Tamaş, în topul trădărilor

16 ianuarie 2015 19:15   Fotbal intern
Ultima actualizare:

„Câine până la moarte”, Gabi Tamaş s-a pus deja la dispoziţia Stelei în cantonamentul din Spania al roş-albaştrilor. Fundaşul de 31 de ani a ales cu mintea, nu cu sufletul, preferând să trădeze Dinamo, acolo unde s-a lansat în fotbalul mare. El nu e însă nici primul, nici ultimul caz de acest gen din fotbalul românesc.

Pentru un fotbalist cu milioane de euro în conturi, aflat în ultima parte a carierei, e greu de explicat o asemenea decizie. După ce a susţinut o viaţă întreagă că e dinamovist şi că nu va mai juca la o altă echipă din România în afara lui Dinamo, Tamaş s-a sucit. Pentru câteva sute de mii de euro în plus, fundaşul a răsucit cuţitul în inima fanilor grupării din Ştefan cel Mare, acceptând oferta marilor duşmani de la Steaua. „N-am stat mult pe gânduri. M-am gândit la familie în primul rând. Apoi, Steaua e singurul club din România unde se poate face performanţă. Ştiu că îi supăr pe suporterii lui Dinamo, dar asta e decizia mea”, a declarat Tamaş după ce şi-a pus semnătura pe un contract de doi ani cu formaţia din Ghencea, perioadă în care va câştiga 750.000 de euro. Fanii alb-roşilor n-au rămas datori şi au ironizat fotografia prin care Steaua şi-a prezentat proaspăta achiziţie. „O curcă ţine un tricou”, au scris pe o reţea de socializare fanii.

Situaţia delicată prin care trece Tamaş nu e prima de acest gen în istoria recentă a rivalităţii dintre cele două mari cluburi bucureştene. „Click!” a făcut un top al trădărilor pe axa Steaua – Dinamo şi invers.

Cele mai şocante mutări

  • De la Steaua la Dinamo

1. Ionel Dănciulescu. Chiar dacă a jucat prima dată la Dinamo, în perioada 1995-1997, Dănciulescu s-a consacrat ca un golgheter desăvârşit în Ghencea. După trei sezoane glorioase la Steaua (1998-2001), „Corbul” i-a şocat pe fani, alegând să se întoarcă la Dinamo, club la care activează şi în prezent.

2. Cătălin Munteanu. Crescut la juniorii Stelei, Cătălin Munteanu a fost considerat una dintre marile speranţe ale echipei din Ghencea. După evoluţii entuziasmante (1996-1998), Munteanu a plecat în străinătate ca un stelist pe viaţă. „Cap de Zmeu” a ales să se întoarcă în ţară la Dinamo, în 2006.

3. Sabin Ilie. Fratele mai mic al lui Adrian Ilie a explodat la Steaua în 1997, an în care a marcat pe bandă rulantă şi a prins şi un transfer de vis la Fenerbahce. Ulterior, Sabin Ilie a fost cumpărat de Valencia, dar n-a reuşit să se impună. În încercarea de a-şi relansa cariera, Sabin a trecut peste sentimente şi a acceptat în 2001 să îmbrace tricoul lui Dinamo.

  • De la Dinamo la Steaua

1. Adrian Cristea. După şase ani şi sute de meciuri la Dinamo (2004-2010), era greu de crezut că „Prinţul” Cristea va ajunge să joace vreodată în roş-albastru, mai ales că era un anti-stelist convins. Totuşi, în 2013, la insistenţele lui Gigi Becali, Cristea nu s-a mai uitat în spate şi a acceptat cu zâmbetul pe buze oferta Stelei.

2. Bogdan Stelea. Fostul portar al echipei naţionale s-a format ca fotbalist la Dinamo, club pentru care a evoluat timp de cinci ani (1986-1991). După Revoluţie, Bogdan Stelea a plecat peste hotare, dar s-a întors destul de repede în ţară. Mai întâi la Rapid, apoi chiar la Steaua, unde a avut doi ani reuşiţi (1995-1997), jucând inclusiv în Liga Campionilor.

3. Dorinel Munteanu. Component al „Generaţiei de Aur”, Dorinel Munteanu era considerat un simbol al lui Dinamo, echipă la care a evoluat doi ani (1991-1993) înainte de a se transfera în Belgia şi apoi în Germania. La apogeul carierei, în 2013, Dorinel n-a mai ţinut cont de echipa la care s-a consacrat, acceptând un transfer la Steaua care i-a atras multe critici din partea fanilor lui Dinamo.

Mai multe