Piţi, răspunde!

11 septembrie 2013 15:39   Fotbal intern
Ultima actualizare:

România e pe cale de a pierde calificarea la Mondialul din Brazilia, şi pentru asta trebuie să-i „mulţumim" lui Piţurcă. Chiar dacă nu are ca obiectiv accesul la turneul final de anul viitor, selecţionerul ar trebui tras la răspundere pentru ceea ce s-a întâmplat în meciul cu Turcia.

De ce am jucat cu frică?

Înaintea partidei, selecţionerul a declarat public că tactica meciului cu Turcia va fi una de aşteptare, preponderent defensivă. „Un egal ne avantajează pe noi. Ei trebuie să atace", spunea Piţurcă.

Torje şi Hoban n-au făcut faţă driblingurilor turcilor (foto: Mediafax)

De ce a fost Chiricheş căpitan?

Piţurcă i-a luat banderola lui Raţ şi i-a dat-o în mod surprinzător fostului stelist. Astfel, presiunea asupra evoluţiei lui Chiricheş a fost una suplimentară, iar acest lucru s-a văzut în gafele pe bandă rulantă comise de jucătorul lui Tottenham.

De ce n-au fost rotiţi titularii?

Aşa cum a declarat chiar selecţionerul, fotbaliştii români nu pot evolua la acelaşi nivel într-un interval scurt de timp, cu meciuri din trei în trei zile. Piţi n-a făcut însă decât două modificări în primul 11 faţă de întâlnirea cu ungurii, una dintre ele forţată de suspendarea lui Bourceanu.

De ce e aruncată vina pe jucători?

În condiţiile în care Piţi a ales să joace cu Torje şi Marica, jucători care au pierdut pregătirea de vară, selecţionerul n-ar fi trebuit să-i acuze la final: „Marica nu mai avea forma fizică din meciul cu Ungaria, iar Torje a pierdut aiurea câteva mingi".

De ce joacă Stancu?

În 25 de apariţii la naţională (17 ca titular), Bogdan Stancu a marcat doar patru goluri, unul singur într-un meci oficial, cu Albania. „Motanul" nu era recomandat ca principală armă ofensivă împotriva turcilor. Labil psihic, Stancu n-a reuşit să facă diferenţa la naţională în partide cu miză.

De ce am primit şi golul doi?

La finalul meciurilor din grupă, e posibil ca tricolorii să plîngă după golul primit extrem de uşor la ultima fază a partidei cu Turcia. Motivul? Departajarea dintre noi şi otomani se va face cel mai probabil la golaverajul general. Acum, turcii au un avantaj de şase goluri, dar cu puţină atenţie din partea noastră puteau avea doar patru.

Mutu chiar nu e bun?

În „dubla" cu Ungaria şi Turcia, Piţurcă a mers pe mâna a numai doi atacanţi din cei patru convocaţi: Bogdan Stancu, limitat din punct de vedere tehnic, şi Marica, fără condiţie fizică. În rest, Gigel Bucur a jucat 10 minute, iar Alexe a lustruit banca de rezerve. Vicleanul Mutu ar fi meritat şi el o şansă, în special atunci când alergam după egalare contra turcilor.

Doar Olanda ne mai duce la baraj

Calculele calificării României la baraj depind acum mai degrabă de Olanda (deja calificată la Mondiale) decât de noi. În primul rând, dacă „Portocala Mecanică” pierde acasă cu Ungaria la 11 octombrie, totul s-a terminat, la play-off urmând să meargă maghiarii. Apoi, la 15 octombrie, în ultima etapă, olandezii se deplasează în Turcia, unde orice rezultat pozitiv al batavilor e în favoarea noastră.

Dacă Olanda pierde totuşi la Istanbul, atunci duelul româno-turc se va decide la golaveraj. Cum turcii au acum +7, iar noi doar +1, suntem nevoiţi să batem Andorra şi Estonia la scoruri-fluviu. Se ştiu 10 din cele 32 de echipe ale Mondialului 2014: Brazilia (ţară-gazdă); Japonia; Iran; Australia; Coreea de Sud; Olanda; Italia; Argentina; SUA; Costa Rica.

Foto: Reuters

Mai multe