Tinereţe fără bătrâneţe în sportul mondial

18 ianuarie 2014 16:07   Fotbal intern
Ultima actualizare:

Sportul este unul dintre cele mai frumoase fenomene din lume şi nu e de mirare că cei care îl practică şi devin legende ale lui suferă enorm când trebuie să se retragă.

Totuşi, există viaţă şi după sport, dar nu pentru toţi. Următoarele legende nu vor încă să se gândească la acest lucru.

Ryan Giggs e născut la 29 noiembrie 1973 şi împlineşte 41 de ani spre finalul acestui an. Legenda lui Manchester United pare să-şi fi pierdut buletinul şi nu mai ţine cont de trecerea timpului. Joacă la "Diavoli" din 1990 şi a adunat deja aproape 700 de meciuri în Premier League şi 13 titluri de campion. Galezul e o adevărată legendă la United şi l-a lăsat în urmă chiar şi pe Alex Fertguson, retras anul trecut.

Brad Friedel va împlini 43 de ani pe 18 mai. E cel mai în vârstă fotbalist în activitate, şi implicit din Premier League. E portarul lui Tottenham, în prezent rezerva lui Hugo Lloris, dar el a început sezonul ca titular. Americanul joacă la profesionişti din 1994, când a venit în Anglia, la Newcastle. A jucat aproape 600 de meciuri în carieră pentru Brøndby, Galatasaray, Columbus Crew, Liverpool, Blackburn Rovers, Aston Villa şi Tottenham.

Mark Schwarzer e al doilea cel mai bătrân fotbalist în activitate. Australianul împlineşte 42 de ani pe 6 octombrie şi încă joacă la cel mai înalt nivel, la Chelsea, unde e rezerva portarului Petr Cech. Joacă fotbal din 1990 şi Jose Mourinho i-a făcut onoarea de a-l titulariza în ultimul meci din grupele Ligii Campionilor ale acestui sezon, cu Steaua, în decembrie, moment în care a devenit cel mai bătrân debutant în această competiţie.

Andres Palop împlineşte 41 de ani în octombrie şi închide podiumul celor mai bătrâni trei fotbalişti în activitate. E portarul lui Bayer Leverkusen şi cel mai în vârstă jucător din Bundesliga. Palop a făcut carieră la Sevilla şi Valencia şi joacă la profesionişti din 1993. A evoluat doar la patru echipe în carieră, dacă punem la socoteală şi împrumutul la Villareal.

Javier Zanetti e cel mai bătrân jucător de câmp încă în activitate. Jucătorul lui Inter Milano împlineşte 41 de ani în august şi refuză să se retragă deşi în acest moment este accidentat grav la tendonul lui Ahile. Le-a transmis şefilor clubului că se va reface şi va continua să joace, deşi are peste 600 de meciuri pentru Inter, unde e legitimat din 1995.

Steve Nash e cel mai bătrân baschetbalist în activitate, urmând să împlinească 40 de ani pe 7 februarie. Point guard-ul lui Los ­Angeles Lakers joacă în NBA din 1996, când a fost în­regimentat de Phoenix Suns. Nash a fost ales de două ori "Most Valuable Player", în 2005 şi 2006 şi a jucat în opt All-Star Game-uri: 2002-03, 2005-08, 2010, 2012. E pasionat şi de fotbal, sport pe care putea să joace la fel de bine. E bun prieten cu Nesta, Henry şi Del Piero.

Adam Vinatieri e cel mai bătrân jucător din NFL, liga naţională de fotbal american. Luna trecută a împlinit 41 de ani şi încă refuză să se retragă de la Indianapolis Colts. A fost primul jucător care a câştigat patru Super Bowl, trei cu New England Patriots şi unul cu actuala sa echipă. Iar acum pe al cincilea. A înscris în carieră aproape 500 de goluri şi peste 2.000 de puncte.

Teemu Selänne e cel mai bătrân jucător de hochei din NHL, cea mai importantă competiţie a acestui sport din lume. Finlandezul e căpitanul lui Anaheim Ducks şi va împlini în luna iulie 44 de ani. Teemu a câştigat Stanley Cup în 2007 şi e un om al recordurilor în acest sport pe care îl practică din 1987. A înscris cele mai multe goluri din istoria lui Anaheim, 448, are cele mai multe meciuri jucate pentru această echipă, aproape 1.000 şi e cel mai prolific hocheist finalndez din istorie.

Bernard Hopkins este cel mai în vârstă boxer în activitate, în urmă cu câteva zile împlinind nu mai puţin de 49 de ani. Americanul este şi cel mai bătrân boxer care a deţinut vreodată o centură de campion mondial, la categoria grea, în versiunea IBF. A fost campion în toate versiunile posibile, a boxat în 64 de meciuri, a câştigat 52, dintre care 32 prin KO şi a pierdut doar şase. Şi încă numără.

Kimiko Date Krum este o legendă a tenisului profesionist la cei 44 de ani pe care o să-i împlinească în septembrie. Japoneza e în circuitul feminin din 1989 şi după o primă parte a carierei care a dus-o până pe locul 33 în clasamentul WTA, s-a retras, în 1996. 12 ani mai târziu lui Kimiko i s-a făcut dor de tenis, s-a întors miraculous şi a devenit cea mai bătrână jucătoare câştigătoare de turneu WTA.

Mai multe