Jucători de Liga I, antrenori de Liga a II-a

7 decembrie 2013 17:46   Fotbal intern
Ultima actualizare:

16 echipe din eşalonul secund au antrenori care au făcut carieră ca jucători în prima divizie.

Viorel Moldovan, Rapid

Este de departe cel mai mare nume de fost jucător care antrenează în Liga a II-a. Campion în Elveţia cu Grasshoppers şi în Franţa cu Nantes, participant cu România la două Mondiale, SUA 1994 şi Franţa 1998, dar şi la Euro 1996, din Anglia, Moldovan a acceptat s-o preia pe Rapid vara trecută.

Marius Lăcătuş, CSMS Iaşi

 „Fiara” n-are nici ea nevoie de vreo prezentare. A câştigat 10 titluri în Liga I, toate cu Steaua, un record absolut. A participat cu echipa naţională la două Mondiale, Italia 1990 şi Franţa 1998, dar şi la Euro 1996, a antrenat-o trei ani pe Steaua, dar cariera lui a urmat un drum descendent.

Vali Bădoi, ACS Clinceni

A câştigat titlul cu Rapid, în 2003, pentru care a jucat 151 de meciuri în Liga I. A participat în sezonul fantastic din Cupa UEFA, 2005-2006, şi a fost selecţionat de 10 ori la echipa naţională. Ca antrenor, Bădoi a fost nevoit să meargă însă la anonima Clinceni.

Ştefan Petcu, Farul Constanţa

Nume mai puţin cunoscut tinerilor de azi, dar ca jucător, Petcu a făcut parte din lotul cu care Steaua a câştigat Cupa Campionilor Europeni în 1986. A jucat 119 meciuri pentru Farul şi 54 pentru roş-albaştrii, dar ca antrenor a trebuit să se mulţumească cu echipe din eşaloanele inferioare.

Ion Viorel, Gloria Buzău

A făcut carieră pentru Oţelul Galaţi, dar a jucat 73 de meciuri pentru Steaua şi alte 14 pentru Rapid. A ajuns chiar şi în Bundesliga germană, unde a fost transferat de VfL Bochum, în 1998. Ca antrenor, Brăila, Otopeni şi acum Buzău e tot ce a putut însă antrena.

Viorel Tănase, SC Bacău

A jucat aproape 400 de meciuri pentru Oţelul Galaţi, 24 pentru Dinamo şi unul singur pentru naţionala României. Tănase a fost un jucător matusalemic pentru Liga I, de unde s-a retras la 37 de ani. Ca antrenor a avut doar contracte cu Oţelul II, Dunărea Galaţi şi acum SC Bacău.

Adrian Mihalcea, Slobozia

A fost campion al României cu Dinamo, în 2000, pentru care a bifat 164 de meciuri. A jucat în Italia 41 de meciuri pentru Genoa şi 25 pentru Hellas Verona. Cel poreclit „Ţăranul” are şi 16 selecţiii la naţională, iar Unirea Slobozia este prima echipă pe care o antrenează.

László Balint, Târlungeni

A jucat la CFR Cluj şi la FC Braşov şi a câştigat titlul în Liga I cu Unirea Urziceni, în 2009. Un an mai târziu, Balint s-a apucat de antrenorat şi a antrenat-o până acum doar pe Unirea Târlungeni. A început în Liga a III-a, dar a urmat promovarea neaşteptată în Liga a II-a.

Ovidiu Stângă, CSU Craiova

A câştigat titlul în România, cu Dinamo şi în Olanda, cu PSV. A câştigat Cupa României cu Universitatea Craiova şi a jucat la CM din SUA 1994 şi la cel din Franţa, 1998. Ca antrenor, înainte de Craiova, n-a lucrat decât la tineretul lui PSV şi la grupele sub 18 ani ale României.

Ovidiu Sabău, Târgu Mureş

A jucat 172 de meciuri în Liga I, pentru “U” Cluj, Dinamo şi Rapid şi 55 de meciuri în Serie A pentru Reggiana şi Brescia. Are 3 titluri de campion, două cu Rapid şi unul cu Dinamo. A jucat de 52 de ori pentru România şi după aventuri în Liga I la Poli, Rapid, Gaz Metan şi “U” , a ajuns la matineu.

Marian Pană, Metalul Reşiţa

Are peste 200 de jocuri în Liga I, majoritatea la Dinamo, FC Argeş şi FC Braşov, dar ca antrenor n-a reuşit să se ridice la nivelul primului eşalon. În CV-ul său de tehnician se regăsesc doar nume ca Târgovişte, Otopeni, Suceava, Mioveni sau Bihor Oradea.

Claudiu Niculescu,  Râmnicu Vâlcea

A câştigat trei titluri şi trei Cupe cu Dinamo, a îmbrăcat de opt ori tricoul echipei naţionale, a fost golgheterul României în 2007 şi a prins şi un transfer în Italia, la Genoa. Ca antrenor a pornit interimar la Universitatea Cluj, dar a ajuns la Vâlcea, via Bihor Oradea şi Damila Măciuca.

Ion Moldovan,  CS Mioveni

„Comisarul” iese din peisaj dacă ne uităm la compania în care se află. În primul rând ca vârstă, fiind singurul care se apropie de 60 de ani, spre deosebire de colegii săi mai tineri. Moldovan a şi jucat a şi antrenat în Liga I, dar în prezent nu e loc pentru el decât în fotbalul mic.

Eugen Trică, UTA

A ieşit în carieră de patru ori campion. De două ori în România, cu Steaua şi CFR Cluj, şi de două ori în Bulgaria, cu CSKA Sofia. Are 285 de meciuri jucate în Liga I pentru Craiova, Steaua, CFR şi Chiajna. Ca antrenor de primă ligă are doar o aventură la CFR.

Tiberiu Csik, Satu Mare

Are în palmares şase titluri de campion al României şi două Cupe, toate cu Steaua. A participat cu roş-albaştrii şi în Liga Campionilor şi a bifat 130 de partide în primul eşalon. Originar din Satu Mare, Csik o antrenează pe Olimpia în Liga a II-a din 2008.

Sandu Negrean, Gloria Bistriţa

A jucat 130 de meciuri în Liga I pentru Gloria Bistriţa şi “U” Cluj, dar ca antrenor n-a avut şansa să le conducă în primul eşalon. Are ocazia să facă asta doar dacă îi promovează pe ardeleni în acest sezon, lucru absolut realizabil după parcursul din acest sezon.

Retrogradată de FRF în liga secundă, Rapid se luptă sub conducerea lui Pancu, să revină în prima ligă

Mai multe