Radu urcă, Tătărușanu coboară. Schimb de ștafetă în poarta naționalei

11 aprilie 2019 14:29   Fotbal intern
Ultima actualizare:

Ciprian Tătărușanu (33 de ani) a intrat pe o pantă descendentă a carierei și se pregătește să-i lase locul între buturile naționalei tânărului Ionuț Radu (21 de ani), ajuns între timp cel mai bine cotat fotbalist român.

Încă de anul trecut s-a spus despre Ionuț Radu, căpitanul naționalei de tineret, că e demnul urmaș al lui Ciprian Tătărușanu, cel mai valoros portar român în ultimul deceniu. Începutul de 2019 a confirmat acest lucru, iar schimbul de ștafetă e inevitabil, cu atât mai mult cu cât carierele celor doi se îndreaptă în direcții opuse. Pe de-o parte, „Tătă” e în plin scandal cu francezii de la Nantes privind prelungirea contractului, toate semnele ducând spre o despărțire în vară. „S-a discutat, dar el a refuzat propunerea clubului”, a confirmat antrenorul lui Nantes, Vahid Halilhodzic.

Ca urmare, Tătărușanu va fi tras pe linie moartă în finalul stagiunii din Franța, portarul de 33 de ani urmând să-și caute până atunci un alt angajament. Revenirea în Italia e varianta cea mai probabilă, dar nu la o echipă de top, ci la una de mijlocul clasamentului, unde ar putea să fie titular. Pe piața internațională, cota de piață a lui Tătărușanu a luat-o în jos, el ajungând acum să valoreze 2,5 milioane de euro, asta după ce la finalul lui 2018 era evaluat la 4 milioane.

Veștile bune vin în schimb de la Ionuț Radu, portarul echipei Genoa, a cărui evoluții entuziamante i-au făcut pe cei de la Inter Milano să încerce răscumpărarea fotbalistului pe care l-au avut în proprietate exclusivă până anul trecut. Acum, explozia lui Radu îi va costa pe milanezi 12 milioane de euro, cifră care reprezintă și cota de piață a românului pe site-ul transfermarkt.de, adică de aproape zece ori mai mult decât cota actuală a lui Tătărușanu. „Nu mă gândesc acum la viitor și la faptul că Inter m-ar putea aduce înapoi, sunt concentrat pe ce am de făcut la Genoa”, a mărturisit Ionuț Radu.

Pentru că Tătărușanu nu va avea meciuri în picioare la începutul lunii iunie, atunci când e programată „dubla” cu Norvegia și Malta din preliminariile Euro 2020, selecâionerul Cosmin Contra se gândește serios să-i dea încă de pe-acum lui Radu mănușile de titular la naționala mare. Singurul impediment ar fi legat de faptul că Ionuț Radu n-are cum să lipsească din poarta reprezentativei U21 la Europeanul din Italia, programat în a doua jumătate a lunii iunie.

Mai multe