Timişoara lui Iancu, altă ţeapă în fotbalul românesc
Unirea Urziceni a câştigat titlul în 2009, dar dacă Timişoara nu pierdea trei din ultimele patru meciuri ale acelui sezon, putea fi ea campioana.
Unii o considerau chiar mai meritorie decât trupa lui Dan Petrescu, dar până la urmă s-a dovedit că ar fi fost acelaşi lucru. Şi campioana şi vicecampioana din acel an au dispărut de pe harta fotbalului românesc, Timişoara puţin mai lent decât ialomiţenii, ca un blestem adus de cineva peste ele.
Cei care nu cred în supranatural spun însă că blestemele au însemnat de fapt ghinionul de a avea nişte patroni profitori şi care s-au dat la fund imediat ce interesele lor au fost atinse. Echipele nu mai există decât în memoria fanilor, dar jucătorii lor trăiesc şi astăzi şi Click! vă prezină continuarea poveştii celor care au eliminat Şahtiorul lui Mircea Lucescu din Liga Campionilor şi care au adus la Timişoara pe Ajax, Stuttgart sau Manchester City.
Portarii
Costel Pantilimon, 25 de ani: "Guliver" a fost portarul de bază al bănăţenilor în acel sezon, apărând 31 de meciuri, la doar 21 de ani. A rămas la Timişoara până aproape de dezastrul final. A plecat însă la timp la Manchester City, dar nu prinde un loc de echipă în faţa titularului englez, Joe Hart.
Pedro Taborda, 34 de ani: Portughezul a fost rezerva lui Pantilimon, pe care l-a substituit în patru partide. A rămas la Timişoara până în 2011, iar apoi, după un scurt periplu la Naval, în ţara sa natală, s-a transferat la FC Braşov. Acolo evoluează şi în prezent.
Fundaşii
Iasmin Latovlevici, 26 de ani: Fundaşul stânga a stat patru ani la Timişoara, pentru care a evoluat în 33 de partide. După un scurt împrumut la Gloria Bistriţa, "Lato" a semnat cu Steaua şi este acum un jucător de bază pentru roş-albaştri.
Srdjan Luchin, 26 de ani: Fundaşul central este un jucător format de pepiniera lui Poli Timişoara şi a jucat pentru acest club până în 2011, anul distrugerii echipei. A fost unul dintre ultimii plecaţi şi a mers la Dinamo, unde este şi în prezent.
Milos Brezinsky, 28 de ani: Slovacul a fost un om mai degrabă de lot la Timişoara, pentru care a bifat doar 24 de partide în doi ani. În 2010 a plecat la Viktoria Plzen, de unde a fost împrumutat la České Budějovice. Din vară joacă în Kazahstan, pentru FC Akzhayik.
Eder Bonfim, 31 de ani: Fundaşul dreapta brazilian a fost un jucător cu mari calităţi, dar inconstant. A jucat doar 14 partide pentru Timişoara în acel sezon şi a fost împrumutat apoi la Gloria Buzău. După un sezon la Steaua, Bonfim a plecat în 2011 la Khazar Lankaran, în Azerbaidjan.
Marjan Cisovsky, 33 de ani: Slovacul a fost un fundaş central foarte bun, dar descoperit cam târziu de fotbalul românesc. A evoluat în 60 de partide pentru Timişoara, unde a stat până la retrogradarea forţată a echipei, în 2011. S-a întors apoi acasă, la Viktoria Plzeň.
Dare Nibombe, 32 de ani: Togolezul a fost adus în România de CS Otopeni, de unde l-a şi transferat Timişoara. A prins 36 de meciuri pentru bănăţeni, iar după plecare nu s-a mai impus la FC Baku, Arminia Bielefeld, Al-Nassr şi RBD Borinage, unde evoluează în prezent.
Florin Maxim, 31 de ani: A jucat cinci meciuri pentru Timişoara în acel sezon şi nu s-a impus, chiar dacă a fost adus de la Farul ca mare speranţă. A evoluat apoi pentru Sportul Studenţesc, Petrolul Ploieşti, iar în prezent este sub contract cu Concordia Chiajna.
Valentin Bădoi, 36 de ani: Fundaşul dreapta a venit la Timişoara de la Steaua, după ce o trădase pe Rapid, şi a jucat 45 de meciuri în toate competiţiile pentru bănăţeni. A fost om de bază, dar n-a stat decât un an pe Bega. A plecat apoi la Craiova şi mai departe la Braşov, iar acum joacă la amatorii de la Conpet Ploieşti.
Cristian Scutaru, 25 de ani: A fost şapte ani sub contract cu Timişoara, între 2005 şi 2012, dar a stat mai mult împrumutat prin ligile inferioare. Are totuşi 59 de meciuri pentru prima echipă, iar din 2012 este în curtea lui Dinamo.
Abiodun Agunbiade, 29 de ani: Nigerianul a bifat 14 meciuri pentru timişoreni în acel sezon, dar în 2010 a plecat la Internaţional Curtea de Argeş. A rupt contractul cu această echipă un an mai târziu şi acum este jucător liber.
