Şterşi de pe harta Europei fotbalistice! Ne-a depăşit şi Liechtenstein

31 august 2018 11:11   Fotbal intern
Ultima actualizare:

29 de ţări de pe Bătrânul Continent au echipe calificate în grupele cupelor europene, dar România nu se află printre ele.

Cât de mare e ruşinea eliminărilor suferite joi seară de FCSB şi CFR Cluj? Rămasă fără echipe în toamna europeană, România a fost, practic, ştearsă de pe harta fotbalului mare, ajungând în aceeaşi oală cu naţiunile „pitice”.

În ultimii 14 ani, de când există grupe atât în Liga Campionilor cât şi în Liga Europa, ţara noastră lipsise o singură dată (în sezonul 2015-2016) de la întâlnirea cu cele mai puternice cluburi de pe continent. Atunci, în play-off-ul Ligii Europa, fosta Steaua era eliminată de Rosenborg, iar Astra de olandezii de la Alkmaar. Au fost însă înfrângeri suportabile, contra unor grupări care înseamnă ceva pe plan internaţional. Nu acelaşi lucru îl putem spune despre austriecii de la Rapid Viena şi, în special, despre nişte luxemburghezi adunaţi sub numele Dudelange. Astfel, campioana şi vicecampioana României au părăsit pe uşa din dos Liga Europa, FCSB şi CFR Cluj rămânând să se zbată doar în „mocirla” Ligii I. Vorbim acum despre un campionat care nu mai există pe harta Europei, alături de alte 25 de ţări, majoritatea din lumea a treia sau a patra a fotbalului. E un tablou gri, în care 29 de naţiuni europene se vor bucura de faza grupelor, în Liga Campionilor şi Liga Europa, în timp ce noi vom sta acasă, în faţa televizoarelor. Şi mai trist e faptul că în grupe au juns ţări Belarus, Azerbaidjan, Kazahstan, Luxemburg sau Cipru, ultima având chiar două echipe în grupe.

Ca urmare a eliminărilor suferite de FCSB şi CFR, România nu va mai utea urca mai sus de locul 29 în ierahia coeficienţilor UEFA, în funcţie de care se face repartizarea anuală în cupele europene. Iar de la anul va fi şi mai rău, ţara noastră urmând să pornească de pe poziţia a 32-a, imediat sub Liechtenstein, locul 31. Cine ar fi crezut că putem ajunge în această companie?

Ţările care au echipe în faza grupelor (29)

Spania

Italia

Anglia

Franţa

Germania

Portugalia

Olanda

Belgia

Elveţia

Cehia

Austria

Slovacia

Ungaria

Croaţia

Serbia

Grecia

Bulgaria

Turcia

Rusia

Ucraina

Belarus

Azerbaidjan

Kazahstan

Norvegia

Scoţia

Danemarca

Suedia

Luxemburg

Cipru

Ţările care nu mai au echipe în cupele europene (26)

România

Polonia

Israel

Slovenia

Liechtenstein

Macedonia

Moldova

Albania

Irlanda

Finlanda

Islanda

Bosnia

Lituania

Letonia

Estonia

Armenia

Malta

Georgia

Ţara Galilor

Muntenegru

Feroe

Gibraltar

Irlanda de Nord

Kosovo

Andorra

San Marino

Mai multe