5 dintr-o lovitură! 2013, anul schimbărilor în fotbal

21 decembrie 2013 16:49   Fotbal intern
Ultima actualizare:

Destinul a făcut ca cele trei mari echipe bucureştene, Steaua, Dinamo şi Rapid, să cunoască schimbări radicale pe parcursul aceluiaşi an. Tot în 2013, Mitică Dragomir a predat şefia Ligii, iar Mircea Sandu e pe picior de plecare de la conducerea FRF-ului.

Steaua, patronată din închisoare

Cine ar fi crezut la finalul anului trecut că Gigi Becali îşi va petrece următorul Crăciun după gratii? Finanţatorul Stelei a primit în 2013 condamnări pe bandă rulantă, care i-au adus o pedeapsă de trei ani şi jumătate de închisoare. Astfel, campioana României a ajuns să fie administrată prin decizii luate în penitenciare, ba la Jilava, ba la Poarta Albă. Cu Becali în închisoare, managerul Mihai Stoica şi antrenorul Reghecampf au încercat să acopere absenţa fizică a patronului, dar Steaua n-a mai strălucit la fel ca în prima parte a anului.

„Noul Dinamo", ambiţia lui Negoiţă

În martie 2013, omul de afaceri Ionuţ Negoiţă a salvat corabia în derivă a dinamoviştilor, preluând pachetul majoritar de acţiuni de la Nicolae Badea şi Dragoş Săvulescu. Sub denumirea de „Noul Dinamo", Negoiţă a lansat un proiect pe termen lung, obiectivul fiind ca echipa să revină în câţiva ani în lupta pentru titlu. Cu jucători cvasi-necunoscuţi, plătiţi cu salarii mici, sub media Ligii I, Dinamo a depăşit aşteptările, echipa antrenată de Flavius Stoican ajungând la finalul anului pe locul cinci al clasamentului.

Rapid a scăpat de Copos, dar şi de Liga I

La precedenta vizită în Giuleşti, Moş Crăciun a găsit un Rapid în insolvenţă, dar tot cu „nemuritorul" George Copos la timonă. După lupte seculare, care au mai durat câteva luni, Copos a reuşit totuşi să vândă Rapidul afaceriştilor Nicolae Cristescu şi Adrian Zamfir. Noii proprietari ai vişiniilor n-au izbutit însă să împiedice retrogradarea echipei în liga a doua din cauza problemelor de licenţiere, o „moştenire" lăsată de George Copos.

Dragomir a lăsat Liga după 17 ani

Personaj-cheie în fotbalul românesc din ultimele două decenii, Dumitru Dragomir a făcut un neaşteptat pas înapoi. „Mitică de la Ligă" nu-şi imagina nici măcar în cele mai rele vise că va putea pierde vreodată şefia LPF-ului, for pe care l-a condus autoritar din 1996. Desfăşurate în luna noiembrie, alegerile pentru postul de preşedinte l-au propulsat în fruntea Ligii Profesioniste pe Gino Iorgulescu, Dragomir acuzând faptul că procesul de votare a fost influenţat pe linie politică.

„Naşul" Sandu şi-a anunţat plecarea

Alegerile pentru postul de preşedinte al Federaţiei sunt programate la 5 martie 2014, acestea urmând să consemneze înlocuirea lui Mircea Sandu după o „domnie" de 24 de ani. „Naşul" ar fi dorit să părăsească FRF-ul în glorie, după o prezenţă a României la Mondialul din Brazilia, dar ratarea calificării tricolorilor a grăbit puţin lucrurile. Astfel, Mircea Sandu îi încălzeşte deja scaunul fostului internaţional Gică Popescu, ultimele sale două-trei luni de mandat fiind doar formale.

Mai multe