Pădureanu mai trăieşte, dar Gloria s-a dus

1 iulie 2016 20:55   Fotbal intern
Ultima actualizare:

E greu să vorbeşti despre Gloria Bistriţa ca despre o echipă de legendă şi la fel de ciudat să-l etichetezi pe Jean Pădureanu drept gropar, având în vedere greutatea acestor două nume în Liga I. Cum tot hoţ de numeşti şi dacă furi un leu şi dacă furi un milion de euro, octogenarul trebuie să-şi ducă această piatră de gât în anii care i-au mai rămas de trăit.

Jean Pădureanu este printre puţinii oameni responsabili direcţi de moartea unui club de fotbal care a jucat cu adevărat fotbal. „Lordul” e oltean născut la Băileşti, urbea lui Amza Pellea din judeţul Dolj, şi ca junior a îmbrăcat tricoul Universităţii Craiova. Fundaşul dreapta s-a consacrat însă la seniori în Ardeal, la Bistriţa, pentru care a evoluat în perioada 1958-1970 şi unde a rămas după ce s-a retras. Din 1964 a fost vice-preşedintele Gloriei, iar în 1995 a fost numit preşedintele acestei echipe.

Personaj pitoresc, Pădureanu a jucat tot timpul cartea modestiei, fără să trădeze niciodată o bunăstare materială. S-a lăudat toată viaţa că nu deţine altceva decât un apartament cu două camere în Bucureşti şi trei costume, iar oamenii au râs de el, neîncrezători, şi l-au lăsat în plata Domnului. De numele său se leagă însă cea mai odioasă construcţie mafiotă a fotbalului românesc, celebra “Cooperativă”, care punea campioană dinaintea sezonului şi în care se aranjau meciuri pe faţă. Toată lumea ştia despre ea, dar nimeni nu vorbea şi nimeni n-o ancheta.

Jean Pădureanu şi Gloria Bistriţa erau în centrul acestui cancer şi se spunea că, dacă vrei să iei titlul, trebuie să vorbeşti cu nea Jean. N-a fost lacom nici personal, nici cu echipa şi a ştiut să zboare sub radar, fără să atragă atenţia asupra sa. Astfel, între iahturi, maşini scumpe şi vacanţe în emisfera sudică, care se învârteau în fotbalul nostru după anul 2010, Pădureanu chiar rămăsese mafiotul de modă veche. Numai el ştia cum strângea bani pentru Gloria Bistriţa, cea mai opacă echipă din Liga I, care nu retrograda niciodată, dar care nici nu-şi propunea nimic.

În 1999 şi în 2003, Pădureanu a băgat şi el mâna în borcanul cu miere şi a gafat-o la bătrâneţe. „Lordul” a intrat în jocul fraţilor Becali şi a declarat mai puţini bani decât sumele reale încasate pentru transferurile lui Ionel Ganea la VfB Stuttgart şi Lucian Sânmărtean la Panathinaikos. Asta i-a adus în 2013 trei ani şi patru luni de închisoare cu executare în “Dosarul Transferurilor” şi două decese simultane.

Cu el după gratii, Bistriţa n-a rezistat nici un sezon, iar în 2014 şi-a închis porţile. Abia un an mai târziu a luat-o din Liga a IV-a, cu nume schimbat şi cu totul trecut pe o firmă nouă, exact când fostul ei preşedinte era eliberat condiţionat. Istoria îi va păstra însă lui Jean Pădureanu, suspect de Alzheimer la 80 de ani, locul cuvenit. Găinarul poreclit „lord”, care a creat şi apoi ucis cu mâna lui un monstru cu mai multe capete. Şi după asta, va mai da o pagină!

Moldovan şi Sânmărtean sunt perlele Bistriţei

Micuţa echipă ardelenească n-a rupt gura târgului şi a fost tot timpul trupa de umplutură. Din rândurile ei au plecat însă nume grele în fenomen, cum n-au dat nici echipe care au pretenţia să stea mai în faţă la stabilirea notorietăţii. Îi amintim doar pe Viorel Moldovan, Sânmărtean, Balint sau Dolha, foşti sau actuali internaţionali născuţi şi crescuţi în zonă. Nume ca Ionel Ganea şi Vasile Oană, golgheteri ai Ligii I în tricoul Bistriţei, sau legende ca fostul portar, Cîmpeanu, supranumit „Burebista” pentru longevitatea lui, nu pot fi nici ele trecute cu vederea.

Bistriţa a fost «arbitrul» fotbalului românesc

Gruparea sportivă s-a întemeiat la Bistriţa în ziua de 6 iulie 1922 sub numele de Gloria şi, până în 1950, n-a avut performanţe notabile. În anii ’70, la Bistriţa s-au pus bazele unui centru de copii şi juniori puternic. Promovarea în primul eşalon s-a produs în 1990. Ceea ce a început Remus Vlad în acel an de cotitură s-a continuat timp de 21 de sezoane în care Gloria a rămas în Liga I. În acest context s-a câştigat Cupa din 1994, primul şi cel mai important trofeu din istoria clubului. El a mai fost urmat doar de o Cupă a Ligii. În campionat, cea mai bună clasare a fost un loc 3, în 2002-2003, urmat de o participare în UEFA Intertoto. În 2011, Gloria a încheiat sezonul pe 14, loc de salvare, dar a fost retrogradată din cauza neîndeplinirii condiţiilor de licenţiere şi un mit a luat sfârşit. Gloria s-a chinuit prin ligile inferioare, iar apoi a acceptat falimentul şi reinventarea de la zero, produsă anul trecut, în Liga a V-a.

AFC Gloria Bistriţa

  • Data înfiinţării: 6 iulie 1922
  • Data desfiinţării: 1 noiembrie 2014
  • Nume precedente: Progresul Bistriţa, Ceramica Bistriţa
  • Culori: alb-albastru
  • Stadion: “Jean Pădureanu”, fost Municipal
  • Liga I: locul 3, cea mai bună clasare, în 2003
  • Cupa României: câştigătoare în 1994 şi finalistă în 1996
  • Cupa Ligii: câştigătoare în 2000
  • 21 de ani la rând prezentă în Liga I între 1990 şi 2011
  • În cupele europene: 10 participări, 36 de meciuri, 14 victorii, 6 egaluri şi 16 înfrângeri
Mai multe