«Tata Puiu», ai pregătit cruciuliţele?
Tricolorii n-au mai fost prezenţi la un Campionat Mondial din Franţa 1998, dar au şansa ca la 20 de ani distanţă să revină într-un astfel de turneu final. România e din nou în prima urnă valorică şi are în sfârşit şansa unei grupe de calificare accesibile. Nu e însă obligatoriu s-o obţină.
Selecţionerul Anghel Iordănescu şi-a luat probabil două bagaje în deplasarea de la Sankt Petersburg, unul cu haine şi unul cu mătănii. E nevoie, pentru că prezenţa în Rusia, peste trei ani, poate fi compromisă din start dacă dăm iar de un colos care ne oferă cel mult barajul. Asta pentru că la Mondial se vor califica direct doar câştigătoarele celor nouă grupe. Pentru restul de patru locuri oferite Europei e bătaie mare.
Primele opt locuri secunde se vor duela în patru meciuri de baraj, iar cel mai slab loc doi e eliminat din start. Astfel, deşi România mai are încă de tras pentru Euro 2016, până la preliminariile Mondialului rămânând destul timp de gândire, e clar că avem nevoie de noroc încă de sâmbătă (25 iulie).
Prezenţa în prima urnă valorică ne scapă de câţiva granzi, dar nu de toţi. Încă putem pica într-o grupă cu Franţa sau Italia, căzute suprinzător în urna a doua valorică, iar locul de calificare directă ar putea fi deja rezervat de acestea. Şi din urma a treia ne poate veni o echipă de top, cum ar fi Suedia lui Zlatan Ibrahimovic, Polonia lui Lewandowski sau Serbia lui Matic sau Ivanovic. E adevărat însă că dacă rugăciunile noastre vor avea efect şi vom avea parte de o grupă cu Slovacia, Irlanda de Nord, Feroe, Letonia şi San Marino, am putea să ne gândim deja la o croazieră pe Volga sau pe Neva.
„Am făcut câteva calcule şi sunt anumite echipe pe care aş vrea să le evităm. Totuşi, cu siguranţă nu vom cădea într-o grupă uşoară şi nu are rost să facem prea multe calcule. Echipa naţională trebuie să se califice la EURO 2016 şi la CM 2018 orice ne-ar hărăzi sorţii”, a declarat selecţionerul Anghel Iordănescu la plecarea spre Sankt Petersburg.
În ciuda pesimismului lui „Tata Puiu”, o grupă uşoară pare singura noastră şansă, mai ales având în vedere trecutul. România s-a calificat la ultimul său Mondial, cel din Franţa 1998, câştigând lejer o grupă fără nici o echipă de top, ci doar cu naţionale ca Irlanda, Lituania, Macedonia, Islanda şi Liechtenstein. Rămâne doar să sperăm că Ronaldo, Cannavaro şi Dasaev, oamenii care vor manevra bilele, vor avea sâmbătă mână bună.
Urnele valorice la tragerea la sorţi de sâmbătă
Vor fi nouă grupe, şapte de şase echipe şi două de cinci echipe.
- Urna 1: Germania, Belgia, Olanda, Portugalia, România, Anglia, Ţara Galilor, Spania, Croaţia;
- Urna 2: Slovacia, Austria, Italia, Elveţia, Cehia, Franţa, Islanda, Danemarca, Bosnia-Herţegovina;
- Urna 3: Ucraina, Scoţia, Polonia, Ungaria, Suedia, Albania, Irlanda de Nord, Serbia, Grecia;
- Urna 4: Turcia, Slovenia, Israel, Irlanda, Norvegia, Bulgaria, Feroe, Muntenegru, Estonia;
- Urna 5: Cipru, Letonia, Armenia, Finlanda, Belarus, Macedonia, Azerbaijan, Lituania, Moldova;
- Urna 6: Kazahstan, Luxemburg, Liechtenstein, Georgia, Malta, San Marino, Andorra.
- Grupa uşoară: România, Islanda, Irlanda de Nord, Insulele Feroe, Letonia, San Marino;
- Grupa grea: România, Franţa, Suedia, Turcia, Cipru, Kazahstan.
Iordănescu vrea grupă cu Slovacia şi Bulgaria
Înaintea unei astfel de trageri la sorţi, toată lumea îşi face propriile calcule, iar selecţionerul României le are deja pe ale lui. Nu suntem în totalitate de acord cu el, dar trebuie să-i respectăm alegerea de profesionist. „O grupă pe care aş ri-o ar fi cu Slovacia, Irlanda de Nord, Bulgaria, Moldova şi San Marino. Aceasta ar fi grupa perfectă”, a declarat Iordănescu, deşi slovacii conduc în acest moment grupa cu Spania, pentru Euro 2016, iar pe bulgari nu i-am mai bătut din calificările pentru Mondialul italian din 1990.