Eroul Stelei făcea naveta de la sat
Stanciu a ştiut să profite de oportunitatea oferită de Reghecampf la Steaua şi s-a impus destul de rapid în prima echipă, iar la Varşovia a reuşit să deschidă scorul cu o execuţie de fotbalist mare. Povestea lui Nicuşor a început pe 7 mai 1993. S-a născut de ziua Stelei, la 7 ani distanţă de la câştigarea Cupei Campionilor Europeni. Fotbalul organizat l-a început însă în 2003, la Alba Iulia, unde a fost remarcat de antrenorul Alexandru Kalymanis, la o selecţie.
"M-a impresionat pentru că lovea mingea la fel de bine şi cu stângul şi dreptul. Am întrebat-o pe mama lui dacă a mai jucat fotbal la vreo echipă, dar mi-a spus că nu. Jucase doar în faţa casei cu alţi băieţi. Era foarte mic de înălţime şi un pic plinuţ, dar conducea mingea extraordinar. Avea foarte mult talent şi era un copil timid şi modest", şi-a amintit el.
Făcea naveta de la sat. Stanciu nu e de loc din Alba Iulia, ci dintr-un sat, Craiva, situat la 18 km de Alba. De acolo venea la antrenamente. "Pe la 13 ani am fost sigur că va ajunge un fotbalist important. L-am pus căpitan la o grupă de copii cu doi ani mai mari decât el. La toate turneele la care participam Copilul, pentru că eu aşa îi spuneam lui Nicu, ieşea golgeter şi cel mai tehnic fotbalist", a mai povestit primul antrenor al lui Stanciu.
La juniori, juca mai mult în faţa apărării, dar tehnicianul său obişnuia să-l mute în toate poziţiile. "I-am spus că asta îl va ajuta la maturitate să se adapteze pe orice post la mijloc. Cred că e o soluţie şi la închidere, chiar dacă acum Pintilii şi Bourceanu sunt de neînlocuit la Steaua. Şi mai cred că într-un an-doi poate deveni chiar un lider al naţionalei", a mai spus Kalymanis.
A debutat la 15 ani. Deşi are doar 20 de ani, Stanciu e destul de experimentat. La 15 ani şi 18 zile a debutat la echipa de seniori a Unirii Alba Iulia, în Liga a ll-a. Avea puţin peste 1,60 m şi vreo 55 kg. Între timp a mai crescut cu 13 cm şi a mai pus pe el 12 kg, căpătând o forţă foarte bună pentru înălţimea lui. Când toate păreau bune şi frumoase a apărut primul obstacol. O accidentare la menisc şi o operaţie suferită în 2008. A stat 7 luni pe tuşă. La 17 ani fără 6 zile a debutat în Liga 1, într-un meci cu Steaua. Unirea era retrogradată şi trebuia să mizeze pe copii. Între ei, Stanciu şi Gicu Grozav.
6 Stuttgart l-a chemat în probe. Realizând că se pot scoate bani frumoşi de pe urma „giuvaierului" Unirii, impresarii au venit cu oferte tentante pentru el. Celtic, Brescia, Hoffenheim şi Stuttgart au întrebat de el, iar nemţii l-au chemat la probe.
A confirmat în Germania, dar cluburile nu s-au înţeles, iar jucătorul a revenit în ţară. În 2010 a participat la un trial la Chelsea, dar adevărata explozie a puştiului s-a produs la turneul final al CE, Under 19, disputat la Bucureşti, în 2011.
Stanciu a reuşit un gol spectaculos contra Cehiei, iar Steaua, Dinamo şi Rapid s-au năpustit cu oferte asupra lui. Câştig de cauză a avut însă FC Vaslui, Adrian Porumboiu plătindu-i 200.000 de euro impresarului său, Florin Manea, cel care-l cumpărase de la Alba Iulia. La Vaslui, Stanciu şi-a întâlnit unul dintre idoli.
Pe Sânmărtean. Era uluit de uşurinţa cu care ghidona mingea şi cu stângul şi cu dreptul. Apoi, când a ajuns la Steaua, care a plătit pentru el 500.000 de euro, a ajuns coechipier cu alţi doi fotbalişti pe care-i admira foarte mult, Cristi Tănase şi Adrian Cristea, tot jucători cu o tehnică impecabilă.