Marele regret cu care s-a stins Ilie Bărbulescu. Ce mesaje au transmis cei doi copii ai săi
Vestea că Ilie Bărbulescu s-a stins sâmbătă, la numai 62 de ani, i-a îndurerat pe iubitorii fotbalului. Câştigător al Cupei Campionilor Europeni în 1986, alături de echipa de aur a Stelei, fundaşul stânga va fi înmormântat marți, 4 februarie, la Piteşti. Poreclit “Balamuc”, apărătorul are în palmares şi un alt trofeu strălucitor: Supercupa Europei.
Inimosul fotbalist din generaţia de excepţie a Stelei a fost găsit decedat în apartamentul său din Piteşti. Stabilit în Germania, fiul său, Andrei, a postat o fotografie alături de părintele său, cu mesajul: ”Drum liniştit, Dumnezeu să te vegheze, TATA, Campionul meu”. Şi fiica sa, Andreea, a scris pe Facebook: ”Astăzi ai plecat dintre noi! Să ai un drum liniştit, Dumnezeu să te vegheze! Vei rămâne în amintirea noastră, tată! Ilie Bărbulescu!!!”.
Afectaţi au fost şi oamenii din lumea fotbalului românesc, indiferent că i-au fost colegi sau adversari.
Erou al finalei de pe stadionul “Ramon Sanchez Pizjuan” din Sevilla, disputată pe 7 mai 1986, Helmut Duckadam a postat următorul mesaj: ”Din păcate, am mai pierdut un coleg şi prieten din echipa Steaua Bucureşti ’86. Dumnezeu să te odihnească în pace, Ilie!”. Iar antrenorul Florin Motroc, fost jucător la Rapid, s-a referit la ultima întâlnire cu Bărbulescu: ”Dumnezeu să-l odihnească! Un om minunat! Nu-mi vine să cred. Acum o lună, după ultima etapă, la Piteşti, ne-am întâlnit şi discutam despre FC Argeş, despre şansele ca echipa să revină în prima ligă. Şi stabilisem că odată cu începerea returului să stăm la un pahar de vorbă ca pe vremuri... Însă, din păcate, probabil că vom bea paharul când ne vom reîntâlni pe lumea cealaltă! Condoleanţe familiei!”.
Ilie Bărbulescu este al doilea jucător din marea echipă a Stelei care a murit. În 2015, fostul mijlocaş Lucian Bălan s-a sinucis în garsoniera sa din Baia Mare.
Fire mai discretă, Ilie Bărbulescu n-a mai fost în prim-plan după retragerea sa din fotbal, produsă în 1989. Apărea la meciuri de old boys sau la acţiunile în care se reuneau foştii componenţi ai Stelei din anii ’80, care dominase fotbalul european. Şi îl durea teribil faptul că există două echipe astăzi. ”Eu mi-aş dori ca Steaua să fie din nou numai una, să fie Steaua strălucitoare”, declara Bărbulescu într-un interviu pentru site-ul prosport.ro. ”Pe noi ne iubeşte şi acum lumea, din Baia Mare până-n Bacău! Noi eram prieteni cu handbaliştii, cu cei de la rugby, cu baschetbaliştii, cu voleibaliştii. Eram suporterii lor activi şi ne mândream cu asta. Îi simţeam că joacă şi pentru noi în săli. Eram o familie. Acum văd disensiuni duse la extrem, oameni învrăjbiţi… Cred că Gigi a pierdut numele şi stema din cauza încăpăţânării lui. Dar nu trebuie uitat că a ţinut în viaţă acest club într-o perioadă în care nu prea se băga nimeni cu bani la Steaua. Eu sper ca la un moment dat să se aşeze la masă, să discute şi să se înţeleagă”, spunea Ilie.
De asemenea, pe fostul fundaş îl durea şi faptul că ei, campionii de la Sevilla, nu luau rentă viageră. Mai cu seamă că, deşi a fost campion al Europei, el nu s-a ales cu cine ştie ce avere din fotbal. După izbânda de la Sevilla, de pildă, a primit, ca şi colegii săi, un ARO militar, care fusese revopsit... În ultimii ani, Bărbulescu intrase în politică, fiind ales consilier local în Piteşti, pe listele Partidului Mişcarea Populară (PMP). În declaraţia sa de avere era trecut apartamentul de 66 de metri pătraţi, pe care îl deţinea în oraş. Venitul său şi al soţiei nu depăşea, anual, 28.000 lei.
Trupul neînsufleţit al lui Ilie Bărbulescu se află depus la Capela Bisericii ”Sfântul Andrei” din Piteşti. Fostul fotbalist va fi înmormântat marți, la ora 12.00, în cimitirul ”Sfântul Gheorghe”, aflat lângă stadionul ce poartă numele lui Nicolae Dobrin, alături de care a fost campion al României, cu FC Argeş, în 1979.
Campion şi cu FC Argeş, şi cu Steaua
Născut la Piteşti, pe 24 iunie 1957, Ilie Bărbulescu a evoluat ca fundaş stânga, fiind unul dintre cei mai valoroşi fotbalişti români pe acest post în anii ‘70 şi ‘80. Pentru ardoarea cu care juca, el a fost poreclit ”Balamuc”. Ca senior, a evoluat la FC Argeş (1971-1982, 1987-1988), FC Olt (1982-1983), Petrolul Ploieşti (1983-1984, 1987), Steaua (1984-1987), CS Mioveni (1988-1989) şi Callatis Mangalia (1989-1991). Cu Steaua, Ilie Bărbulescu a cucerit Cupa Campionilor Europeni, în 1986, Supercupa Europei, în 1987, trei titluri naţionale (1985, 1986, 1987) şi Cupa României de două ori (1985 şi 1987), iar cu FC Argeş a obţinut titlul naţional în 1979. La echipa naţională, Bărbulescu a evoluat de cinci ori. În martie 2008, Ilie Bărbulescu a fost decorat de preşedintele Traian Băsescu cu Ordinul Meritul Sportiv, Clasa a II-a.
Ilie Balaci a murit tot în somn şi tot la 62 de ani
Ciudate coincidenţe între moartea lui Ilie Bărbulescu şi cea a „Minunii Blonde”, Ilie Balaci, fosta mare glorie a Universităţii Craiova. Şi Ilie Balaci a murit la 62 de ani (pe 21 octombrie 2018), tot în somn şi tot din cauza unui infarct miocardic. Doar ziua din săptămână în care inima lor a încetat să mai bată a fost diferită: sâmbătă, în cazul lui Bărbulescu, duminică, în cel al lui Balaci. Fostul apărător stelist era tatăl a doi copii, Andrei şi Andreea, în vreme ce Ilie Balaci a lăsat în urmă două fete, Liana şi Lorena.
Click! spune
Ilie Bărbulescu este primul fotbalist român care a pus mâna pe Cupa Campionilor, în noaptea de vis de la Sevilla, înainte ca oficialii să decerneze trofeul. “În momentul în care Duckadam a apărat şi ultima lovitură de la 11 metri, eram cel mai apropiat de trofeul atât de râvnit. Şi de bucurie m-am repezit primul spre el”, povestea Ilie, în urmă cu câţiva ani, pentru adevarul.ro.