Pe ei i-am pierdut în 2014. Iată topul celor mai mari sportivi retraşi în acest an!
Sportul mondial este într-o continuă tranziţie şi din diferite motive, nume noi abandonează anual statutul de profesionişti pentru a le face loc altora, mai dornici de afirmare şi mai cu foame de rezultate.
Aşa s-a întâmplat şi în 2014, fenomenul sportiv devenind mai sărac cu fiecare abandon în parte. Iată-i pe cei mai importanţi care au spus stop-joc în acest an:
Landon Donovan, unul dintre cei mai celebri jucători americani de soccer a renunţat la vârsta de doar 32 de ani. Acesta evolua pentru Los Angeles Galaxy din 2005, dar din cauza unor accidentări a fost nevoit să spună stop joc. Donovan este cel mai bun marcator şi pasator din istoria echipei naţionale a SUA pentru care are şi cele mai multe selecţii. A participat la trei campionate mondiale, Coreea & Japonia 2002, Germania 2006 şi Africa de Sud 2010.
Carles Puyol. Este o legendă a Barcelonei, pentru care a jucat peste 600 de meciuri oficiale între 1999 şi 2014. Puyol a fost căpitanul singurei echipe la care a evoluat vreodată în ultimii ani în care a câştigat şase titluri, trei Ligi ale Campionilor, două Cupe UEFA, un Campionat Mondial cu Spania, în 2010, şi multe alte trofee secundare. Fostul fundaş a preferat în loc să mai joace câţiva ani pentru o echipă de mâna a doua din Spania, să se retragă ca o legendă şi să intre de la 36 de ani în conducerea catalanilor.
William Gallas. Francezul cu 86 de selecţii în echipa naţională s-a retras la 37 de ani din Australia, de la Perth Glory. Fostul fundaş al celor de la Arsenal, Chelsea şi Tottenham, campion al Angliei în 2005 şi 2006 a spus stop după o carieră încununată de succes începută la Caen şi încheiată la antipozi.
Marco di Vaio. A fost un atacant extraordinar al Italiei, născut la Roma şi creat de Lazio. A jucat pentru numeroase echipe din Europa, printre care Juventus, Valencia, Genoa şi AS Monaco, iar cu „Bătrâna doamnă” a câştigat titlul în 2003 şi Copa Italia în 2002. Di Vaio a fost cel mai eficient însă pentru Bologna, 65 de goluri în patru sezoane. La naţională n-a avut însă succes pentru că a avut ghinionul să facă parte din aceeaşi generaţie cu coloşi ca Vieri, Inzaghi sau Luca Toni.
Thierry Henry. Este cea mai regretabilă retragere care vine din lumea fotbalului în acest an. Francezul minune care a făcut istorie la Arsenal înscriind 175 de goluri în 258 de meciuri a părăsit Europa în ultimii patru ani pentru aventura americană de la New York Red Bulls. La 37 de ani, fostul campion al Franţei cu Monaco, în 1997, dublul campion al Angliei cu Arsenal, în 2002 şi 2004, dublul campion al Spaniei cu Barcelona, în 2008 şi 2009 şi câştigător al Ligii Campionilor cu catalanii în 2009 a spus şi el stop. În spatele lui Henry rămâne însă o carieră fulminantă şi un titlu onorific de atacant de talie mondială.
Na Li. Părăsind fotbalul şi intrând în tenis, din China vine retragerea anului. Na Li, colosul care a zguduit lumea tenisului feminin venind tocmai din Asia comunistă, a renunţat la cariera profesionistă la doar 32 de ani. Li Na a câştigat două din cele patru turnee de mare şlem, Roland Garros-ul, în 2011 şi Australian Open, chiar la începutul acestui an. Cea mai înaltă poziţie pe care a urcat chinezoaica în clasamentul WTA a fost 2, în spatele Serenei Williams, chiar pe 17 februarie 2014.
Nikolay Davydenko. Nonconformistul tenismen rus s-a retras şi el la vârsta de 33 de ani după o carieră senzaţională, desfăşurată însă între două extreme. Davidenko a fost tot timpul jucătorul capabil să bată pe oricine şi să piardă cu oricine. N-a jucat niciodată nici măcar o finală de mare şlem, dar culmea, a reuşit să câştige Turneul Campionilor în anul 2009, unde pleca al şaptelea favorit, în spatele lui Federer, Nadal, Djokovic, Del Potro, Murray şi Roddick. Cea mai înaltă poziţie atinsă în clasamentul ATP a fost trei, în noiembrie 2006.
Teemu Selanne. Cel mai mare hocheist din istoria Finlandei şi unul dintre cei mai apropiaţi în NHL s-a retras la vârsta de 44 de ani de la Anaheim Ducks. Selanne este cel mai bun marcator finlandez din istoria NHL şi cel mai bun marcator din postura de debutant din istoria NHL, 76 de goluri în sezonul 1992-1993. Selanne a câştigat Stanley Cup în 2007 cu Anaheim Ducks şi este cel mai bun marcator din istoria acestei echipe, 457 de reuşite.
Bakkies Botha. Unul dintre cei mai celebri rugbişti din istoria recentă a naţionalei Africii de Sud. Botha a jucat 85 de meciuri pentru „Springboks”, alături de care a câştigat Cupa Mondială în 2007, găzduită în parteneriat de Franţa, Ţara Galilor şi Scoţia, dar şi turneul celor trei naţiuni în 2004 şi 2009.
Chauncey Billups. Point guard-ul lui Detroit Pistons s-a retras din NBA la vârsta de 38 de ani. Chauncey n-a mai avut motivaţie să continue la una dintre cele mai slabe echipe din Conferinţa de Est, mai ales după ce a fost MVP-ul finalei din 2004 care a adus titlul de campioană NBA în faţa lui Los Angeles Lakers. Billups a jucat la şapte echipe în liga nord-americană de baschet, Boston Celtics, Toronto Raptors, Denver Nuggets, Minnesota Timberwolves, Detroit Pistons, New York Knicks şi Los Angeles Clippers.