Primii campioni în Vest după Chivu
Liga 1 a exportat multe talente spre fotbalul mare de pe continent, dar rareori acestea au acces spre vârf. De cele mai multe ori, odată ajunşi în străinătate, ai noştri s-au bătut pentru salvarea de la retrogradare sau pentru promovare, nicidecum pentru trofee. Anul acesta doi români au spart gheaţa, în Belgia, şi ne-au adus aminte de vremuri ce păreau de mult apuse.
Alexandru Chipciu şi Nicuşor Stanciu nici nu visau să aibă un sezon atât de bun la Bruxelles, unde le-a ieşit mai bine decât dacă ar fi rămas la FCSB. Anderlecht şi FC Brugge s-au alergat un an precum şoarecele şi pisica, dar cursa s-a încheiat joi seara. Trupa din capitală a câştigat cu 3-1 la Charleroi, iar Rotariu şi compania s-au mai împotmolit o dată, la Oostende, unde au pierdut cu 2-1. Astfel, cu o etapă înainte de final şi o distanţă de şapte puncte între cele două echipe, Anderlecht a deschis şampania. Chipciu a deschis două, pentru că s-a nimerit ca acest succes să vină chiar în ziua când a împlinit 28 de ani. Stanciu s-a bucurat şi el, dar mai cu măsură pentru că în play-off a fost foarte puţin folosit, lucru ciudat pentru cea mai scumpă achiziţie din istoria clubului.
Participarea la câştigarea titlului cu numărul 34 din vistieria grupării de pe Constant Vanden Stock merită însă mult mai multe felicitări pentru românii care vor merge direct în grupele Ligii Campionilor. Asta deoarece Chipciu şi Stanciu sunt primii conaţionali de la Cristi Chivu încoace care câştigă un titlu într-un campionat puternic din vestul Europei. Fostul internaţional a reuşit asta cu Inter Milano, în 2010, pe vremea lui Jose Mourinho, când „Nerazzurri” dominau Europa şi câştigau eventul în Serie A, dar şi Liga Campionilor. De atunci, mare secetă şi obiective cu totul diferite pentru jucătorii emigraţi din Liga 1. Mai mult, nici în ţări de factură mai slabă nu ne putem mândri cu astfel de performanţe. Moţi şi Keşeru, cu bulgarii de la Ludogoreţ, plus Hoban, cu israelienii de la Hapoel Beer Sheva, sunt singurele excepţii. Oricum am fi dat-o, gheaţa ar fi fost spartă anul acesta pentru că şi dacă ar fi câştigat Brugge titlul în Belgia, atunci ne-am fi mândrit cu Dorin Rotariu. Acum, lui i-a rămas drumul spre Ligă pe culoarul infernal al non-campioanelor, unde poate da chiar de FCSB. Chipciu şi Stanciu nu sunt la primele titluri de campioni din carieră! Primul a prins tripla de aur cu Steaua, 2013, 2014, 2015, iar Nicuşor doar pe ultimele două.
Pantilimon, campion fără medalie
Singurul care ar fi putut întrerupe mai devreme seria de insuccese ale românilor în vestul Europei a fost Costel Pantilimon. Portarul nostru a făcut parte din lotul lui Manchester City în ambii ani când „cetăţenii” au câştigat titlul, 2012 şi 2014. Din păcate, în primul sezon n-a bifat nici măcat un meci, iar în al doilea doar şapte şi n-a fost trecut de Liga engleză pe lista medaliaţilor. Conform regulamentelor din Marea Britanie e nevoie de minimum 10 partide jucate pentru a fi considerat campion, iar Joe Hart i-a interzis românului acest statut.
Şi Becali a câştigat un milion de euro
Nu doar Chipciu şi Stanciu au avut de câştigat de pe urma titlului cucerit de Anderlecht, ci şi FCSB. Asta pentru că Gigi Becali a avut inspiraţia să stipuleze în contractul de vânzare a lui Nicuşor în Belgia primirea unui bonus substanţial dacă bruxelezii devin campioni, iar Stanciu evoluează în minimum 50% din meciuri. Cum s-a întâmplat exact aşa, latifundiarul a pus mâna pe unul dintre cele mai puţin muncite miloane de euro de când îi patronează pe roş-albaştri. Belgienii au însă de unde să plătească! Din grupele Ligii vor încasa nu mai puţin de 30 de milioane de euro.