Nu trebuie să vă opriţi aici!

16 octombrie 2013 16:39   Fotbal intern
Ultima actualizare:

În drumul spre Cupa Mondială de anul viitor din Brazilia, tricolorii nu mai au decât un singur hop, „dubla" de baraj din luna noiembrie. Meritele performanţei de a depăşi faza grupelor se împarte, în proporţii diferite, la 30, adică numărul fotbaliştilor utilizaţi de Victor Piţurcă în actualele preliminarii.

România n-a mai fost la un Mondial din 1998, de pe vremea „generaţiei de aur". De-atunci, a urmat o serie de trei încercări eşuate, începută cu dramaticul eşec contra Sloveniei în barajul pentru CM 2002. Apoi, în cursa pentru turneele finale din 2006 şi 2010 ne-am oprit de fiecare dată în grupele preliminare. Iată că acum, după 12 ani, suntem din nou în faţa unei „duble" de baraj. Miza meciurilor din luna noiembrie este una imensă: prezenţa la Rio, printre cele mai bune 32 de naţionale ale lumii.

Turcia - România 0-1- Grozav a adus victoria la Istanbul (min. 45+1)

Ungaria - România 2-2- Chipciu a egalat în prelungiri (min. 90+2)

România - Estonia 2-0- Marica a înscris o «dublă» care ne-a dus în baraj (min.31 şi 82)

Până când România îşi va afla adversara din play-off (tragerea la sorţi e programată luni), tricolorii au un scurt răgaz să privească înapoi şi să savureze o calificare în care puţini au crezut. Plasată în urna a patra europeană atunci când s-au tras la sorţi grupele, jucătorii lui Piţurcă au dus o luptă umăr la umăr cu Turcia şi Ungaria pentru a prinde „colacul de salvare" din spatele Olandei. În 10 partide, selecţionerul a trimis în teren nu mai puţin de 30 de fotbalişti. De la Chiricheş, care a jucat cel mai mult, până la cele cinci minute bifate de Marius Niculae, toţi au dreptul să-şi aroge meritele calificării la baraj, bineînţeles în proporţii diferite. Peste o lună, dacă vor trece şi de play-off, îi vom putea numi „eroi". Doar şi pentru acest titlu, tricolorii lui Piţurcă nu au voie să se oprească aici.

Piţurcă s-a luat de spectatori

La o zi după calificarea la baraj, selecţionerul Victor Piţurcă a pus tunurile pe atitudinea spectatorilor care vin la meciurile naţionalei. „Asta ne e educaţia. Mulţi au venit la stadion să vadă goluri multe, mulţi alţii să facă o atmosferă ostilă dacă ar fi condus Turcia. Vă daţi seama ce atmosferă se crea. Această atmosferă îi afectează foarte mult pe jucători, din acest motiv s-au retras Chivu şi Mirel Rădoi. Şi aseară au fost apostrofaţi jucătorii, cum să mai vină la echipa naţională în asemenea condiţii? Dar le-am dat exemplul meu, eu sunt mereu înjurat", a declarat Victor Piţurcă la Radio GSP.

Jucătorii folosiţi în cele 10 meciuri

RÂNDUL DE SUS: Ciprian Tătăruşanu, Bogdan Lobonţ, Costel Pantilimon, Vlad Chiricheş, Dorin Goian, Răzvan Raţ, Alexandru MăţelRÂNDUL din mijloC: Gabriel Tamaş, Florin Gardoş, Valerică Găman, Iasmin Latovlevici, Ştefan Radu, Gabriel Torje, Alexandru Bourceanu, Gicu Grozav, Mihai Pintilii, Cristi TănaseRÂNDUL DE jos: Costin Lazăr, Alexandru Maxim, Adi Popa, Ovidiu Hoban, Alexandru Chipciu, Răzvan Cociş, Bogdan Stancu, Ciprian Marica, Adrian Mutu, Gigel Bucur, Raul Rusescu, Claudiu Keşeru, Marius Niculae

Mai multe