Spectatorii ar putea reveni în tribunele de la noi la meciul România - Germania din 28 martie
Preşedinte al Federației Române de Fotbal (FRF), Răzvan Burleanu, a declarat, astăzi (marţi, 26 ianuarie), într-o conferinţă de presă, că forul pe care îl conduce îşi doreşte ca spectatorii să revină în tribune la meciul echipei naţionale cu Germania, din 28 martie, de pe Arena Naţională, din preliminariile Cupei Mondiale. În aceeași lună se intenționează reluarea competițiilor la nivel de copii și juniori, precum și de fotbal amator.
Oficialul a precizat că FRF va comunica până în primele zile ale lunii martie scenariul în care România va organiza cele patru partide de la Campionatul European. “Ieri (n.r. luni, 25 ianuarie) s-au redeschis birourile grupului local de organizare a Euro. Toate pregătirile au fost reluate exact ca în momentul în care pandemia le-a oprit. Serviciul Euro din cadrul primăriei Capitalei este deja conectat la tot acest plan de pregătiri astfel încât am revenit în totalitate la formatul iniţial. (...) Discutăm în momentul de faţă cu autorităţile şi cu UEFA ca să putem, până în primele zile din luna martie, să înaintăm acest scenariu în care Bucureştiul se va afla. Noi, ca federaţie, ne dorim ca primul meci de echipă naţională care se va disputa cu suporteri, la 30 la sută capacitate, să fie chiar meciul cu Germania”, a spus Burleanu, care a menţionat că FRF îşi doreşte ca la Campionatul European să fie 50-60 la sută spectatori pe stadion: „Avem un plan bine pregătit. Ne-am consultat cu reprezentanţii UEFA. Ne-am dori ca în luna iunie la Bucureşti să avem 50-60 la sută spectatori pe stadion. Mai presus de orice vom pune sănătatea şi siguranţa spectatorilor. Rămâne de văzut cum va decurge campania de vaccinare, dacă va trebui să aplicăm diverse metode de screening la intrarea pe stadion”.
Președintele FRF vrea reluarea competițiilor de copii și juniori
Pe de altă parte, Răzvan Burleanu, a subliniay că federaţia îşi doreşte ca toate competiţiile la nivel de copii şi juniori şi cele de fotbal amator să se reia din luna martie. “Pentru a putea să facem acest lucru am solicitat o modificare de protocol medical, şi anume înlocuirea testelor RT-PCR cu teste antigenice rapide. Acest lucru reprezintă un sprijin extraordinar pentru toate echipele. O asemenea modificare le-ar permite cluburilor să-şi reia activitatea cât mai aproape de normalitate. Am solicitat şi ca persoanele vaccinate împotriva Covid-19 să fie exceptate de la procedura de testare”, a spus Burleanu.
Totodată, șeful FRF s-a referit la modificările aprobate marţi de Comitetul Executiv al FRF în ceea ce priveşte regulamentul de Clasificare a Academiilor de copii şi juniori pentru anul competiţional 2021-2022: “Faţă de sezonul precedent, în afară de cluburile din Liga 1, care au obligativitatea de a lua parte la procedura de clasificare datorită cerinţelor procesului de licenţiere, toate celelalte cluburi au posibilitatea ca în acest an să îşi păstreze punctajul din ediția 2020/2021. Decizia vine ca urmare a faptului că foarte multe competiţii au fost oprite. Clasificarea academiei lor devine parte integrantă a procedurii de licenţiere aplicată la nivelul Ligii 1”.Burleanu a reamintit „că începând din ediția 2021/2022 se va aplica o nouă regulă în ceea ce priveşte numărul jucătorilor formaţi la nivel naţional din totalul de 25 de jucători din cadrul unei echipe de Liga 1. Începând din această vară, din cei 25 de jucători 12 vor fi formaţi la nivel naţional. Din cei 12, opt sunt formaţi la nivel naţional şi patru jucători formaţi la nivelul fiecărui club în parte”, a mai afirmat preşedintele FRF.