Război pe ultimele două locuri din Liga I

28 iunie 2013 15:55   Fotbal intern
Ultima actualizare:

RCS-RDS a spus clar că a plătit zeci de milioane de euro pentru nouă meciuri pe etapă, adică pentru un campionat cu 18 echipe.

Orice e sub această cifră înseamnă încălcarea acordului dintre părţi, iar LPF a fost deja ameninţată de Consiliul Concurenţei că riscă o amendă de 10 milioane de euro. În aceste condiţii, Mircea Sandu şi Dumitru Dragomir şi-au dat seama că planul lor de o Ligă cu 16 echipe e SF, iar acum încearcă să dreagă busuiocul. Au hotărât în şedinţă de Comitet Executiv că vor fi 18 echipe în viitorul sezon din Liga I, dar mai rămâne de văzut care.

Şi aici începe războiul influenţelor. Să mai promoveze alte două echipe pe lângă Botoşani, Năvodari, Corona Braşov şi ACS Poli Timişoara ar însemna o diluare a campionatului, şi aşa destul de slab. Apoi, nu mai este timp pentru baraje în Liga a II-a. Astfel, rămâne o singură variantă: dintre cele şase retrogradate să rămână în Liga I două. Bun, dar din nou întrebările sunte: care şi pe criterii.

Dacă Universitatea Cluj, echipă nelicenţiată de FRF, îşi câştigă la TAS dreptul de a juca şi la anul în Liga I, atunci logic ar fi ca şi cealaltă echipă nelicenţiată şi care s-a salvat pe teren, adică Rapid, să rămână şi ea, completând tabelul de 18. Această soluţie este agreată de preşedintele Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru Dragomir, care aduce un alt argument în plus: interesul publicului şi al telespectatorilor pentru aceste două echipe de tradiţie.

„Am obţinut aprobarea pentru ca în viitorul sezon să avem 18 echipe. Mai rămâne ca juriştii să stabilească formula în care vom completa numărul de echipe. Nu avem timp de baraj, nu se pune problema. Ar trebui să se joace cu loturile din sezonul trecut, iar majoritatea echipelor au tot schimbat jucătorii. LPF are o opţiune pe care a trimis-o la FRF, dar nu vă pot spune. Pe cale sportivă, Rapid ar putea rămâne în prima ligă. Am făcut din Viorel Duru (nr. şeful Comisiei de Licenţiere) cel mai puternic om din fotbalul românesc. Noi suntem singurii tâmpiţi cu licenţe. E o mare pacoste şi cu regulamentul ăsta. Să luăm exemplul ţărilor europene, unde se foloseşte licenţa doar pentru cupele europene", a declarat „Mitică".

Ideea lui intră însă în conflict cu ceea ce susţine Mircea Sandu, preşedintele Federaţiei, care militează mai mult în a menţine în Liga I două echipe licenţiate din cele patru retrogradate. Asta ar însemna Concordia Chiajna şi CSMS Iaşi, adică locurile 15 şi 17. Asta pentru că locurile 16 şi 18, Severin şi Bistriţa, sunt nelicenţiate. Rămâne de văzut acum care din aceste două variante vor fi sugerate de avocaţi şi votate în viitorul Comitet Executiv.

Vor modelul Malaga şi Panathinaikos

Cea mai la îndemână soluţie pentru forurile conducătoare este adoptarea modelului altor ligi importante din Europa.

În Spania, Italia, Germania, Franţa sau Grecia, singurele consecinţe pe care o echipă nelicenţiată le suportă este neparticiparea în cupele europene, nu şi retrogradarea.

Aşa s-a întâmplat cu Panathinaikos, în Grecia şi Malaga, în Spania, cărora li s-a interzis participarea în Liga Europa, unde erau calificate, dar n-au fost excluse din Super League, respectiv Primera Division.

Mai multe