Portarul erou al echipei SUA e bolnav psihic

2 iulie 2014 21:35   Fotbal intern
Ultima actualizare:

Belgia – SUA a fost de departe cel mai spectaculos meci al turneului final din Brazilia, dar după partida de la Salvador, istoria va reţine un singur nume: Tim Howard. Portarul de 35 de ani al americanilor i-a eclipsat pe victorioşii europeni şi a apărat cele mai multe şuturi din istoria campionatelor mondiale.

Tim Howard a fost în jocul cu Belgia cel mai “bombardat” goalkeeper din 1966 încoace, de când FIFA ţine statistici despre cifrele portarilor. Jucătorul lui Everton a primit spre poarta sa nu mai puţin de 38 de şuturi, 16 dintre ele obligându-l la parade de zile mari. Doar forma lui i-a ţinut pe americani la scorul de 0-0 după primele 90 de minute, împingând meciul în prelungiri. Howard n-a putut fi învins decât după intrarea colegului de la echipa de club Romelu Lukaku, cel care a creat faza primului gol, al lui De Bruyne, în minutul 93, şi l-a marcat pe al doilea, în minutul 105.

Chiar şi Howard a spus la final că dacă nu intra Lukaku, nimeni nu-i dădea gol până la penalti-uri. Portarul în vârstă de 35 de ani, care a apărat 45 de meciuri şi pentru Manchester United, a ajuns să facă un astfel de meci după o carieră trăită cu o maladie îngrozitoare.

A descoperit că e bolnav în clasa a VI-a

Lui Howard, fiu al unui tirist afro-american şi al unei emigrante din Ungaria, i s-a descoperit în clasa a VI-a că suferă de Sindromul Tourette. Fotbalistul, care a început ca mijlocaş şi care a jucat în paralel, până la 18 ani, baschet profesionist, a trebuit să se descurce cu această boală rară care afectează psihicul.

A fost tot timpul supravegheat, a luat tratament de specialitate şi nu s-a descurcat rău. Acum, jucătorul care are şi cetăţenia ungară ajută prin banii câştigaţi alţi copii suferinzi de acest sindrom şi spune că religia creştină şi Iisus Hristos sunt cele mai importante lucruri pentru el, nu fotbalul. „Tim a jucat fenomenal, a fost la mare înălţime pe tot parcursul jocului. Datorită lui Tim am putut să construim şi să visăm timp de 120 de minute. A fost mai tare ca Stallone în filmul «Road to Victory»”, a declarat la final selecţionerul americanilor, Jurgen Klinsamnn.

Click! spune

Sindromul Tourette este o tulburare neuropsihiatrică. Apare în copilărie şi afectează o persoană din 100. Se caracterizează prin ticuri vocale şi musculare inclusiv repetarea neaşteptată a unor mişcări sau sunete. Persoanele cu Tourette suferă şi de sindromul atenţiei deficitare, boli obsesiv-compulsive şi depresie. Boala apare când o secţiune a cromozomului 13 se rupe şi se răsuceşte înainte de a fi reinserată.

Au umplut stadionul din Chicago

Arena celor de la Chicago Bears, echipa de fotbal american, a fost luată cu asalt de 20.000 de suporteri care de data aceasta au urmărit pe ecrane gigant evoluţia elevilor lui Klinsmann din partida cu Belgia, contând pentru un loc în sferturile Campionatului Mondial din Brazilia. Fanii s-au pictat pe faţă în culorile drapelului sau au adoptat frizuri excentrice. Până în prelungiri s-au manifestat zgomotos, dar la final au izbucnit în lacrimi, meciul terminându-se cu victoria belgienilor, 2-1.

Obama a văzut meciul de la Casa Albă

Preşedintele Statelor Unite ale Americii, Barack Obama, a urmărit partida alături de staff-ul său de la Casa Albă. Politicienii au transformat sala de conferinţe într-o adevărată peluză, Obama intând în încăpere fredonând “Eu cred că putem învinge”, un cântec mobilizator adoptat de americani. „Hai să vedem ce se întâmplă”, a mai spus el înaintea startului, însă la final au plecat cu toţii trişti. Şi vedetele de la Hollywood, printre care şi Arnold Schwarzenegger, au postat mesaje de încurajare.

Mai multe