Mirel Rădoi, cel mai nehotărât selecționer: a avut 30 de titulari în 6 meciuri
Mirel Rădoi pare decis să bată recordul titularizărilor la naționala României într-un mandat. Cu jucătorii trimiși în teren din primul minut al amicalului cu Belarus (scor 5-3), a ajuns la un total de 30 de titulari în 6 meciuri, o cifră imensă pentru un selecționer care ar trebui să formeze o echipă cu care să abordeze calificările la Campionatul Mondial.
Fostul internațional a tot căutat în partidele conduse până acum să găsească o formulă care să îl mulțumească și se pare că nimic nu i-a fost pe plac. Dacă analizăm formațiile de start aliniate în Liga Națiunilor, în barajul pentru Euro contra Islandei sau în amicalul cu Belarus, vedem că nici un jucător nu a fost titular în toate cele șase meciuri! Lider la acest capitol e portarul Ciprian Tătărușanu, cu 5 apariții. Cea de-a șasea i-a fost scoasă din palmares prin titularizarea, în amicalul cu Belarus, a lui David Lazar, care a reușit ca la primul meci sub tricolor să apere și un penalty.
Linia de fund a fost cea de care Rădoi a fost cel mai nemulțumit, acest lucru rezultând din numărul mare de jucători titularizați. Nu mai puțin de 11 fotbaliști au început din primul minut în apărare, ei strângând între una și patru selecții. Lideri la acest capitol sunt Toșca, Bancu și Burcă, cu câte patru apariții. Este adevărat, ultimii doi probabil că aveau chiar 5, dacă nu s-ar fi înbolnăvit de coronavirus. Un caz special este cel al lui Chiricheș, care, ca un făcut, se tot accidentează înaintea convocărilor la națională, în rest jucând meci de meci la Sassuolo. El a strâns două meciuri ca titular, primele din mandatul lui Rădoi, după care indisponibilitățile l-au ținut departe de lotul al cărui căpitan încă este. Printre jucătorii cu o prezență în primul „11” îl găsim pe primul jucător naturalizat din istoria naționalei, Camora, care a apărut doar în cel mai important meci din acest an, barajul pentru Europene, pierdut în fața Islandei, scor 1-2. De asemenea, printre alții, îl găsim și pe debutantul de miercuri seară, Mitrea, care a fost și înger și demon contra Belarusului. El a marcat un gol și a greșit decisiv la două dintre golurile oaspeților, provocând și penalty-ul ratat de aceștia. O situație specială este în dreptul lui Nedelcearu. Titular pentru prima dată în amicalul de acum două zile, el a mai intrat pe parcursul primelor două meciuri anterioare și a lipsit de la partidele din octombrie, fiind învoit de selecționer pentru a-și putea definitiva contractul cu AEK Atena.
Tătărușanu este singurul cu 5 prezențe
Cunoscut ca un antrenor care face totul pentru spectacol, sacrificând chiar și rezultatul, așa cum a recunoscut luna trecută, Rădoi nu și-a putut cristaliza o linie de mijloc sau de atac care să se apropie de nivelul așteptărilor sale. Maxim și Stanciu au fost favoriții lui ca titulari ca mijlocași, ambii fiind titularizați de câte patru ori. Și Alexandru Crețu este unul dintre jucătorii de bază pentru Rădoi, cu trei apariții în formația de start, numai că el, ca și Stanciu, lipsesc din motive obiective de la acțiunile lunii noiembrie. Reinventat la Cagliari, Răzvan Marin pare să fie, alături de Maxim, singurul jucător care și-a câștigat un loc de titular sigur în următoarele meciuri. Nu doar pentru că a fost ”uns” căpitan în lipsa lui Chiricheș și a lui Tătărușanu, dar și pentru că el este executantul loviturilor libere sau a celor de colț, dar și a penalty-urilor. O situație specială este cea a lui Ianis Hagi, care pare să-i fi pierdut încrederea selecționerului după prestațiile slabe din meciurile cu Irlanda de Nord și Norvegia, în care a fost titular.
În atac, Rădoi a ajuns la un număr de 8 jucători titularizați în 6 partide. Golgeterul naționalei, Pușcaș, are cele mai multe apariții în formula de start (4), dar prestațiile lui au fost de multe ori departe de ce se aștepta de la el. E secondat, cu câte trei titularizări, de Alibec și de Deac, dar doar primul a mai fost convocat pentru cele trei meciuri din noiembrie. În rest, au fost diverse încercări de găsire a atacanților potriviți, cu Mitriță, Iancu, Man, Tănase sau Coman participanți la ”casting”.
Rădoi a folosit 30 de titulari în cele 6 meciuri
Portari: Tătărușanu (5), Lazar (1)
Fundași: Toşca (4), Bancu (4), Burcă (4), Manea (2), Bălaşa (2), Chiricheş (2), Hanca (1), D. Grigore (1), Camora (1), Nedelcearu (1), Mitrea (1).
Mijlocași: Maxim (4), Stanciu (4), Al. Creţu (3), R. Marin (3), Cicâldău (2), I. Hagi (2), Mogoş (1), Nistor (1), C. Ganea (1).
Atacanți: Puşcaş (4), Alibec (3), Deac (3), Mitriță (2), Iancu (1), Coman (1), D. Man (1), Fl. Tănase (1)
Echipele aliniate de Rădoi
România - Irlanda de Nord 1-1
România: Tătăruşanu – Hanca (Nedelcearu '86), Chiricheş, Toşca, Bancu – Maxim, Cicâldău (Nistor '74), Stanciu – Hagi (Al. Creţu ' 57) – Puşcaş, Alibec.
Austria – România 2-3
Tătăruşanu – Burcă, Chiricheş (Nedelcearu ’74), Grigore, Bancu – Al. Creţu, Maxim, Stanciu – Coman, Alibec (Puşcaş ’68), Deac (Iancu ’40).
Islanda – România 2-1
Tătăruşanu - Manea, Burcă, Bălaşa, Camora - Stanciu (Cicâldău '87), Al. Creţu, Maxim (Keşeru '80) - Deac (Iancu '46), Alibec (Puşcaş '46), Mitriță (I. Hagi '46).
Norvegia – România 4-0
Tătăruşanu - Manea, Burcă, Toşca, Bancu – Cicâldău (Stanciu ’75), Al. Creţu (Maxim ’75), Marin – Hagi (Mitriţă ’64), Puşcaş (Keşeru ’64), Iancu (Alibec ’90).
România – Austria 0-1
Tătăruşanu – Bălaşa, Burcă, Toşca, Bancu – Maxim (Cicâldău ’62), Marin, Stanciu (Iancu ’83) – Deac (Puşcaş ’83), Alibec (Keşeru ’62), Mitriţă (Hagi ’76).
România – Belarus 5-3
Lazar – Nedelcearu, Mitrea, Toşca (Cristea ‘46) – Mogoş (70 V. Crețu), Marin (70 Bicfalvi), Nistor, C. Ganea – Man (Al. Băluţă ‘57), Puşcaș (Alibec ‘57), Tănase (Maxim ‘57).