Nea Mircea, liber spre naţională

11 decembrie 2013 16:17   Fotbal intern
Ultima actualizare:

După 28 de ani, Mircea Lucescu ar putea antrena din nou naţionala României, pe care a mai pregătit-o în perioada 1981-1986. Cum obiectivul câştigării Ligii Campionilor cu Şahtior a picat, „Il Luce" ar fi gata să accepte o ofertă a celor care vor conduce Federaţia începând din 2014.

În vârstă de 68 de ani, Mircea Lucescu s-a săturat să câştige trofee pe bandă rulantă în Ucraina. Visul său declarat era să aducă Liga Campionilor la Doneţk şi să-l mulţumească astfel pe miliardarul Rinat Ahmetov. Din păcate, „minerii" lui Lucescu s-au împiedicat în acest sezon încă din faza grupelor.

Marţi seară, Şahtior era obligată să ia trei puncte acasă la Manchester United, însă a părăsit terenul învinsă (0-1), rezultat de care au profitat nemţii de la Bayer Leverkusen. Echipa lui „Il Luce" va continua în 16-imile Ligii Europa, dar prezenţa în a doua competiţie europeană (pe care a câştigat-o în 2009) reprezintă o palidă consolare. E greu de crezut că Lucescu va găsi încă o dată resursele pentru a o lua de la zero şi pentru a pregăti o nouă campanie în Liga Campionilor. După 10 ani la Doneţk, cel mai titrat antrenor român e tentat să schimbe aerul şi să accepte altă provocare, poate ultima a carierei.

Jucătorii de la Manchester United au câştigat majoritatea duelurilor din  repriza secundă

„Am o vârstă, dar niciodată să nu spui niciodată!", a declarat Lucescu după ce România pierdut barajul de Mondiale cu Grecia, iar numele său a fost plasat pe o listă de posibili succesori ai selecţionerului Victor Piţurcă. Tehnicianul lui Şahtior a lăsat o uşă deschisă, semn că ar fi dispus să renunţe la banii ucrainenilor şi să revină pe banca naţionalei în cazul unei oferte concrete. Deocamdată, Lucescu nu zice nici da, nici nu, dorind mai întâi să vadă cum va bate vântul la Federaţie.

„Il Luce" aşteaptă să se decidă noua conducere a FRF, alegerile pentru postul de preşedinte fiind programate în prima parte a anului viitor. De altfel, Gică Popescu, principalul favorit la înlocuirea lui Mircea Sandu, şi-a făcut deja planul pentru a-l convinge pe Mircea Lucescu. Astfel, dacă „Il Luce" nu va fi lăsat să plece de la Şahtior până în 2015, atunci când îi expiră contractul, Popescu îi va propune un dublu rol, de antrenor la Şahtior şi de selecţioner al României în acelaşi timp.

Precedentul mandat al lui Lucescu ca selecţioner s-a încheiat în toamna anului 1986, după prima partidă a tricolorilor din preliminariile Euro 1988. "Am jucat cu Austria, i-am bătut cu 4-0, dar după meci nu m-au felicitat, ci s-au strâns să mă schimbe", a declarat recent antrenorul care a calificat România la Euro 1984. Pe banca naţionalei, Lucescu senior a strâns 58 de meciuri, fiind pe locul trei la acest capitol, după Victor Piţurcă şi Anghel Iordănescu.

Piţurcă ar putea fi demis luni

Plecarea lui Victor Piţurcă de la echipa naţională e ca şi bătută în cuie, inclusiv Mircea Sandu recunoscând că viitorul preşedinte FRF îşi va aduce propriul selecţioner. Mandatul lui Piţi s-ar putea încheia chiar peste câteva zile, luni 16 decembrie, atunci când e programată o şedinţă a Comitetului Executiv al Federaţiei. Principala problemă în demiterea lui Piţurcă e clauza de peste un milion de euro pe care selecţionerul ar trebui s-o încaseze dacă e dat afară. Totuşi, ţinând cont de schimbările preconizate în fruntea FRF, cele două părţi ar putea ajunge la o înţelegere amiabilă.

Mai multe