Mijlocaşii
Stelian Stancu, 31 de ani: A venit la Timişoara de la Steaua, în 2007, şi a stat trei ani pe Bega. În 2010 a plecat însă la FC Braşov, dar a stat doar un tur şi Mircea Rednic l-a luat la Lankaran. S-a întors însă şi joacă acum la Sportul Studenţesc.
Balasz Borbely, 33 de ani: A bifat 42 de partide pentru timişoreni între 2008 şi 2010, când a plecat la AEL Limasol. Slovacul cu nume de ungur evoluează acum în ţara sa natală pentru anonimii de la FC ŠTK 1914 Šamorín.
Dan Alexa, 33 de ani: "Chirurgul" a strâns 134 de meciuri pentru Poli, fiind chiar căpitanul echipei. A plecat de pe Bega, a mers la Rapid, la rugămintea lui Răzvan Lucescu, dar totul a fost un eşec. Joacă acum la Anorthosis Famagusta, în Cipru.
Alexandru Curtean, 25 de ani: Venit la Timişoara de la Gaz Metan Mediaş, jucătorul sibian a oscilat în evoluţii. A prins 59 de meciuri pentru Poli, iar acum este sub contract cu Dinamo.
Artavazd Karamyan, 33 de ani: Jumătatea mai bună a perechii de gemeni Karamyan, acesta a evoluat în 92 de meciuri pentru Timişoara. Armeanul a plecat la Steaua în 2010, dar a dezamăgit. A încercat o revenire în fotbal la Urziceni, iar acum joacă la CS Buftea.
Dare Vrsic, 28 de ani: Sârbul a fost un jucător talentat, dar puţin utilizat de Uhrin şi Balint. În 2010 a plecat în Slovenia, unde a jucat două sezoane pentru Koper şi Olimpija Ljubljana, iar în prezent este legitimat la Austria Viena.
Claudiu Ionescu, 29 de ani: Şi el mare speranţă, trecând în zilele sale bune şi pe la Steaua. La Timişoara a jucat însă puţin şi în 2010 şi-a început călătoria în lume. A jucat la CSMS Iaşi, Milsami Orhei, în Moldova, Aris Limasol, în Cipru, iar acum e în Iran, la FC Foolad.
Atacanţii
Gigel Bucur, 32 de ani: N-a schimbat decât trei echipe în toată cariera, Sportul Studenţesc, Poli Timişoara şi Kuban Krasnodar, unde joacă şi acum.
Arman Karamyan, 33 de ani: A fost transferat tot timpul la pachet, cu jumătatea mai bună, deşi nimeni nu l-a dorit cu adevărat. Are totuşi 50 de meciuri la Poli, după care a bifat parcursul fratelui său: Steaua, Urziceni şi în prezent CS Buftea.
Lukas Magera, 29 de ani: Colosul ceh de 1,93 metri a înscris 19 goluri pentru Timişoara, până în 2011, când a prins un contract la Swindon Town, în Liga a III-a engleză. În 2012 a mai jucat la Banik Ostrava, în Cehia, iar în prezent este legitimat la Mlada Boleslav, în Slovacia.
Dejan Rusic, 30 de ani: Sârbul a jucat şi el 41 de meciuri pentru Timişoara în trei ani, iar în 2010 a plecat la Spartak Nalchik. În 2011 a semnat cu Al Tawon, din Arabia Saudită, dar după 10 meciuri a plecat la Lankaran, în Azerbaidjan. În prezent e sub contract tot cu Al Tawon.
Winston Parks, 31 de ani: Jucătorul din Costa Rica a bifat 59 de meciuri pentru timişoreni, fiind singurul fotbalist din această ţară care a evoluat vreodată în România. După "Armaghedonul" din 2011, care a distrus-o pe Poli, a plecat şi el la Lankaran, iar acum joacă pentru FC Baku.
Dorin Goga, 28 de ani: A fost probabil cel mai supraevaluat jucător din lotul lui Poli Timişoara. Avea un salariu de 300.000 € pe sezon şi a ţinut cu dinţii de el, acceptând să joace în Liga a II-a şi să-şi iasă din formă. În 2012 a venit la Rapid.
Mircea Axente, 25 de ani: Un jucător care a aparţinut şapte ani de Timişoara, între 2005 şi 2012, dar care a înscris mai multe goluri împotriva lui Poli, decât pentru bănăţeni. Asta pentru că a fost mai tot timpul împrumutat la Buzău sau Oţelul, până când, în 2012, a semnat cu Dinamo.
Antrenori
Dusan Uhrin junior, 45 de ani: Timişoara a început cu cehul pe bancă, dar după 17 etape, deşi era în grafic în lupta pentru titlu, Marian Iancu a decis să-l demită. Uhrin junior a plecat la CFR Cluj, apoi a antrenat un an pe Mlada Boleslav şi a revenit la Timişoara în 2009, pentru a mai obţine un loc 2 cu bănăţenii. În prezent o antrenează pe Dinamo Tbilisi, din Georgia.
Gabi Balint, 49 de ani: Fostul internaţional român l-a înlocuit pe Uhrin pentru retur şi a dus sezonul până la capăt. N-a fost menţinut în funcţie şi la finalul campionatului a fost înlocuit cu Ioan Ovidiu Sabău. A plecat să antreneze naţionala Moldovei, sezonul 2010-2011. Acum e analist tv la Digi Sport.