peisajul fotbalului european. Există destui patroni de echipe de club care au avut probleme cu legea. Cele mai cunoscute exemple sunt cele ale lui Bernard Tapie, fost preşedinte la Olympique Marseille, şi Jesus Gil, fost patron la Atletico Madrid.
Bernard Tapie (70 de ani) a dus-o pe culmile gloriei pe Marseille, între 1986 şi 1993, timp în care a câştigat titlul în Franţa dar şi Liga Campionilor. În 1994, a fost pus sub urmărire penală pentru complicitate la corupţie şi influenţarea unor martori într-un proces. Ca urmare, a fost condamnat la doi ani de închisoare, dar a stat după gratii doar şase luni.
Jesus Gil y Gil, decedat în 2004, a fost un om de afaceri şi politician spaniol, cunoscut mai ales pentru cei 16 ani de mandat ca preşedinte al lui Atletico Madrid (1987-2003). În 1967, acoperişul unei restaurant construit de firma lui s-a prăbuşit, iar 58 de persoane au murit.
A fost condamnat la cinci ani de închisoare, dar eliberat ulterior de dictatorul Franco, după 18 luni. În ultimii ani de viaţă, a mai ajuns de două ori în arestul poliţiei (în 1999 şi în 2002) pentru alte afaceri ilegale, însă a fost eliberat rapid, după doar câteva zile de detenţie, din motive de sănătate.