Portarii naționalei, praf ca antrenori. Ce va face Lobonț?

9 decembrie 2018 16:43   Fotbal intern
Ultima actualizare:

Nici unul dintre numele mari care au apărat buturile tricolorilor de-a lungul timpului n-au reușit în cariera de tehnician.

În calitate de fost portar al naționalei României, Bogdan Lobonț ar trebui să aibă mari motive de îngrijorare. Asta pentru că toți predecesorii săi au fost ca și inexistenți în meseria de antrenor.

La finalul săptămânii trecute, debutul lui Lobonț pe banca Universității Cluj a fost unul fericit, 3-1 acasă cu Chindia Târgoviște. Rămâne de văzut cât de mult va rezista „Lobby” în această breaslă, una în care foștii portari de top își fac loc cu mare greutate. Practic, după Bogdan Stelea, Lobonț ar fi doar al doilea nume mare din poarta României care încearcă să conducă o echipă în calitate de principal. Din păcate, după două-trei mandate eșuate, Stelea pare să fi renunțat definitiv la acest job, ultima sa experiență pe banca tehnică fiind în urmă cu aproape cinci ani. Ca și în cazul lui Stelea, ceilalți foști portari ai tricolorilor cu cel puțin 20 de selecții nu și-au găsit fericirea ca antrenori. Relevant e parcursul lui Silviu Lung, care abia la 62 de ani a debutat ca principal, în liga a treia. În rest, Rică Răducanu, Florin Prunea, Dumitru Moraru și regretatul Voinescu nici măcar nu și-au testat calitățile de antrenori, în timp ce Vasile Iordache s-a limitat la o singură experiență. Pe aceeași linie s-a situat și Helmuth Duckadam (care a avut doar două selecții la națională), eroul Stelei de la Sevilla având CV-ul de antrenor imaculat. Mult mai multe realizări ale foștilor portari au fost consemnate în calitate de oficiali pe la cluburi, cele mai bune exemple fiind același Duckadam (președinte de imagine la FCSB), Florin Prunea (fost conducător la Iași), sau Dani Coman (14 selecții la națională), actualul președinte de la Astra Giurgiu.

Portarii naționalei României retrași din activitate cu cel puțin 20 de selecții

Bogdan Stelea (51 de ani, 91 de selecții)

- a condus pentru perioade scurte două echipe de club, Astra (2012) și Viitorul (2014) și a fost selecționer la Under 21 în 2013-2014.

Bogdan Lobonț (40 de ani, 86 de selecții)

- și-a început cariera la finalul lui 2018, pe banca Universității Cluj.

Silviu Lung (62 de ani, 76 de selecții)

- în 2017-2018 a debutat ca principal în liga a treia, la CSO Filiași.

Necula Răducanu (72 de ani, 56 de selecții)

- n-a fost niciodată antrenor.

Florin Prunea (50 de ani, 40 de selecții)

- n-a fost niciodată antrenor.

Dumitru Moraru (62 de ani, 38 de selecții)

- n-a fost niciodată antrenor.

Vasile Iordache (68 de ani, 23 de selecții)

- o singură experiență ca antrenor, la Universitatea Cluj în 1990.

Ion Voinescu (decedat, 20 de selecții)

- n-a fost niciodată antrenor.

Fără nici o selecție la naționala României, Răzvan Lucescu n-a fost introdus în analiza prezentată. Fiul lui Mircea Lucescu e în acest moment singurul fost portar român care a reușit în meseria de antrenor principal. Lucescu junior a dus Rapidul în sferturile Cupei UEFA, a fost inclusiv selecționer al României, iar acum conduce cu succes echipa greacă PAOK Salonic.

Pe plan internațional, italianul Dino Zoff  e considerat un etalon pentru foștii mari portari deveniți buni antrenori. Zoff a fost selecțional al „Squadrei Azzurra” și a pregătit câteva cluburi mari din Serie A. Un alt italian, Walter Zenga (în prezent la Venezia, în Serie B), și-a construit cariera de tehnician în România, la FC Național, Steaua și Dinamo.

Mai multe