Liga Naţiunilor ne duce la Euro 2020
Naţionala României e în acest moment în prima divizie a Ligii Naţiunilor, competiţie care va înlocui meciurile amicale începând din 2018. E un statut privilegiat de care echipa noastră poate profita în tentativa de calificare la Euro 2020.
Unul dintre marile obiective ale Federaţiei noastre pe termen lung e calificarea naţionalei la Campionatul European din 2020. Miza e una enormă, ţinând cont de faptul că pe Arena Naţională din Bucureşti se vor disputa trei meciuri din faza grupelor plus o optime de finală. Practic, îi vom putea susţine pe tricolori acasă la un turneu final, lucru fără precedent în istorie. Pe lângă faptul că va organiza Europeanul în 13 ţări diferite, UEFA a schimbat radical şi sistemul de calificare. Astfel, preliminariile cu care ne-am obişnuit până acum sunt programate în perioada martie – noiembrie 2019 şi vor decide doar 20 dintre cele 24 de echipe calificate. Pentru restul de patru locuri libere, s-a înfiinţat Liga Naţiunilor, menită să dea un aer „oficial” partidelor amicale. Împărţită în patru serii valorice (A, B, C şi D), Liga Naţiunilor va garanta fiecărei divizii cel puţin un loc la Euro, inclusiv naţionalelor „pitice”, prin play-off-uri separate organizate în primăvara anului 2020. În ceea ce ne priveşte pe noi, România trebuie să-şi păstreze cel puţin locul actual în Europa (12) până la finalul preliminariilor Mondialului din Rusia pentru a putea juca în toamna lui 2018 în Liga Naţiunilor A, adică alături de marile forţe ale continentului.
Cum va funcţiona
În fiecare divizie vor fi alcătuite patru grupe, de câte trei sau patru echipe. Câştigătoarele şi ultimele clasate vor promova sau vor retrograda o divizie pentru următoarea ediţie a Ligii Naţiunilor, cea din 2020. Câştigătoarele grupelor (16 naţionale în cele patru divizii) vor avea garantat un loc în play-off-urile de calificare la Euro 2020. Dacă o câştigătoare de grupă se va califica prin intermediul preliminariilor tradiţionale, atunci locul în play-off va fi redistribuit spre următoarea formaţie necalificată din divizia respectivă sau dintr-o divizie inferioară.
Simulare: România în ediţia 2018 a competiţiei
- Dacă Liga Naţiunilor ar începe astăzi, România ar putea primi o grupă cu Anglia (cap de serie) şi Elveţia, meciuri care se vor juca în toamna lui 2018, tur-retur.
- Dacă vom câştiga grupa, atunci vom juca pentru trofeul Ligii Naţiunilor în vara lui 2019 (semifinale şi finală) cu celelalte trei câştigătoare din Liga Naţiunilor A.
- Dacă vom termina grupa pe ultimul loc, atunci vom retrograda o divizie în Liga Naţiunilor 2020.
- Indiferent de rezultatul din Liga Naţiunilor 2018, România va participa în perioada martie – noiembrie 2019 la preliminariile Euro 2020. Vor fi 10 grupe din care se vor califica direct la turneul final primele două clasate.
- Dacă nu se vor califica direct în urma preliminariilor amintite mai sus, tricolorii au şanse mari să fie distribuiţi în play-off-ul Ligii Naţiunilor A (semifinale şi finală), programat în martie 2020. Presupunând că granzii din această divizie vor fi deja calificaţi, România va „pescui” pentru play-off echipe din diviziile inferioare, la rândul lor necalificate. Pentru Euro 2020, am putea avea, de exemplu, o semifinală cu Norvegia (pe teren propriu) şi o finală cu Slovacia (gazda va fi trasă la sorţi).