Rapid, colosul cu picioare de lut

4 decembrie 2012 16:04   Fotbal intern
Ultima actualizare:

Rapid a ajuns pe marginea prăpastiei. Cu acte... Luni seară, clubul a depus la Tribunalul Bucureşti cererea oficială de intrare în insolvenţă. O decizie se va lua la 7 decembrie. Click! vă prezintă ce înseamnă, de fapt, această cerere de insolvenţă care, spune Copos, „era singura măsură de a salva clubul”.

Primul mare club din Liga I, care a intrat în imposibilitatea de a-şi plăti datoriile, nu se va desfiinţa peste noapte. Insolvenţă nu înseamnă faliment, ci o ultimă încercare de a evita prăbuşirea totală. De situaţia financiară se va ocupa un administrator judiciar. Acesta va stabili ordinea şi modul în care creditorii îşi vor recupera banii. Dacă planul de redresare va eşua, atunci se poate vorbi de faliment.

Rapid nu şi-a plătit jucătorii şi angajaţii de mai bine de trei luni şi are datorii de milioane de euro către parteneri şi furnizori. Luni, fotbaliştii au intenţionat să boicoteze antrenamentul, însă preşedintele Zotta i-a implorat să nu recurgă la acest gest, iar greva n-a mai avut loc. În schimb, o parte dintre elevii lui Rada au depus deja memorii la LPF, nu pentru a deveni liberi de contract, ci pentru a-şi recupera salariile.

Preşedintele Comisiei de Licenţiere, Viorel Duru, a anunţat că echipele care vor intra în insolvenţă, în această iarnă, pot primi licenţă pentru a participa în sezonul viitor al Ligii I.

Ele trebuie să aibă un plan de redresare a situaţiei financiare, care să fie aprobat de tribunal până la  31 martie 2013. În caz contrar, ele vor fi retrogradate direct în liga a treia! Dacă şi în situaţia actuală, Rapid mai are şanse de a juca, la anul, în Liga I, în schimb, giuleştenii nu vor putea participa în cupele europene, în stagiunea 2012-2013, chiar dacă vor obţine acest drept în urma clasării din campionat. UEFA le interzice grupărilor aflate în insolvenţă să joace în Liga Campionilor sau în Liga Europa.

Deşi în lumea fotbalului e recunoscut pentru zgârcenia sa, Copos nici n-a lăsat ca alţi investitori să vină alături de el. A căutat o formulă ideală pentru el, păguboasă pentru ceilalţi: a dorit să conducă pe banii altora.

Cel mai nou caz, după cel al lui Taher, e cel al lui Virgil Dumitru. Un apropiat al giuleştenilor, omul de afaceri a ajutat clubul cu circa 2,5 milioane de euro în ultimii doi ani. El a virat diverse sume în conturile Rapidului, având promisiunea lui Copos că, la un moment dat, va primi 30% din acţiuni. Ca de obicei, patronul şi-a încălcat promisiunea şi a preferat să fie singur la echipă, chiar dacă Rapid va intra în insolvenţă.

- Ovidiu Herea- Ştefan Grigorie- Ovidiu Burcă- Cristian Oros- Iulian Apostol

Mai multe