Pentru aceste Mondiale fac închisoare oficialii de la FIFA

29 mai 2015 0:13   Fotbal intern
Ultima actualizare:

În timpul mandatului lui Sepp Blatter, Campionatele Mondiale au fost duse în tot felul de ţări exotice, sub pretextul globalizării fotbalului. Iniţiativa părea interesantă, doar că pentru a înclina votul spre acele Federaţii, în detrimentul celor cu tradiţie, s-au dat şpăgi la greu. Acum, FIFA plăteşte scump, deocamdată, fără capul răutăţilor. Iată de unde i se trage!

  • 2010 - Primul Mondial în Africa. Turneul din 2010 a fost ciudăţenia de debut a lui Blatter, venit la cârma FIFA în 1998. Obsesia lui de a duce primul turneu final într-o ţară africană a fost atât de mare încât au aplicat doar Federaţii de pe continentul negru. Lupta dintre Egipt, Libia, Tunisia, Maroc şi Africa de Sud a fost câştigată, pe şpăgi, de ultima.
  • 2014 - Fotbal, în loc de pâine în Brazilia. Un alt obiectiv măreţ al FIFA a fost organizarea unui CM în cea mai titrată ţară din lume la acest capitol. N-a contat conjunctura eonomică a sud-americanilor şi revoltele de stradă care cereau spitale, nu stadioane. Pentru 2014 s-a vrut Brazilia, şi aşa a ieşit, Columbia, singura concurentă, retrăgându-se.
  • 2018 - Petrodolarii ruşi, prea tentanţi. Dacă primele două turnee au fost considerate inspirate, iar europenii nu s-au implicat, prima sămânţă de scandal a ieşit la cel din 2018. Concurenţa a fost puternică: Spania-Portugalia, Belgia-Olanda, respectiv Anglia, promiţând Mondiale de excepţie. Au câştigat însă ruşii, care trebuie să construiască toate stadioanele de la zero.
  • 2022 - Primul Mondial iarna. Dacă ruşii au putut să le-o coacă europenilor, arabii de ce n-ar face la fel? Astfel, Qatar a plusat ca la poker pentru CM din 2022 şi a câştigat la vot în faţa SUA, Coreei de Sud, Japoniei şi Australiei. Căldura din deşert a fost repede rezolvată de Blatter: l-au mutat iarna, cu finala de Crăciun.
  • 2026 - Urmează Laos şi Cambodgia? Planul monstruos al FIFA nu se opreşte însă aici. Dacă FBI nu-l “curăţă” pe Blatter până atunci, există deja un plan şi pentru CM din 2026 şi 2030. Pentru găzduirea primului, Canada e favorită clară. Bomboana pe colivă este însă turneul de peste 15 ani, pentru care s-a înscris un grup de ţărişoare din sud-estul Asiei, care formează un arhipelag în Oceanul Pacific. Printre ele, Malaezia, Laos, Cambodgia, Vietnam şi Burma.
Mai multe