La început, n-aveau ce mânca şi trăiau pe străzi. Topul vedetelor pe care sportul le-a scos din sărăcie
Sportul este de multe ori singura variantă pe care copiii din păturile sociale de jos le au pentru a scăpa de sărăcie. Asta a făcut ca nu o dată, puşti care trăiau pe străzi, mâncau din mila vecinilor şi dormeau cu câte doi sau trei fraţi în acelaşi pat au tras cu dinţii şi au ajuns staruri mondiale, remunerate cu milioane de euro. Iată doar câteva nume pe care astăzi le rostim cu admiraţie şi poate chiar invidie, dar a căror viaţă până la reuşita din sport niciunul dintre noi nu şi-ar fi dorit s-o trăiască.
Cristiano Ronaldo
S-a născut în Santo Antonio, un cartier din Funchal, în insula Madeira, Portugalia. E cel mai mic copil al Mariei Dolores, o bucătăreasă, şi a lui Jose Dinis Aveiro, un grădinar. Al doilea nume al său, Ronaldo, i-a fost dat după Ronald Reagan, fostul preşedinte al SUA, pe care tatăl său îl simpatiza foarte mult. Starul Realului mai are un frate, Hugo, şi două surori, Elma şi Liliana Catia. A trăit cu familia sa în sărăcie şi dormea în cameră cu ceilalţi trei fraţi. A fost exmatriculat de la şcoala gimnazială pentru că a lovit cu scaunul un profesor. La vârsta de 14 ani a primit acordul de la mama sa pentru a renunţa la şcoală şi a se ocupa doar de fotbal. Chiar şi după ce a plecat de pe insulă ca să joace la Sporting Lisabona a fost întreţinut de una dintre surori. Memorabilă a rămas pentru jucător situaţia din 2003, când nu avea costum şi pantofi pentru a se prezenta oficial la Manchester United, noua sa echipă. Acum, Ronaldo câştigă în jur de 30 de milioane de euro pe an.
Luís Carlos Almeida da Cunha sau "Nani"
S-a născut în Praia, capitala Insulelor Capului Verde, pe coasta de vest a Africii. A emigrat cu familia sa în Portugalia la o vârstă mică, dar ajunşi la Lisabona, părinţii săi l-au abandonat. Tatăl a plecat înapoi în Capul Verde şi nu s-a mai întors niciodată, iar mama sa a emigrat în Olanda, unde şi-a întemeiat o nouă familie. A fost crescut de o mătuşă. Nani este cel mai mic din cei 14 fraţi ai săi, nouă dinspre mamă şi cinci dinspre tată. A jucat fotbal pe străzi, învăţat de fratele său mai mare, care l-a dus la Real Massama, primul său club la care a fost legitimat. Şefii clubului au văzut în el talentul, i-au dat haine, mâncare şi l-au ajutat să obţină paşaport şi acte de identitate. La 16 ani, Nani mergea zilnic mulţi kilometri, pentru a se antrena alternativ atât cu Sporting, cât şi cu Benfica. "Îl ţineam după antrenamente pentru a mânca alături de echipa mare. Ştiam că dacă nu mănâncă la club, nu va mai mânca nimic în ziua aceea", a spus în urmă cu ceva timp primul său antrenor de la Massama. Nani joacă acum pentru Manchester United, câştigă milioane de euro şi este unul dintre cei mai importanţi jucători din naţionala Portugaliei.
Ramires Santos do Nascimento
Brazilianul este acum unul dintre cei mai importanţi jucători ai lui Chelsea, dar când a fost copil era muritor de foame. "Am dus-o greu. Trăiam 10 persoane în două camere, fără tată şi dormeam în pat cu fratele meu mai mare. El a fost un suport pentru mine. De multe ori îşi cumpăra haine mai strâmte ca să-mi vină şi mie. Câteodată nu aveam ce mânca şi tot timpul am fost obişnuit cu puţin. Şi acum, la Chelsea, când mergem la masă şi avem de toate, eu dacă mănânc puţină fasole şi o bucăţică de carne mă satur. Nu înţeleg cum pot să mănânce colegii mei atât de mult", a spus Ramires într-un documentar făcut recent în Brazilia despre viaţa familiei lui. "Visul meu cel mai mare a fost să-i cumpăr mamei mele o casă şi am reuşit asta după primul transfer în Europa, la Benfica. Acum joc doar de plăcere şi pentru a-mi ajuta familia", spune acesta.
LeBron James
Este unul dintre cei mai bine plătiţi sportive din lume, dar viaţa lui a fost un coşmar. "Uriaşul", cum i se spune acum baschetbalistului lui Miami Heat, a fost subnutrit şi a fost crescut doar de mama sa, Gloria, care l-a născut la 16 ani, părăsită fiind de iubit. Gloria s-a plimbat cu LeBron din apartament în apartament, în suburbiile orăşelului Akron, din Ohio, chinuindu-se să-şi găsească un loc de muncă stabil. Nefăcând faţă situaţiei, Gloria l-a lăsat pe micuţul LeBron să crească în familia lui Frank Walker, un antrenor de fotbal american, prieten de familie, acesta îndrumându-l spre baschet. Acum, LeBron câştigă câteva zeci de milioane de dolari pe an, iar el şi mama lui nu mai au nicio problemă.
Haile Gebrselassie
Este unul dintre cei mai mari atleţi ai tuturor timpurilor şi un colos al probei de 10.000 de metri. Haile s-a născut într-o familie cu 10 copii în Asella, Provincia Arsi, din Etiopia. Familia lui lucra pământul şi mâncau doar ce se recolta şi ce vâna tatăl său. A crescut la fermă şi copil fiind, obişnuia să alerge zilnic 10 kilometri dimineaţa, pentru a ajunge la şcoală şi aceeaşi distanţă seara, pentru a se înapoia acasă. Asta i-a creat un stil de alergare cu totul şi cu totul deosebit, cu mâna stângă îndoită, ca şi când ar ţine încă sub braţ ghiozdanul cu cărţi. Talentul său nativ a fost rapid evidenţiat şi Haile a ajuns de două ori campion olimpic, Atlanta 1996 şi Sidney 2000, şi de opt ori campion mondial.
Manny Pacquiao
Cel mai mare boxer al deceniului 2000 s-a născut în in Kibawe, Bukidnon, Philippines, iar părinţii săi au divorţat când el era în clasa a şasea, după ce mama sa a descoperit că tată său trăieşte cu o altă femeie. Este al patrulea din cei şase copii ai familiei. A făcut şcoala gimnazială, dar n-a putut să meargă la liceu din cauza sărăciei. A plecat de acasă la 14 ani, în capital Manilla, pentru că mama lui nu putea să întreţină de una singură toată familia. La Manilla a trăit pentru o perioadă pe străzi. Federaţia Filipineză de Box i-a plătit până la urmă o cameră şi Pacquiao s-a apucat serios de box. A ajuns de 10 ori campion mondial în versiunile IBF, WBC şi WBO şi este în TOP 100 Forbes cel mai bine plătit sportiv din lume.