Steaua ne duce în spate

5 noiembrie 2014 21:57   Fotbal intern
Ultima actualizare:

România e în acest moment pe locul 15 în Europa, poziţie din care vom avea din nou dreptul să aliniem două formaţii în preliminariile Ligii Campionilor. În proporţie de 40 la sută, meritul e însă al unei singure echipe, Steaua, care trage după ea coeficientul de ţară.

Steaua şi Astra reiau astăzi bătăliile europene, roş-albaştrii în Portugalia, cu Rio Ave, în timp ce giurgiuvenii primesc vizita scoţienilor de la Celtic. Dacă trupa lui Costel Gâlcă e în fruntea grupei, cu şanse mari de calificare în primăvară, „astralii” se bat doar pentru onoare după trei eşecuri consecutive. Totuşi, orice punct luat în această campanie de echipele noastre pot readuce Liga I în rândul campionatelor care trimit mai mult de o reprezentantă în Liga Campionilor, începând cu sezonul 2016-2017. Pentru aceasta, România trebuie să încheie stagiunea europeană între primele 15 naţiuni în clasamentul coeficienţilor UEFA pe ultimii cinci ani. Deocamdată, suntem chiar pe locul 15, dar avantajul în faţa Austriei e unul fragil.

Aşadar, ierarhia mai sus menţionată ia în calcul rezultatele din toamna lui 2010 încoace. De-atunci, 12 cluburi de la noi au evoluat în Europa, aducând un total de 123 de puncte. Împărţirea acestora nu este însă deloc una frăţească. Mai exact, cu 48,5 puncte, Steaua a reuşit singură aproape jumătate din întreaga agoniseală a României. Celelalte 11 formaţii (CFR Cluj, Astra, Vaslui, Petrolul, Rapid, Pandurii, Dinamo, Oţelul, Gaz Metan, Timişoara şi Urziceni) au strâns împreună 74,5 puncte, adică un procent de puţin peste 60 la sută.

“În joc e calificarea. Meciul cu Rio Ave e unul dificil şi aproape decisiv. Suntem angrenaţi în toate cele 4 competiţii şi ne dorim să mergem mai departe în toate”

Helmuth Duckadam,

preşedinte Steaua

Steaua 40% (48,5 puncte)

Restul lumii 60% (74,5 puncte)

CFR Cluj    23,5

Astra    8,5

Vaslui    8

Petrolul    8

Rapid    6,5

Pandurii    6

Dinamo    4,5

Oţelul    4

Gaz Metan    3

Timişoara    1,5

Urziceni    1

Mai multe