Olăroiu i-a subordonat şi pe chinezi

16 mai 2018 21:50   Fotbal intern
Ultima actualizare:

Românii au în general multe prejudecăţi despre fotbalul „bananier” din afara Europei, pe care îl consideră mult sub nivelul nostru de percepţie. Tocmai din acest motiv este însă incredibil de greu să faci performanţă pe continente ca Asia, Africa sau America de Nord, iar cei care reuşesc merită felicitaţi în fiecare zi. Printre ei se află şi Cosmin Olăroiu, care a cucerit efectiv Asia.

Se ştie că e greu să „faci purici” pe la arabi şi lui Cosmin Olăroiu nu i s-au dat mai multe şanse în 2007, când, campion cu Steaua şi semifinalist de Cupă UEFA, a plecat să-i antreneze pe „cămilarii” de la Al Hilal. Tehnicianul român în vârstă de 48 de ani ştia însă că singura posibilitatea de a rezista moriştii saudite de tocat antrenori e dacă îi câştigă pe fani şi pe şeici din prima. Şi i-a ieşit perfect. Titlul din primul sezon cu trupa din Riad, urmat de două Cupe ale Prinţului, iar Deşertul s-a aşternut cuminte la picioarele lui. După acest start fulminant la ţărmul Golfului Persic, Olăroiu a mers în Qatar, la Al Sadd Doha, unde a ratat titlul, dar a pus mâna pe Cupa Regelui. Aşezat pe un monument de imagine, Olăroiu a devenit brusc unul dintre cei mai curtaţi antrenori din ţările arabe şi tot ce trebuia să facă e să-şi negocieze cât mai la sânge salariul. Iar trofeele au continuat să curgă în valuri.

Câştigă 7 milioane de dolari pe an

Două titluri şi o supercupă în Emirate, la Abhu-Dhabi, cu Al Ain, şi alte şapte trofee, printre care două titluri, cu Al Ahli Shabab. Zestre de măritat prinţese şi, se spune, peste 40 de milioane de euro în conturile bucureşteanului. Asiaticii au început să-şi dea palme la auzul acestor performanţe şi China, noul El Dorado al fotbalului mondial, nu avea cum să nu intre pe fir. În această vară, după 11 ani la arabi, Olăroiu s-a avântat spre o nouă provocare la Jiangsu Sunning, pe care marele Fabio Capello era la un pas s-o retrogradeze. I s-au oferit şapte milioane de dolari pe sezon pentru a redresa corabia şi românul s-a băgat.

A învăţat rapid, ca la arabi, de unde să-i apuce şi pe chinezi, şi în şapte etape s-a dus de jos, sus, cu cinci victorii, un egal şi o înfrângere. Jiangsu, echipă pe unde a mai fost fără sorţi de izbândă şi Dan Petrescu, e acum pe locul trei, la egalitate de puncte cu Beijing Guoan, echipa celui mai scump african din istorie, Bakambu, şi la un punct sub Shandong Luneng şi Shanghai SIPG. Cu ultimii are meci mare azi, în deplasare, şi dacă va învinge, Olăroiu poate deveni lider şi se poate încorona „Rege” şi în China. Un lucru e cert, soarele asiatic şi aerul de acolo îi priesc românului de minune.

Teixeira şi Ramires sunt armele secrete

Cosmin Olăroiu face furori în China beneficiind de ajutorul a patru străini de mare valoare, aşa cum fiecare echipă are voie prin regulament. Ai lui, de la Sunning, sunt Alex Teixeira, creaţia lui Mircea Lucescu de la Şahtior, Ramires, fost la Chelsea, internaţionalul ghanez, Richmond Boakye, fost la Genoa, şi italianul Gabriel Paletta, trecut pe la AC Milan şi Liverpool. Nu străinii lui sunt însă cei mai scumpi din ligă. SIPG, adversara de azi antrenată de Vitor Pereira, a cheltuit 60 de milioane de euro pe Oscar, de la Chelsea, şi 56 pe brazilianul lui Zenit, Hulk.

Mai multe