Nu rezistă la arabi nici un an
Fotbalul românesc se confruntă cu o criză financiară fantastică, antrenorii fiind şi ei neplătiţi la fel ca şi jucătorii lor. După aceeaşi filosofie, când au o ofertă care îi poate aranja pe viaţă o acceptă cu ambele mâini, de oriunde ar veni ea. În ceea ce-i priveşte pe arabi, lucrurile încep să se transforme însă într-o mare minciună.
O serie de antrenori români au luat în ultimul timp drumul Orientului Mijlociu la prima strigare, ademeniţi de milioanele de dolari fluturaţi pe sub nas de şeici. Rareori vreunul dintre ei a dus însă contractul până la final şi la fel de rar s-a întâmplat ca respectivul tehnician să vadă în cont toţi banii pentru care a semnat. Ultimul dintre ei este Liviu Ciobotariu, tehnicianul care a fost la un pas să câştige titlul cu Târgu Mureş în sezonul trecut. După titlul onorific de vicecampion, acesta a zburat şi la propriu şi la figurat spre Arabia Saudită, unde trebuia să încaseze 100.000 de dolari pe lună de la Al-Faisaly Harmah. A semnat pe 4 iunie un contract valabil două sezoane, adică până în vara lui 2017. După şase luni în care n-a reuşit cu saudiţii decât o zbatere continuă la mijlocul clasamentului, „Ciobi” şi-a reziliat deja contractul. E în cărţi să revină pe banca lui ASA mai repede decât credea şi cu siguranţă fără să încaseze cele două milioane de dolari visate.
Această superficialitate a arabilor nu ne mai surprinde însă deloc, ba dimpotrivă.
La fel au păţit şi alţi români care au mers să-i înveţe fotbal pe băieţii cu turbane, şi nu-i amintim decât pe cei din ultima perioadă. Dan Petrescu a rezistat doar patru luni la Al-Arabi, în Qatar, între iulie şi decembrie 2014. Laurenţiu Reghecampf, plecat să împărăţească Arabia Saudită, s-a întors cu coada între picioare de la Al-Hilal Riyadh, unde a stat fix nouă luni, între mai 2014 şi februarie 2015.
Rednic a rezistat două luni, Petrescu doar patru
Tot atât le-a trebuit şi celor de la Al-Ittihad să-l cureţe pe Piţurcă în primul mandat, românul ajungând chiar în procese la FIFA pentru neplata salariului. E drept, fostul selecţioner s-a întors la saudiţi, dar cine ştie cât va rezista de această dată, în condiţiile în care 1 iulie 2017, data până când se întinde noul angajament, pare o iluzie.
Prost a ieşit din parteneriatele cu arabii şi Bölöni. Chiar dacă acesta a avut mai multe mandate, fapt care poate crea impresia că el a reuşit să se înţeleagă cu ei, adevărul e că exceptând perioada de trei ani fără întrerupere de la Al-Khor, în rest a plecat înainte de un an de peste tot. Recordul l-a bătut însă de departe Rednic, care în 2004 a stat doar două luni pe banca lui Al-Nasr, din Emirate. Culmea, 12 luni bătute pe muchie a reuşit să împlinească în deşert Şumudică, plecat de la Al-Shaab din Emirate doar după încheierea sezonului şi salvarea echipei de la retrogradare. După toate aceste exemple, antrenorii români ar trebui poate să se gândească de două ori înainte să mai accepte nişte contracte atât de temporare.
Olăroiu a făcut istorie în Deşert
Singurul antrenor român din noua gardă care a reuşit să le intre la inimă arabilor este Cosmin Olăroiu. Acesta va începe al nouălea an de contract neîntrerupt în Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite, unde a câştigat în total 11 trofee interne şi mai bine de 15 milioane de euro. A stat cel puţin un sezon la Al-Hilal (2007–2009), Al-Sadd (2009–2010), Al Ain (2011–2013), Al Ahli (2013– prezent) şi un an întreg la naţionala Arabiei Saudite (2014–2015).