Liga Naţiunilor, ultima «găselniţă» UEFA
Peste patru ani, „tricolorii” se vor alinia la startul Ligii Naţiunilor, o competiţie inventată de UEFA care să completeze Campionatele Mondiale şi Europene.
Forul european condus de Michel Platini pregăteşte o nouă schimbare. După ce au creat Europa League pe modelul Ligii Campionilor, după ce au crescut numărul echipelor de la Euro (de la 16 la 24) şi după ce au stabilit ca turneul final continental din 2020 să aibă loc în 13 ţări, oficialii de la UEFA lucrează de zor la o altă „găselniţă". Este vorba despre Liga Naţiunilor, o competiţie prin care tradiţionalele partide amicale, de verificare, vor căpăta o aromă oficială. Sistemul de desfăşurare al primei ediţii (2018-2019) este încă în faza de proiect, dar câteva detalii se cunosc deja:
Cele 54 de naţionale afiliate la UEFA vor fi împărţite în patru divizii valorice, aşa cum se procedează la tenis, în Cupa Davis, sau la Mondialele de hochei. Ca urmare, vor exista retrogradări şi promovări între divizii. Dacă Liga Naţiunilor ar debuta astăzi, România ar fi în divizia secundă, alături de echipe ca Serbia, Ungaria, Danemarca sau Suedia.
În fiecare divizie vor exista patru grupe de câte trei sau patru naţionale. Se va juca tur-retur în perioada septembrie - noiembrie 2018. Cele patru câştigătoare de grupe vor disputa în vara lui 2019 un mini-turneu final (Final Four).
Câştigătoarele de divizii vor avea dreptul de a juca în play-off-ul de calificare la Euro 2020, indiferent de rezultatele din preliminariile efective ale Europeanului.