Locul 1, bani şi coeficienţi. Astea sunt mizele meciului Plzen - FCSB!

23 noiembrie 2017 11:05   Fotbal intern
Ultima actualizare:

La prima vedere, roş-albaştrii n-au nimic de câştigat din returul cu Viktoria Plzen din grupa E a Ligii Europa. Totuşi, echipa lui Nicolae Dică are motive întemeiate să tragă tare pentru o nouă victorie în această seară, de la ora 20.00.

FCSB e în faţa celei de-a patra întâlniri cu Viktoria Plzen în acest sezon al cupelor europene. Faţă de precedentele trei meciuri (două în preliminariile Ligii Campionilor şi una în Liga Europa), miza pare să lipsească, cel puţin pentru vicecampioana României, deja calificată în faza 16-imilor de finală. Există însă trei aspecte esenţiale de care FCSB-ul trebuie să ţină cont.

Primul loc înseamnă retur acasă în 16-imi. Cu o victorie sau un egal la Plzen, FCSB îşi va asigura matematic şefia grupei, detaliu esenţial în ceea ce priveşte tragerea la sorţi a fazei următoare. În 16-imi, echipele de locurile 1 în vor fi împerecheate cu cele de pe locurile secunde, iar câştigătoarele de grupe vor avea avantajul disputării meciului retur pe teren propriu. De asemenea, în urne vor fi introduse şi formaţiile venite din Liga Campionilor, clasate pe locurile 3. În funcţie de punctaj, acestea vor fi împărţite în cele două urne valorice.

Victoria aduce un bonus de 660.000 de euro. Patronul Gigi Becali a prins gustul banilor oferiţi de UEFA prin bonusuri, astfel că a dat ordin ca meciul de la Plzen să fie tratat la victorie. Orice succes în grupele Ligii Europa e răsplătit de forul european cu 360.000 de euro, în timp ce egalul valorează de trei ori mai puţin, adică 120.000 de euro. De asemenea, echipele care merg în 16-imi de pe primul loc sunt răsplătite cu 600.000 de euro, iar cele calificate de pe locul doi încasează numai 300.000 de euro. Aşadar, pentru FSCB e un meci de 660.000 de euro, bani cu care Gigi Becali şi-ar putea acoperi cheltuielile salariale cu jucătorii timp de două luni.

România poate reveni în Top 20 la coeficienţi. Nu mai e noutate faptul că ţara noastră trăieşte în clasamentul coeficienţilor UEFA în special prin ceea ce face FCSB în Europa. În acest an, am alunecat dincolo de poziţia a 20-a, dar o victorie a roş-albaştrilor la Plzen ar readuce România în primele 20 de naţiuni. Mai exact, cu un rezultat pozitiv în Cehia, vom depăşi în această ierarhie Polonia, ţară care nu mai are reprezentante în cupele europene. În acelaşi timp, FCSB-ul va ţine România în lupta pentru recuperarea locului 15 la coeficienţi, ultimul care permite înscrierea a două echipe (campioana şi vicecampioana) în preliminariile Ligii Campionilor.

Mai multe