România, în faţa unei premiere: O nou promovată, la un pas să devină campioană

3 mai 2015 21:19   Fotbal intern
Ultima actualizare:

Victoria cu 6-1 obţinută de ASA Târgu-Mureş în faţa celor de la Viitorul Constanţa i-a apropiat pe ardeleni la doar 360 de minute de titlu. Dacă vor reuşi minunea, atunci vor fi prima nou-promovată din istoria României devenită campioană.

În cazul în care ASA Târgu-Mureş va cuceri titlul, atunci România va fi cea de-a 24-a ţară în care o nou-promovată reuşeşte o asemenea performanţă.

Potrivit statisticianului Răzvan Toma, care a publicat o analiză excelentă pe blogul personal, https://romaniastats.wordpress.com/, printre ţările unde s-a întâmplat minunea s-au numărat Anglia, Germania, Franţa sau Olanda. Din Anglia vin numele cele mai sonore: Liverpool (1906), Everton (1932) şi Tottenham (1951) au ieşit campioane imediat după promovarea pe prima scenă.

În Franţa, ultima care a reuşit minunea a fost AS Monaco (1978), în vreme ce în Germania victoria unei nou-promovate s-a petrecut oarecum recent, în 1998. Atunci, FC Kaiserlslautern a şocat pe toată lumea prin titlul cucerit. În Olanda, legendara Ajax şi-a început performanţele şocând mai întâi prin titlul din 1918, din postura de nou-promovată. Acum, în România, doar de ASA depinde dacă va reuşi să includă România în acest club de 24 de ţări sau nu.

Mai multe