Steaua e campioană la «tonto-goluri»

19 septembrie 2013 16:03   Fotbal intern
Ultima actualizare:

Istoria recentă a Stelei e plină de momente tragi-comice precum cel din minutul 67 al partidei pierdute miercuri seară la Gelsenkirchen, cu Schalke (0-3). Mirel Rădoi, Bănel Nicoliţă, portughezul Carlos şi Tătăruşanu se pot lua de mână cu Lukasz Szukala la capitolul tonto-goluri care au umplut de amărăciune inimile fanilor stelişti.

Deşi au existat voci care i-au găsit şi lui Tătăruşanu o parte din vină la reuşita de 1-0 a nemţilor de la Schalke, principalul ţap ispăşitor nu poate fi scos decât Lukasz Szukala. Cu mingea deasupra capului, polonezul a preferat să facă o eschivă, ca la box, lăsând balonul să se scurgă în plasă. „Să zicem că a fost o greşeală. Am lăsat mingea să treacă pentru ca să n-o deviez cumva în poartă", a fost justificarea fundaşului stelist. Chiar dacă japonezul Uchida va rămâne în statistici ca marcator, autorul moral al golului e de fapt stelistul Szukala. În ultimii ani, Steaua s-a mai confruntat cu asemenea clipe de neatenţie, plătite scump de campioana României. Nu s-au pierdut numai meciuri, ci şi bani, tonto-golurile Stelei picând în meciuri cu o miză financiară deosebită.

Mirel Rădoi în Rosenborg - Steaua 3-2 (august 2005). În 2005, Steaua avea misiunea să trimită din nou o echipă din România în grupele Ligii Campionilor după o pauză de nouă ani, calificare care le-ar fi adus steliştilor milioanele de euro aruncate la bătaie de UEFA. În ultimul tur preliminar, echipa antrenată atunci de Oleg Protasov pornea favorită în faţa norvegienilor de la Rosenborg. După 1-1 acasă, nordicii au condus cu 2-0 în retur şi au dat lovitura decisivă printr-un autogol stupid marcat chiar de căpitanul Stelei, Mirel Rădoi. La final, scorul a fost 3-2 pentru Rosenborg, tonto-golul lui Rădoi contribuind decisiv la eliminarea Stelei.

2005- Rosenborg – Steaua 3-2

 Carlos în Steaua - Lyon 0-3 (septembrie 2006). După numai un an de la gafa lui Rădoi, Steaua a reuşit în sfârşit să acceadă la „masa bogaţilor" din Liga Campionilor. În grupe, roş-albaştrii au debutat cu o victorie de răsunet la Kiev (4-1), iar fanii aşteptau un nou rezultat mare în partida de acasă cu Olympique Lyon. La finalul unei prime reprize echilibrate, soarta întâlnirii cu campioana Franţei a fost decisă de o ieşire hazardată a portarului portughez Carlos Fernandes. Lusitanul a scăpat „săpunul" din mână, iar brazilianul Fred a marcat cu poarta goală, deschizând calea spre o victorie la pas a lui Lyon (3-0).

2006- Steaua – Lyon 0-3

Nicoliţă în Real Madrid - Steaua 1-0 (noiembrie 2006). În aceeaşi ediţie 2006-2007 a Ligii, Steaua îşi juca ultimele şanse de calificare mai departe chiar pe „Santiago Bernabeu", în faţa marelui Real Madrid. Echipa lui Olăroiu a avut contra spaniolilor o evoluţie perfectă până în minutul 70. La o fază banală în propria jumătate, Bănel Nicoliţă a trimis o pasă simplă spre propriul portar. Numai că Cernea era ieşit din cadrul porţii, undeva în stânga, iar mingea lovită de Nicoliţă s-a prelins între buturile Stelei. Lacrimile lui Bănel, consolat inclusiv de adversarii Beckham şi Raul, erau tardive, Steaua irosind astfel şansa unui rezultat istoric.

2006- Real Madrid – Steaua 1-0

Tătăruşanu în Twente - Steaua 1-0 (februarie 2012). În februarie 2012, steliştii îşi puseseră speranţe mari în „dubla" cu olandezii de la Twente Enschede în 16-imile de finală ale Ligii Europa. Chiar după eşecul din turul de la Bucureşti (0-1), Steaua nu renunţase la luptă. Pe terenul lui Twente, totul s-a năruit însă după numai jumătate de oră, când Tătăruşanu a ratat o degajare simplă, „bărbierind" mingea, iar Chadli i-a pedepsit pe stelişti. „Twente a înscris datorită unei erori gigantice a portarului român", a notat a doua zi presa din Olanda.

2012- Twente – Steaua 1-0

Mai multe