Petruescu, antrenorul lui Poli Timişoara, e Mourinho din Liga a 2-a
În Liga a 2-a antrenează în acest moment multe nume mari ale fotbalului Românesc printre care Viorel Moldovan, Ionel Ganea şi Emil Săndoi, dar surprizele plăcute vin din altă parte. Cosmin Petruescu a stat în umbră până la vârsta de 40 de ani când a primit şansa vieţii: s-o antreneze pe Poli Timişoara.
Până aici drumul lui în breasla tehnicienilor a fost lung, anevoios şi plin de senzaţii tari. Iar startul, ca într-un film de Hollywood. „Cariera de antrenor mi-am început-o la 26 de ani mai mult de nevoie. Eram la Auxerre Lugoj şi am fost rugat să asigur pentru ultimele patru etape un interimat, fiind şi accidentat, şi le-am câştigat pe toate. Şefii de acolo mi-au spus atunci că am mai multe şanse să devin antrenor, decât mare jucător, şi am mers pe mâna lor”, ne-a spus acesta. De atunci, antrenorul Petruescu nu l-a mai băgat în teren pe jucătorul Petruescu şi a ieşit bine. „Am reuşit promovarea în Liga a 2-a, dar la finalul acelui sezon echipa s-a desfiinţat din cauza problemelor financiare. Nu înainte să aduc însă la Lugoj de la Iaşi doi jucători tineri, care abia îşi terminaseră junioratul, pe Mihai Pintilii şi pe Ovidiu Mihalache. Mi-a plăcut de ei la probe şi i-am oprit. Aici au jucat pentru prmia dată la seniori. Acum, Pintilii are 42 de selecţii la naţionala României. Sunt foarte mândru de el şi ţinem legătura”, a declarat Petruescu.
Acesta a continuat 7 ani în proiectul de la Recaş, actuala ACS Timişoara, unde le-a fost secund lui Vali Velcea, Aurel Şunda şi Dan Alexa. Obsesia lui era însă să devină principal şi a reuşit cu actele în regulă, nu ca alţii. Are Licenţa PRO, maximul în antrenorat, obţinută însă greu de tot. „Concurenţa era foarte mare şi pe mine cariera de jucător nu m-a ajutat deloc. Au fost doi ani foarte grei, cu 16 module de formare dintre care unul la sediul UEFA, de la Nyon, unde am învăţat de la cei mai buni directori de şcoli de antrenori din Italia, Spania, Anglia, Danemarca şi nu în ultimul rând de la Mircea Lucescu. Foarte interesant a fost şi contactul cu legendarul portar irlandez, Pat Bonner”, a spus Petruescu.
E profesor de educaţie fizică şi sport, gradului I
Spre deosebire de mulţi tehnicieni cu nume mai mare în fotbalul românesc, Cosmin Petruescu el nu a ars etapele şi e obişnuit cu învăţatul. Se vede din discurs, dar şi din recunoaştere. „Sunt absolvent al Academiei Naţionale de Educaţie Fizică şi Sport, ANEFS Bucureşti, promoţia 2000. De atunci activez la Centrul de Copii şi Juniori Lugoj. Am o activitate de 18 ani în acest sector. Didactic sunt posesor al Gradului 1. „Lucrez cu jucători care ştiu ce înseamnă fotbalul de primă ligă din România, Mera, Scutaru, Poparadu şi îmi doresc ca într-un viitor nu foarte îndepărtat să ajungem şi acolo sus, în Liga 1”, a spus varianta bănăţeană a lui Mourinho.