Salvare pentru FC Dinamo? LPF tinde să adopte sistemul cu 16 echipe

5 august 2020 16:58   Fotbal intern
Ultima actualizare:

Gruparea bucureșteană ar evita retrogradarea dacă numărul de echipe din Liga 1 va crește de la 14 la 16. Susținută de Răzvan Burleanu, președintele Federației Române de Fotbal (FRF), varianta este agreată și de Justin Ștefan, secretarul general al Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF).

Lumea  fotbalului autohton s-a împărțit în două. O parte susține salvarea lui FC Dinamo, invocând diverse motive.  Peluza Cătălin Hîldan susține ca gruparea alb-roșie să fie lăsată să-și dispute meciurile restante în număr de cinci. „Ne-aţi condamnat deja? Ne cerem ultimul drept înaintea ghilotinei: lăsați-ne să ne câștigăm salvarea! Jucăm în fiecare zi, dar lăsați-ne să jucăm!”. Iar argumentul fanilor se justifică într-o mare măsură. În cealaltă parte se găsesc cei care nu doresc mărirea numărului de echipe în Liga 1, de la 14 la 16. Iar principalul lor argument e de ordin financiar: ”Abia găsim bani să ținem 14!”. Plus că suma obținută din drepturile TV va fi aceeași, urmând a se împarte la 16 formații...Chestionate de LPF cu privire la modul în care să se alcătuiască ierarhia finală a Play-Out-ului, în contextul în care vor rămâne meciuri nedisputate, cluburile au adoptat două poziții, în timp ce Universitatea Craiova s-a postat la mijloc, abținându-se de la vot. Pentru împărțirea punctelor acumulate la numărul de partide disputate doar în Play-Out s-au pronunțat CFR Cluj, FCSB, Hermannstadt, Clinceni, Voluntari, Iași și Chindia. Situație în care FC Dinamo ar retrograda... Pentru împărțirea punctelor la meciurile disputate în tot acest campionat au votat Astra, Botoșani, Gaz Metan, Viitorul, Dinamo și Sepsi. Ceea ce ar asigura salvarea echipei bucureștene.

Votul cluburilor a fost consultativ

Prinsă la mijloc, conducerea LPF încearcă să găsească soluții pentru depășirea acestei crize fără precedent în fotbalul nostru. Într-o postare pe Facebook, secretarul general al LPF, Justin Ştefan, a pledat pentru modificarea sistemului competiţional al Ligii 1. Mai exact pentru trecerea la 16 echipe din ediția 2020/2021. „Îmi pare rău că Federația Română de Fotbal și unele cluburi din Liga 1 au refuzat modificarea calendarului competițional al Ligii 1 în sensul mutării etapei a 14-a a play-out-ului la data de 18 august. În acest fel ar fi putut fi programate, chiar dacă la un interval foarte scurt, cele 5 meciuri restante ale echipei Dinamo Bucuresti, iar play-out-ul Ligii 1 s-ar fi putut încheia pe terenul de joc. Meciul de baraj s-ar fi putut disputa într-o singură manșă la data de 21 august, iar data de începere a sezonului următor ar fi fost 29 august”.  Șeful  executiv al LPF a subliniat că „solicitarea adresată ieri (n.r. – marți) cluburilor din Liga 1 de a-și exprima un punct de vedere cu privire la aceste criterii de departajare s-a făcut doar cu titlu consultativ, o decizie finală asupra modalității de întocmire a clasamentului actualei ediții a play-out-ului Ligii 1 urmând să fie luată de către Comitetul Executiv al Federației Române de Fotbal”.

Ionel Dănciulescu se referă la un vot schimbat

Fost component al echipei Dinamo, actualmente oficial al acesteia, Ionel Dănciulescu se numără printre cei care consideră drept incorectă stabilirea ierarhiei finale în afara terenului. El s-a referit la votul reprezentanților cluburilor din Liga 1: „Craiova s-a abţinut... Am înţeles că a fost un anumit vot care a fost în favoarea noastră. O echipă a votat prima dată avantajându-ne pe noi, după care votul a fost schimbat şi s-a ajuns la acest clasament. Chiar dacă am câştiga mâine (n.r. – aseară) împotriva Viitorului, vom rămâne pe acelaşi loc. Se tot vorbea că Dinamo va juca împotriva echipelor lipsite de griji. Nu mi se pare corect ca noi, având şase meciuri în minus, să nu ne câştigăm dreptul de a rămâne în Liga 1”, a spus Ionel Dănciulescu la Digi Sport.

Mai multe