Ne ducem la vale rău de tot

26 august 2017 19:47   Fotbal intern
Ultima actualizare:

Cel puţin pentru câteva sezoane, România nu va trimite decât o singură echipă în preliminariile Ligii Campionilor. E principala consecinţă a rezultatelor modeste înregistrate în ultimul timp de formaţiile noastre pe plan continental.

Am rămas cu o singură echipă, FCSB, în cupele europene, contraperformanţă care se simte în ierarhia continentală a coeficienţilor de ţară. În trecut am fost chiar şi pe locul 7 în acest clasament şi, ca răsplată, ne bucuram de echipe calificate direct în grupele Ligii Campionilor. Apoi, menţinerea în primele 15 naţiuni europene ne-a ajutat să trimitem două formaţii, campioana şi vicecampioana, în preliminariile Ligii. Din păcate, aceste privilegii vor dispărea, începând din sezonul viitor (2018-2019) al cupelor europene. „Ne concentrăm pe campionat. Nu mă interesează Europa League”, a spus zilele trecute Gigi Becali, conştient de faptul că e nevoit să câştige titlul în Liga I pentru a visa la banii din Liga Campionilor.

Vestea proastă e că avem şanse mici să revenim rapid în jurul locului 15, asta pentru că în actuala stagiune doar FCSB-ul a tras la „căruţa” europeană a ţării noastre. În schimb, Viitorul, Dinamo, Craiova şi Astra s-au grăbit să încheie conturile cu competiţiile continentale. Ca urmare, România e momentan pe locul 21 la coeficienţi, sub Cipru şi Israel şi imediat peste Azerbaidjan. Mai grav e faptul că distanţa faţă de locul 15 s-a mărit considerabil, fiind de aproape şapte lungimi, un ecart care se recuperează extrem de greu. În ultimii 12 ani, adică din 2005 încoace, România a mai fost o singură dată (în 2012) aruncată mai jos de locul 20, fapt care ilustrează criza de rezultate pin care trece fotbalul românesc la nivel de echipe de club.

Mai multe