Rază de speranță pentru sport: antrenamentele se pot relua din 15 mai
După două luni de antrenamente în sufragerie, sportivii din România au primit o veste bună: din 15 mai pot să revină la antrenamente. Acestea vor fi făcute în primă fază doar în anumite condiții, însă important este că se întrezărește o rază de speranță pentru sport.
”Sportivii de performanță vor putea, în condiții foarte speciale, care vor fi detaliate de specialiști, să înceapă cantonamentele, dar nu vor începe competițiile sportive decât după o perioadă suficient de lungă de pregătire - deci, atenție, sportivii de performanță. Bazele sportive nu se redeschid pentru amatori – atenție, ca să nu fim greșit înțeleși. Deci, cantonamentele, dar numai în condiții speciale, pentru profesioniști”, a spus, ieri, președintele României, Klaus Iohannis, într-o declarație de presă.
Ce înseamnă însă aceste condiții speciale? Având exemplele altor țări europene, care au permis puțin mai devreme reluarea antrenamentelor, este destul de ușor de preconizat cum se vor desfășura acestea: sportivii se vor reuni la bazele de pregătire, dar vor face antrenamente individuale, la distanță unul de celălalt. Dacă în atletism sau tenis, de exemplu, acest lucru e simplu, pentru că sunt sporturi individuale, la cele de echipă, cum sunt fotbalul, handbalul, baschetul sau voleiul, sportivii vor veni în ”ture” la antrenamente și vor face doar pregătire fizică, păstrând distanța socială. De asemenea, este de așteptat ca folosirea vestiarelor să fie interzisă în primă fază și, de asemenea, servirea mesei împreună, acolo unde se practica așa ceva. Încă nu se știe dacă va fi obligatoriu ca sportivii să stea în cantonament pe perioada pregătirii, astfel ca ei să fie izolați de restul lumii și să nu riște să se contamineze cu coronavirus, sau vor sta la casele lor și vor veni zilnic la baza de pregătire. În primul caz riscul e mai mic, dar costurile sunt mai mari, în timp ce în al doilea proporțiile sunt inversate.
Pentru conducătorii cluburilor din Liga 1, vestea dată de Iohannis a reprezentat o adevărată gură de oxigen, pentru că astfel competiția s-ar putea relua așa cum fusese prevăzut, la jumătatea lunii viitoare. Iar asta înseamnă că banii din drepturile TV, care pentru majoritatea grupărilor reprezintă mai mult de jumătate din buget, vor fi achitați conform contractelor. Totuși, Florin Prunea, președintele dinamoviștilor, a atras atenția asupra câtorva probleme care vor putea apărea după reluarea antrenamentelor: ”Intră în cantonament cine își permite. Sunt foarte puține echipe care au baze proprii de pregătire. Cred că sunt cinci sau șase, dacă nu mă înșel. Celelalte vor trebui să închirieze hoteluri. Va fi foarte greu pentru fotbal. La cea mai mică greșeală se va opri totul. Am primit documentația de la LPF în care ni se spunea ce trebuie să facem, ce trebuie în cantonamente, cine are voie în sala de mese, că echipamentele trebuie dezinfectate după fiecare antrenament și altele. Nu e simplu. Vor fi probleme cu jucătorii străini, care nu sunt în România. Ce mai faci cu unul care a stat o lună și jumătate? Străinii care revin vor trebui să intre în carantină, 14 zile. Și nu acasă, ci unde zice statul”, a declarat Prunea la gsp.ro.
Și handbalul se va relua în iunie
Anunțul președintelui Iohannis i-a făcut și pe oficialii handbalului românesc să spere că pot relua campionatele de seniori și senioare în luna iunie. Ieri, în ședința Consiliului de Administrație a FRH, s-a votat în majoritate pentru încheierea competiţiilor interne – campionat și Cupa României, masculin, respectiv feminin - pe teren, în luna iunie. O decizie finală ar urma să fie luată la 18 mai. România este una dintre puținele țări care vor continua să joace, toate campionatele puternice ale Europei fiind suspendate din cauza pandemiei. Explicația este legată de banii din drepturile TV, aproximativ 200.000 de euro, conform prosport.ro.