Spre a şaptea calificare istorică

21 februarie 2018 16:09   Fotbal intern
Ultima actualizare:

Roş-albaştrii pleacă azi, pe Olimpico din Roma, de la un 1-0 dătător de speranţe. Până la urmă e o victorie fără gol primit, aşa cum doar echipele mari şi cu experienţă ştiu să obţină în turul de pe teren propriu al unei duble manşe foarte grele. Totuşi, FCSB e văzută ca victimă sigură în capitala Italiei, dar specialiştii care spun asta probabil ignoră trecutul apropiat. Le împrospătăm noi memoria, ca să vadă că e posibil.

Valencia, primul război cu „Goliat” câştigat. Gigi Becali are mari defecte şi nu le enumerăm aici. Lui i se datorează însă schimbarea mentalităţii de învinşi pe care românii au avut-o spre finalul anilor ’90, începutul anilor 2000, când eram bătuţi dinaintea oricărui meci cu o echipă mai de doamne ajută. Astfel, în sezonul 2004-2005, după ce nimeni nu-i dădea şanse să iasă dintr-o grupă UEFA cu Parma, Bilbao, Beşiktaş şi Liege, în şaisprezecimi a venit Valencia şi părea stop joc după 0-2 pe Mestalla. Pe Ghencea a fost 2-0 pentru români, în celebra mocirlă, şi victorie istorică la penalty-uri.

Betis a păţit-o în Spania. Stagiunea următoare a fost de graţie pentru Steaua, care a prins semifinala de Cupa UEFA. De referinţă au fost însă şaisprezecimile cu Betis Sevilla, unde din nou roş-albaştrii au plecat cu şansa a doua. După 0-0 pe Arena Naţională puţini credeau într-o minune în deplasare, dar a avenit. Cu un Bănel Nicoliţă în zi mare, trupa lui Cosmin Olăroiu a câştigat cu un incredibil 3-0 pe actualul Villamarin şi s-a calificat în sfertul de poveste cu Rapid.

Nicoliţă a fost decisiv în multe bătălii

Belgienii au netezit drumul spre Liga Campionilor. După două sezoane mari în Cupa UEFA, Steaua a ţintit mai sus în 2006, spre banii de la masa bogaţilor. După o distracţie cu slovenii de la NK Gorica, surclasaţi cu 5-0 la general, a venit însă în turul decisiv Standard Liege, vicecampioana Belgiei, care părea de coşmar. FCSB s-a întors cu 2-2 din Valonia, iar pe Ghencea a câştigat cu 2-1 şi s-a calificat după cinci ani în grupele celei mai importante competiţii intercluburi din lume.

Pe turci i-au bătut ca la Rovine. Pentru Steaua au urmat alte trei calificări consecutive în grupele Ligii Campionilor, dar cea mai emoţionantă a fost cea din sezonul 2008-2009. Galatasaray Istanbul s-a nimerit atunci ca adversar şi românii simţeau din nou o mare greutate pe umeri. Gigi Becali şi-a ascuţit sabia şi a ordonat atacarea liniilor turceşti inclusiv pe Bosfor, de unde Steaua s-a întors cu un 2-2 imens. La Bucureşti, în retur, a fost 1-0 pentru trupa lui Marius Lăcătuş şi s-a deschis şampania. Din nou grupe, care aveau să le aducă în România pe Bayern, Lyon şi Fiorentina.

Cu „Reghe” şi „Chiri” au trecut de Ajax. Un mare succes al roş-albaştrilor a fost şi cel în faţa legendarei echipe olandeze, mai ales pentru că venea într-o perioadă în care FCSB nu juca prea bine. Avea s-o confirme şi înfrângerea cu 2-0 de la Amsterdam, deplasare din care românii s-au declarat fericiţi că s-au întors cu doar atâtea goluri luate. La Bucureşti s-a schimbat însă treaba, FCSB a câştigat cu acelaşi scor şi la penalty-uri au mers mai departe ai noştri. Chelsea i-a oprit apoi din drum în turul următor, dar şi pe englezi i-au bătut pe Arena Naţională.

„Leşii” şi-au luat porţia de umilinţă. Ultima mare izbândă a FCSB-ului în cupele europene datează din urmă cu 4 ani, mai exact de la play-off-ul Ligii Campionilor cu Legia Varşovia. Campioana Poloniei avea o trupă foarte bună atunci şi era văzută favorită, mai ales după ce s-a întors de la Bucureşti cu un 1-1 foarte bun. La Varşovia a fost însă dezastru pentru „leşi”, Piovaccari şi Stanciu înscriind cele două goluri de care aveam nevoie pentru a merge mai departe. A fost 2-2, gol mai mult marcat în deplasare, şi din nou în Liga Campionilor. Hai şi cu a şaptea minune!

Becali vrea să câştige competiţia

Toate aceste victorii de răsunet au ca generator încrederea şi ambiţia patronului FCSB-ului, care înainte de returul cu Lazio spune nu doar că vrea să treacă mai departe, ci chiar să câştige competiţia. „Dacă ne ajută Dumnezeu, câștigăm Liga Europa. Dacă o scoatem pe Lazio de ce nu? În turul următor putem da de Plzen şi o scoatem. De ce să jucăm cu Arsenal și cu Atletico Madrid? Astea se scot între ele”, şi-a făcut Becali planul pentru următoarele trei luni de cupe europene.

Mari victorii ale Stelei în cuepe europene:

Sezon              Competiţie      Tur                   Adversar         Scoruri

2004-2005       Cupa UEFA    şaisprezecimi   Valencia          0-2, 2-0 (4-3 d.p)

2005-2006       Cupa UEFA    Optimi             Betis Sevilla    0-0, 3-0

2006-2007       Liga Camp.     3 prelim.          St. Liege          2-1, 2-2

2008-2009       Liga Camp.     3 prelim.          Galatasaray     2-2, 1-0

2012-2013       Liga Europa    şaisprezcimi     Ajax                0-2, 2-0 (4-2 d.p)

2013-2014       Liga Camp.     Play-off           Legia V.          1-1, 2-2

Mai multe